Ο ηλικιωμένος πληθυσμός είναι μια από τις ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από τη φαρμακευτική αγωγή, ειδικά εκείνοι που λαμβάνουν πολλαπλά φάρμακα. Υψηλά ποσοστά βλάβης που σχετίζεται με τη φαρμακευτική αγωγή παρατηρούνται επίσης στη χειρουργική περίθαλψη, την εντατική θεραπεία και την επείγουσα ιατρική.
«Τα φάρμακα είναι ισχυρά εργαλεία για την προστασία της υγείας. Αλλά φάρμακα που συνταγογραφούνται λανθασμένα, λαμβάνονται λανθασμένα ή είναι κακής ποιότητας, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Κανείς δεν πρέπει να βλάπτεται όταν αναζητά φροντίδα».
Οι μη ασφαλείς φαρμακευτικές πρακτικές και τα λάθη φαρμακευτικής αγωγής είναι μία από τις κύριες αιτίες τραυματισμού και αποφευχθείσας βλάβης στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο. Το παγκόσμιο κόστος που σχετίζεται με τα λάθη της φαρμακευτικής αγωγής έχει υπολογιστεί σε 42 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Τα σφάλματα φαρμακευτικής αγωγής οφείλονται σε συστηματικά ζητήματα ή/και ανθρώπινους παράγοντες, όπως κόπωση, κακές περιβαλλοντικές συνθήκες ή ελλείψεις προσωπικού που επηρεάζουν τις πρακτικές συνταγογράφησης, μεταγραφής, χορήγησης, και παρακολούθησης. Αυτά τα σφάλματα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή βλάβη, αναπηρία, ακόμη και θάνατο.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας των Ασθενών στοχεύει να αυξήσει την κατανόηση και τη συμμετοχή του κοινού και να ενθαρρύνει τις χώρες να προωθήσουν την ασφάλεια στην υγειονομική περίθαλψη. Φέτος εστιάζει ιδιαίτερα στην ασφάλεια των φαρμάκων με το σύνθημα «Φάρμακο χωρίς βλάβη». Η εκστρατεία θα εδραιώσει επίσης την εν εξελίξει Παγκόσμια Πρόκληση για την Ασφάλεια των Ασθενών του ΠΟΥ: Φάρμακα χωρίς βλάβη , με στόχο τη μείωση των βλαβών που μπορούν να αποφευχθούν παγκοσμίως.
Τα ελαττώματα στα συστήματα συνταγογράφησης συμβάλλουν σημαντικά στις βλάβες που σχετίζονται με τα φάρμακα, παράλληλα με το ανθρώπινο λάθος. Τα στοιχεία έχουν δείξει ότι περισσότερο από το ήμισυ όλων των βλαβών από τη φαρμακευτική αγωγή συμβαίνει στο στάδιο που συνταγογραφούνται τα φάρμακα και όταν λαμβάνονται από τους ασθενείς λόγω ανεπαρκούς παρακολούθησης. Η κατηγορία υψηλότερου κινδύνου για βλάβες που σχετίζονται με τη φαρμακευτική αγωγή είναι τα αντιβιοτικά, αλλά φάρμακα όπως τα ηρεμιστικά, τα αντιφλεγμονώδη και τα φάρμακα για την καρδιά και την αρτηριακή πίεση ενέχουν επίσης σημαντικούς κινδύνους.
Ο ΠΟΥ καλεί τους ενδιαφερόμενους να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη μείωση της βλάβης που σχετίζεται με τη φαρμακευτική αγωγή, να αναπτύξουν στρατηγικές και δομές για τη βελτίωση της ασφάλειας των φαρμάκων σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο και να δεσμευτούν ότι θα υιοθετήσουν την Πρόκληση Φαρμάκων Χωρίς Βλάβη.