Το 79 μ.Χ., χείμαρροι φλεγόμενων βράχων, τέφρας και αερίου κατέβηκαν στην Πομπηία, μετατρέποντας αμέσως το μικρό αλλά ζωντανό ιταλικό χωριό σε μαυσωλείο καλυμμένο με αιθάλη. Τώρα, οι ερευνητές έχουν αλληλουχήσει ολόκληρο το γονιδίωμα ενός ανθρώπου που χάθηκε στην έκρηξη, παρέχοντας νέες γενετικές γνώσεις για τον καταδικασμένο πληθυσμό της Πομπηίας.
Οι επιστήμονες εξέτασαν τους σκελετούς ενός άνδρα και μιας γυναίκας που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια ανασκαφών τη δεκαετία του 1910. Το ζευγάρι βρέθηκε να ακουμπάει σε έναν χαμηλό καναπέ μέσα σε μια κατοικία γνωστή ως ο Οίκος του Τεχνίτη. Οι ερευνητές εντόπισαν αρχαίο DNA στα πυκνά εσωτερικά οστά των αυτιών που διατηρούν το γενετικό υλικό ιδιαίτερα καλά και κατάφεραν να ανακτήσουν με επιτυχία ένα πλήρες γονιδίωμα από τον άνθρωπο.
Οι επιστήμονες σύγκριναν το γονιδίωμά του με αυτά εκατοντάδων άλλων αρχαίων και σύγχρονων ανθρώπων από όλη την Ευρασία. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους που δημοσιεύονται σήμερα στο περιοδικό, Scientific Reports, ήταν πιο στενά συνδεδεμένος με τους ανθρώπους που ζουν σήμερα στην κεντρική Ιταλία και τη Σαρδηνία. Η κεντρική ιταλική καταγωγή του δεν προκαλεί έκπληξη, σημειώνουν οι συγγραφείς, αλλά οι ρίζες του από τη Σαρδηνία δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν στα δημοσιευμένα γονιδιώματα των αρχαίων Ρωμαίων.
Μέσα στα λείψανα του άνδρα, οι ερευνητές ανίχνευσαν επίσης DNA από τα βακτήρια που ευθύνονται για τη φυματίωση, υποδηλώνοντας ότι είχε μολυνθεί από την αναπνευστική νόσο πριν πεθάνει.
Αυτό, επίσης, δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ιστορικοί και επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι η φυματίωση ήταν κοινή εκείνη την εποχή. Ωστόσο, αναφέρουν οι συγγραφείς, η μελέτη ανοίγει το δρόμο για μελλοντικό γενετικό έργο το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ζωής των αρχαίων Πομπηίων.
ΠΗΓΗ: science