«Καμία δόση χαμένη το σύνθημα, κάθε δόση είναι πολύτιμη, είναι δόση ζωής, είναι ένα βήμα προς την Ελευθερία» ανέφερε αρχικά ο κ. Θεμιστοκλέους.
Όπως επισήμανε στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλό ποσοστό χαμένων δόσεων καθώς, δεν ξεπερνά το 0,36%. «Είμαστε ανάμεσα στις πρώτες χώρες παγκοσμίως» συμπλήρωσε. Ενδεικτικά ανέφερε τον Καναδά με 0,4% και το Ηνωμένο Βασίλειο με 0,67%
Αυτό έχει επιτευχθεί μέσω του μηχανισμού αναπλήρωσης στον οποίο συμμετέχουν οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.
Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός αναπλήρωσης εμβολίων
Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, τα εμβόλια έχουν μία πολύ περιορισμένη διάρκεια ζωής, Για παράδειγμα το εμβόλιο της Pfizer έχει διάρκεια ζωής 5 ημερών που αν δε χρησιμοποιηθεί αφού το έχουμε σε μία θερμοκρασία 2-8 βαθμών Κελσίου, θα πρέπει να πεταχτεί.
Έτσι, σε μία συγκεκριμένη μέρα τις απογευματινές ώρες όταν τελειώνουν οι εμβολιασμοί «ενημερωνόμαστε από τα εμβολιαστικά κέντρα για τον αριθμό των αδιάθετων δόσεων» εξήγησε και πρόσθεσε ότι αδιάθετες δόσεις μπορεί να προκύψουν κυρίως από τις ακυρώσεις των ραντεβού.
Έτσι, απογευματινές ώρες, ο μηχανισμός αναλαμβάνει μέσα από 100άδες τηλεφωνήματα να κινητοποιήσει εκείνα τα στελέχη για να μην υπάρχει καμία αδιάθετη δόση.
Τι γίνεται με άλλες χώρες
Σε άλλες χώρες οι κανόνες είναι είτε σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή αφήνουν τα εμβολιαστικά κέντρα να το χειριστούν είτε υπάρχουν χώρες, όπως το Ισραήλ που δεν έχουν κανένα κανόνα στις αδιάθετες δόσεις. Εμβολιάζει από συνοδούς πολιτών μέχρι και περαστικούς.
Επίσης, υπάρχει το παράδειγμα της Αμερικής, το οποίο εφαρμόζει ένα σύστημα παρόμοιο με το δικό μας αλλά χρησιμοποιεί και ομάδες από άλλες κατηγορίες, όπως τα courier και οι ταξιτζήδες. Και αυτοί έχουν μηχανισμό σε όλη την Επικράτεια, που θα μπορούσε να κινητοποιήσει σε ένα πολύ μικρό διάστημα προσωπικό για να εμβολιαστεί.
«Μετά από έγκριση και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όπου δε μπορεί να γίνει αναπλήρωση μπορούμε να καλέσουμε γενικό πληθυσμό» υπογράμμισε. Αυτό έχει συμβεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Είτε σε απομακρυσμένες περιοχές π.χ κάποια νησιά ή σε εξαιρετικές καταστάσεις, όπως στην κακοκαιρία της Αττικής. «Στη «Μήδεια» ενεργοποιήσαμε κάθε διαθέσιμη επιλογή» κατέληξε.
Τις επόμενες μέρες θα γίνει διεύρυνση των ομάδων αναπλήρωσης και σε άλλες κατηγορίες και αναζητούμε τεχνικά λύσεις αν μπορούμε να πάμε στην επόμενη ομάδα προτεραιοποίησης.
Οι κυρώσεις μετά από παραβίαση στη λίστα προτεραιοποίησης.
Όπως, επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας διερευνώνται όλες οι περιπτώσεις είτε αυτών που προκύπτουν από τα ΜΜΕ είτε από «δικές μας πληροφορίες και εφαρμόζουμε την προβλεπόμενη διαδικασία και όπου υπάρχει παράβαση εφαρμόζουμε τις κυρώσεις». Σημείωσε ότι έχει ενεργοποιηθεί αρκετές φορές η ΕΑΔ.