Αν δεν υπάρχει κάποια σχετική πάθηση και δεν έχει προηγηθεί ένα βράδυ αυπνίας, η έντονη κόπωση που επαναλαμβάνεται καθημερινά είναι σίγουρα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά, υπογραμμίζει η διατροφολόγος και συγγραφέας Stacie J. Stephenson. «Για τους περισσότερους ανθρώπους, η αιτία του προβλήματος κρύβεται στον τρόπο ζωής τους» προσθέτει ευτυχώς όμως υπάρχουν κάποια τρικ που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκτηση της χαμένης ενέργειας. Η αρχή μάλιστα, πρέπει να γίνει με την αποφυγή των πιο συνηθισμένων λαθών που λειτουργούν κυριολεκτικά ως «μαύρες τρύπες» της ζωτικότητας μας, λένε οι ειδικοί.
Η παγίδα της ζάχαρης
Αν και τα γλυκά είναι ο προφανής ένοχος, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως είναι το λευκό ψωμί και το ρύζι, τα πατατάκια και τα περισσότερα δημητριακά πρωινού, αποτελούν επίσης μια σημαντική πηγή ζάχαρης.
Τέτοιες τροφές προκαλούν μια απότομη, γρήγορη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα που πρόσκαιρα δημιουργεί ένα αίσθημα αυξημένης ενέργειας και εγρήγορσης ωστόσο σύντομα τα επίπεδα σακχάρου υποχωρούν απότομα αφήνοντας μας κουρασμένους και ευερέθιστους.
Είναι σημαντικό η ημερήσια κατανάλωση τους να είναι περιορισμένη, υπογραμμίζουν οι ειδικοί και η διατροφή μας να βασίζεται κυρίως σε υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες, άπαχη πρωτεΐνη και υγιή λιπαρά.
Έλλειψη άσκησης
Η προσθήκη μιας φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινή μας ρουτίνα, μπορεί να μας δώσει μια βραχυπρόθεσμη ώθηση ενέργειας, σύμφωνα με τους γιατρούς.
Επιπλέον, η τακτική άσκηση βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, καταπολεμά την αϋπνία και ενισχύει την πνευματική διαύγεια στους ενήλικες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Το πρωινό ως σύμμαχος
Η παράλειψη του πρωινού μπορεί σίγουρα να συμβάλει στο να νιώθουμε τα επίπεδα ενεργειας μας χαμηλά, κυρίως το πρωί λένε οι διατροφολόγοι.
Κι όμως είναι τόσο σημαντικό να ξεκινάμε την μέρα με ένα «καλό καύσιμο». Σε αντίθετη περίπτωση, έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες όταν η πείνα μας φτάσει στο ζενίθ, να στραφούμε σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές που θα προκαλέσουν τελικά πτώση του σακχάρου μας.
Προσπαθήστε να συνδυάσετε υγιεινούς υδατάνθρακες, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, με μια πηγή πρωτεΐνης, όπως αυγά, ξηρούς καρπούς ή γαλακτοκομικά. Οι υδατάνθρακες σας δίνουν μια αρχική ώθηση και η πρωτεΐνη σας θα σας βοηθήσει να μέινετε χορτάτοι μέχρι το επόμενο γεύμα σας.
Το σύνδρομο της... καρέκλας
Η καθιστική ζωή δεν είναι μόνο επιβλαβής για την γενικότερη κατάσταση της υγείας μας αλλά επιπλέον επηρεάζει και την σωματική μας ενέργεια.
Ακόμα και το στεκόμαστε απλά όρθιοι για λίγα λεπτά, βοηθά το αίμα να κυκλοφορεί καλύτερα στο σώμα βελτιώνοντας την οξυγόνωση του αίματος και ακολούθως τα επίπεδα εγρήγορσης, τη διάθεση και τη μνήμη, σύμφωνα με τα ευρήματα σχετικής μελέτης.
Εάν εργάζεστε σε γραφείο, εξασφαλείστε μέσα στην μέρα έναν έστω ολογόλεπτο περίπατο σε υπαίθριο χώρο καθώς είναι ένας σίγουρος τρόπος να επαναφορτίσουμε τις μπαταρίες μας.
Προσοχή στην καφεΐνη
Είτε πρόκειται για αναψυκτικό, είτε για καφέ, η κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη θέλει φειδώ καθώς μετά την αρχική τόνωση ακολουθεί απότομη πτώση στα επίπεδα ενέργειας μας.
Επίσης, το σώμα μπορεί να αποκτήσει ανοχή στην καφεΐνη ως αποτέλεσμα υπερβολικής κατανάλωσης, χάνοτας έτσι όποιες ευεργετικές επιδράσεις μπορεί να μας προσφέρει.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) υποστηρίζει ότι για υγιείς ενήλικες, 400 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα -το ισοδύναμο με τέσσερα ή πέντε φλιτζάνια καφέ- είναι το ασφαλές όριο.
Παράλληλα, δώστε προσοχή στο πώς σας επηρεάζει η καφεΐνη, σε συδνυασμό της ποσότητας με την ώρα κατανάλωσης.
Δυο φλυτζανια καφέ αργά το απόγευμα μπορεί να καθυστερήσουν την βραδινή κατάκλιση κατά περισσότερο από μία ώρα, σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες.
Μήπως είστε αφυδατωμένοι;
Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της κατανάλωσης αρκετού νερού. Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο ενεργειακό μας επίπεδο, στη διάθεση και στη δυνατότητα συγκέντρωσης μας, σύμφωνα με συναφείς μελέτες.
Ιδανικά, επιδιώξτε να καταναλώνετε τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό την ώρα ενώ κάθεστε στο γραφείο σας και ακόμα περισσότερο εάν έχετε έντονη σωματική δραστηριότητα ή βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους σε υψηλές θερμοκρασίες.
Ο παράγοντας άγχος
Το χρόνιο στρες, μπορεί να συμβάλει σε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας και σε αίσθημα κόπωσης που δεν υποχωρεί, εξηγούν οι ειδικοί. Μπορείτε να προσέχουμε την διατροφή μας, να ασκούμαστε, να έχουμε μια καλή ρουτίνα ύπνου, ωστόσο αν αντιμετωπίζουμε χρόνιο στρες τίποτα από τα παραπάνω δεν θα βοηθήσει όσο θα μπορούσε, προσθέτουν οι επιστήμονες.
Αν καταφέρουμε να αφιερώνουμε 15 λεπτά την ημέρα σε μια δραστηριότητα που μπορεί να μας χαλαρώσει, βοηθάμε τον οργανισμό μας να κρατήσει την ενέργεια του σε καλύτερα επίπεδα για περισσότερο χρόνο.
Γευματίστε έξυπνα
Εάν η συνηθισμένη επιλογή κάθε φορά που θέλετε ένα σνακ είναι το μηχάνημα αυτόματης πώλησης του γραφείου, είναι σίγουρο ότι καταναλώνετε συχνά τρόφιμα πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες και ζάχαρη.
Στραφείτε σε πιο υγιεινές επιλογές όπως ένα κομμάτι τυρί και φρούτα, μια φέτα τοστ ολικής αλέσεως με βούτυρο αμυγδάλου ή μερικές φέτες γαλοπούλας και στικς λαχανικών.
Δείξτε την ίδια προσοχή και στο μεσημεριανό σας γεύμα, που ιδανικά δεν πρέπει να είναι μεγάλο σε πόσότητα.
Η κατανάλωση ενός «πλούσιου» γεύματος, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή του, θα αναγκάσει το σώμα να επικεντρωθεί στην διαδικασία της πέψης, λένε οι διατροφολόγοι και αυτό μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε νωθρότητα και υπνηλία, κυρίως δε αν το γεύμα που προηγήθηκε ήταν και πλούσιο σε λιπαρά.
Ένα ισορροπημένο μεσημεριανό μπορεί να περιέχει άπαχη πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες (όπως αμυλούχα λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως ή φασόλια και φακές) και μια μικρή ποσότητα καλής ποιότητας λιπαρή ουσία όπως είναι το ελαιόλαδο.
Πηγή: Everydayhealth.com