Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρήκαν ότι μία υψηλότερου ρίσκου εκδοχή του γονιδίου, πιθανότατα αποτρέπει τα κύτταρα από το να καλύψουν τους αεραγωγούς και απαντησουν επαρκώς στον ιό.
Σχεδόν το 60% των ατόμων με καταγωγή από τη Νότια Ασία φέρουν αυτήν την εκδοχή του γονιδίου, σε σύγκριση με το 15% των ατόμων από την Ευρώπη και το 2% των έγχρωμων ανθρώπων από την Αφρική και την Αφρο - Καραϊβική, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Πιθανή εξήγηση για την πορεία της νόσου σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού
Τα ευρήματα πιθανώς βοηθάνε να εξηγηθεί γιατί εντοπίζονται μεγαλύτερα ποσοστά νοσηλείας και θανάτου σε συγκεκριμένες κοινότητες και στην ινδική υποήπειρο. Οι συγγραφείς προειδοποίησαν ότι το γονίδιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοναδική εξήγηση, καθώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που παίζουν ρόλο.
Οι ασθενείς με το γονίδιο, γνωστό ως LZTFL1, θα επωφεληθούν ιδιαίτερα από τον εμβολιασμό, που παραμένει ο καλύτερος τρόπος προστασίας, ανέφεραν οι συγγραφείς. Τα ευρήματα φέρουν στην επιφάνεια τη δυνατότητα έρευνας θεραπειών εξειδικευμένων στους ασθενείς με αυτό γονίδιο. Ακόμα, πάντως, δεν υπάρχουν διαθέσιμα προσωποποιημένα φάρμακα.
Αυτό «δείχνει ότι ο τρόπος με τον οποίο απαντά ο πνεύμονας στη μόλυνση είναι καθοριστικός» ανέφερε ο Τζέιμς Ντέιβις, συσσυγγραφέας της μελέτης, που δούλευε σε ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Αυτό είναι σημαντικό, διότι οι περισσότερες θεραπείες έχουν επικεντρωθεί στο να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα».
Ο Ντέιβις και οι συνάδελφοί του εντόπισαν αυτό το γονίδιο χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και μοριακή τεχνολογία αιχμής. Η ομάδα έφτιαξε έναν αλγόριθμο για να αναλύσει μεγάλες ποσότητες γενετικών δεδομένων από εκατοντάδες τύπους κυττάρων σε όλο το σώμα και στη συνέχεια χρησιμοποίησε μια νέα τεχνική που τους επέτρεψε να εντοπίσουν το DNA πίσω από αυτό το συγκεκριμένο γενετικό σήμα.
«Αν διαθέτετε τον γονότυπο υψηλότερου κινδύνου και αισθάνεστε σημαντική αδιαθεσία μετά τη λοίμωξη με Covid, υπάρχει 50% πιθανότητα να μην σας είχε συμβεί αν είχατε τον γονότυπο χαμηλότερου κινδύνου», ανέφερε ο Ντέιβις σε δημοσιογράφους την Πέμπτη.
ΠΗΓΗ Bloomberg