Με τον όρο «αλληλεπίδραση τροφής-φαρμάκου» οι επιστήμονες περιγράφουν την κατάσταση όπου ένα συγκεκριμένο συστατικό σε κάποιο τρόφιμο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει μια φαρμακευτική ουσία, είτε μειώνοντας είτε ενισχύοντας την δράση της, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης παρενεργειών μερικές από τις οποίες δεν είναι καθόλου αθώες. Ποιοι είναι όμως οι πιο συχνοί συνδυασμοί τροφίμων-φαρμάκων που μπορεί να μας δημιουργήσουν πρόβλημα;
Παρακεταμόλη και αλκοόλ
Η παρακεταμόλη, αναφερόμενη συχνά και ως ακεταμινοφαίνη, είναι ένα συνθετικό φάρμακο με αναλγητική, αντιπυρετική και ήπια αντιφλεγμονώδη δράση. Ανήκει στα πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα καθώς δεν χρειάζεται συνταγή γιατρού. Η χρήση της ωστόσο παράλληλα με κατανάλωση αλκοόλ, κρύβει κινδύνους λένε οι γιατροί.
Όταν συνδυάζεται με αλκοόλ, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ηπατικής τοξικότητας, με τις πιθανότητες να πολλαπλασιάζονται αν η χρήση παρακεταμόλης είναι τακτική. Για όσους καταναλώνουν περισσότερα από 3 αλκοολούχα ποτά την ημέρα, τα γνωστά παυσίπονα παρακεταμόλης θα πρέπει να μένουν στο κουτί τους.
Αντιβίωση και γαλακτοκομικά
Ορισμένες κατηγορίες αντιβιοτικών δεν πρέπει να λαμβάνονται μαζί με γάλα, γιαούρτι ή τυρί αφού τα γαλακτοκομικά προϊόντα αλληλεπιδρούν με το φάρμακο και παρεμποδίζουν την απορρόφησή του στην κυκλοφορία του αίματος. Η σύσταση αφορά στην σιπροφλοξασίνη, λεβοφλοξασίνη, μοξιφλοξασίνη και ορισμένες τετρακυκλίνες. Αν σας έχει δοθεί θεραπευτική αγωγή με τα συγκεκριμένα είδη αντιβιοτικών, αποφύγετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών τουλάχιστον 2 ώρες πριν και 6 ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου σας, τονίζουν οι γιατροί.
Αναστολείς διαύλων ασβεστίου, στατίνες και γκρέιπφρουτ
Οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου είναι σκευάσματα που χορηγούνται για αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της στηθάγχης. Όπως έχει διαπιστωθεί, κάποια από αυτά τα σκευάσματα αλληλεπιδρούν με το χυμό γκρέιπφρουτ. Αυτό συμβαίνει επίσης με τις γνωστές στατίνες που συνταγογραφούνται σε περιπτώσεις υψηλής χοληστερόλης.
Το γκρέιπφρουτ περιέχει μια ένωση που αναστέλλει ένα κοινό ένζυμο του οργανισμού, το οποίο ωστόσο είναι αυτό που βοηθά στον μεταβολισμό των συγκεκριμένων φαρμακευτικών ουσιών. Η ταυτόχρονη λήψη, μπορεί να προκαλέσει μειωμένη απέκκριση του φαρμάκου από το σώμα. Η παραπάνω διαπίστωση δεν αφορά και στα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, οπότε αν λαμβάνετε τέτοια φαρμακευτική αγωγή, αντί για γκρέιπφρουτ προτιμήστε χυμό πορτοκαλιού.
Αντικαταθλιπτικά και τυριά μακράς ωρίμανσης
Συγκεκριμένη κατηγορία αντικαταθλιπτικών φαρμάκων αλληλεπιδρά με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε τυραμίνη, ένα αμινοξύ που εμπλέκεται στον μηχανισμό ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερτασική κρίση, διευκρινίζουν οι ειδικοί, αναφέροντας ότι εκτός από τα «παλαιωμένα» τυριά, μεγάλες ποσότητες τυραμίνης περιέχουν επίσης συγκεκριμένα είδη κρασιού, η παστή ρέγκα, η μαγιά μπύρας και η φάβα.
Ζιπρασιδόνη και γεμάτο στομάχι
Το αντιψυχωτικό φάρμακο ζιπρασιδόνης, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής και της σχιζοφρένειας. Οι γιατροί συστήνουν να λαμβάνεται παράλληλα με την κατανάλωση φαγητού καθώς έτσι βελτιώνεται η απορρόφηση του και μεγιστοποιείται το θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Υποθυρεοειδικά Φάρμακα
Σε όσους έχουν διαγνωστεί με υποθυρεοειδισμό και λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, είναι γνωστή η σύσταση των γιατρών το φάρμακο να λαμβάνεται με άδειο στομάχι και να ακολουθεί διάστημα 30-60 λεπτών πριν την λήψη οποιασδήποτε τροφής.
Το φαγητό μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του φαρμάκου στο λεπτό έντερο, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα του και τον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζει τον θυρεοειδή, εξηγούν οι επιστήμονες.
Σπιρονολακτόνη και γλυκόριζα
Το διουρητικό σκεύασμα σπιρονολακτόνης χρησιμοποιείται για τη θεραπεία χαμηλού καλίου και καρδιακής ανεπάρκειας και έχει ισχυρή αντένδειξη με την παράλληλη κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν γλυκόριζα. Οι ουσίες που περιέχει το συγκεκριμένο φυτό ανταγωνίζονται τους ίδιους υποδοχείς με τη σπιρονολακτόνη και καθιστούν το φάρμακο αναποτελεσματικό, τονίζουν οι ειδικοί.
Αντικαταθλιπτικά και αλκοόλ
Τα SSRI αντικαταθλιπτικά, γνωστά και ως «επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης» χορηγούνται ευρέως από τους γιατρούς, συνήθως για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους. Ο συνδυασμός τους με αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία από το στομάχι ή το γαστρεντερικό, με την αντένδειξη να είναι ιδιαίτερα ισχυρή.
Βαρφαρίνη και λαχανίδες
Η φαρμακευτική ουσία βαρφαρίνη, εμπεριέχεται σε αντιπηκτικά φάρμακα για αντιμετώπιση των θρόμβων. Λαχανικά όπως το λάχανο και το μπρόκολο τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ από πάσχοντες που ακολουθούν την παραπάνω αγωγή καθώς η βιταμίνη Κ μπορεί να αναιρέσει αυτό που προσπαθεί να κάνει η φαρμακευτική ουσία του σκευάσματος. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να εξοριστούν από το τραπέζι όλα τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Κ, αν όμως η κατανάλωση τους είναι καθημερινή και σε μεγάλες ποσότητες, είναι σωστό να ζητηθεί η συμβουλή του θεράποντα ιατρού ο οποίος μπορεί να προσαρμόσει την δόση του φαρμάκου.
Μετρονιδαζόλη και αλκοόλ
Η μετρονιδαζόλη είναι ένα είδος αντιβιοτικού που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων. Η λήψη μετρονιδαζόλης σε συνδυασμό με την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μια αντίδραση του οργανισμού που εκδηλώνεται μεταξύ άλλων με ναυτία, κράμπες στο στομάχι, δύσπνοια, αλλά και υπνηλία ή σύγχυση. Η αλληλεπίδραση είναι τόσο ισχυρή μάλιστα που οι γιατροί συνιστούν να έχει προηγηθεί τουλάχιστον ένα 48ωρο από την διακοπή του φαρμάκου πριν την κατανάλωση αλκοολούχου ποτού.
Πηγή: Everydayhealth.com