Το λίπος γύρω από την περιοχή της κοιλιάς, ιδίως μετά την ηλικία των 40, είναι κάτι πολύ περισσότερο από πρόβλημα αισθητικής τονίζουν τώρα οι επιστήμονες καθώς εντόπισαν σύνδεση του σπλαχνικού λίπους με εγκεφαλικές δυσλειτουργίες.
Σύμφωνα με τον Δρ. Richard Isaacson, νευρολόγο στο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων της Φλόριντα, ήδη παλαιότερες μελέτες είχαν αποδείξει ότι καθώς το μέγεθος της κοιλιάς αυξάνει, τα κέντρα μνήμης στον εγκέφαλο μικραίνουν.
Η νέα μελέτη μέσω απεικονιστικών εξετάσεων κατάφερε να εντοπίσει εστίες νευροφλεγμονής στον εγκέφαλο που αιτιολογικά συνδέονται με το σπλαχνικό λίπος.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι άτομα ηλικίας 40 έως 50 ετών με μεγαλύτερη ποσότητα «κρυμμένου» λίπους στην κοιλιά, παρουσίαζαν στον εγκέφαλο τους μεγαλύτερες ποσότητες του τοξικού, πρωτεϊνικού υλικού που ονομάζεται βήτα-αμυλοειδές, το οποίο έχει άμεσα συνδεθεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Αλτσχάιμερ και χρόνια φλεγμονή
Ο σχηματισμός αυτών των πρωτεϊνικών πλακών στον εγκέφαλο είναι ένα από τα χαρακτηριστικά σημάδια της νόσου, εξηγούν οι γιατροί. Μάλιστα, αποτελούν το πρώτο σημάδι της ασθένειας καθώς προηγούνται από τις υπόλοιπες κλινικές εκδηλώσεις της νόσου που κάνουν την εμφάνιση τους καθώς το Αλτσχάιμερ εξελίσσεται.
Στην μελέτη, οι ερευνητές εντόπισαν και την σχέση που παίζει το φύλο, καθώς οι άνδρες τείνουν να αναπτύσσουν περισσότερο σπλαχνικό λίπος από τις γυναίκες.
Ανάμεσα στις διαπιστώσεις των ειδικών ήταν και η σύνδεση του κοιλιακού λίπους με την απώλεια εγκεφαλικής φαιάς ουσίας, σε ένα από τα κέντρα μνήμης του εγκεφάλου, τον ιππόκαμπο.
Οι διαταραχές αυτές έχουν αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν μεταξύ τους τα εγκεφαλικά κύτταρα και το υπόλοιπο νευρικό σύστημα του σώματος.
Οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη ποσότητα σπλαχνικού λίπους, έτειναν σε μεγαλύτερους δείκτες φλεγμονής σε αυτά τα σημεία του εγκεφάλου. Και δυσλειτουργία στην ισορροπία αυτών των ουσιών, μεταφράζεται σε αδυναμία του εγκεφάλου να «επικοινωνήσει» φυσιολογικά με το υπόλοιπο σώμα.
Πώς διεξήχθη η έρευνα
Στην δημοσίευση της πιλοτικής μελέτης στο περιοδικό Aging and Disease τον Αύγουστο, η ερευνητική ομάδα είχε αρχικά παρουσιάσει απεικονιστικές εξετάσεις στην περιοχή της κοιλιάς και του εγκεφάλου, 32 ενηλίκων ηλικίας 40 έως 60 ετών. Σε αυτούς προστέθηκαν αργότερα επιπλέον 20 συμμετέχοντες καθώς η μελέτη προχωρούσε και οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την σύνδεση της φλεγμονής που προκαλεί το κοιλιακό λίπος με επιπτώσεις στην εγκεφαλική λειτουργία.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι ενδείξεις που εντοπίστηκαν σε άτομα 40-50 χρονών αφήνουν ένα χρονικό “παράθυρο” έγκαιρης παρέμβασης 20-25 ετών, πριν η νόσος εξελιχθεί με βλάβες και συμπτώματα που δεν μπορούν να αντιστραφούν.
Πώς αντιμετωπίζουμε το σπλαχνικό λίπος
Για τους περισσότερους η λέξη «λίπος» παραπέμπει σε αυτό που εντοπίζουμε υποδόρια ακόμα και με την αφή, δηλαδή τα «παχάκια» που παρατηρούμε συνήθως στην περίμετρο της μέσης μας.
Το σπλαχνικό λίπος ωστόσο κρύβεται πίσω από τους κοιλιακούς μύες, βαθιά στην κοιλιά και γύρω από ζωτικά όργανα.
Και οι δύο τύποι εκκρίνουν ορμόνες και επηρεάζουν την λειτουργία του οργανισμού όμως το σπλαχνικό λίπος είναι πιο ενεργό μεταβολικά και φαίνεται να παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη της παθολογικής κατάστασης που οι γιατροί ονομάζουν «αντίσταση στην ινσουλίνη».
Η αντίσταση στην ινσουλίνη προκαλεί στη συνέχεια φλεγμονή που επιταχύνει την εναπόθεση πρωτεϊνικών πλακών αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, καταλήγουν οι ειδικοί.
Ο δείκτης μάζας σώματος δεν είναι πάντα αντιπροσωπευτικός του «κρυμμένου» σπλαχνικού λίπους, τονίζουν οι επιστήμονες, καθώς ακόμα και άτομα με φυσιολογικό ή και χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί να έχουν μεγάλες συγκεντρώσεις, συνήθως ως συνέπεια κακής διατροφής και έλλειψης άσκησης που δεν αποτυπώνονται στο συνολικό βάρος τους.
Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα, καθώς το σπλαχνικό λίπος ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στη διατροφή και την άσκηση αφού μεταβολίζεται πιο εύκολα από το υποδόριο λίπος.
Μια υγιεινή διατροφή και τακτική φυσική δραστηριότητα που συνδυάζει ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης με αερόβια γυμναστική, μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του σπλαχνικού λίπους.
Για να κάνετε την αρχή, προτείνουν οι ειδικοί, βγάλτε από το τραπέζι σας υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, αναψυκτικά και ζαχαρούχα ροφήματα, μειώστε την κατανάλωση κρέατος και τις ποσότητες γαλακτοκομικών υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Ελέγξτε την κατανάλωση αλκοόλ και προσπαθήστε να κοιμάστε αρκετές ώρες καθώς παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα έχουν μεγαλύτερα επίπεδα αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλό τους.
Πηγή: Edition.CNN.com