Οι φουσκάλες είναι η απόδειξη ότι ακόμα και ένας πολύ μικρός τραυματισμός, μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά ενοχλητικός. Οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει τις φουσκάλες με τα πόδια αλλά αυτές μπορούν να εμφανιστούν όπου τα μέρη του σώματος τρίβονται μεταξύ τους ή τρίβονται με τα ρούχα.
Αν τελικά αποκτήσεις μία φουσκάλα πρέπει να είσαι υπομονετικός και να μην την πειράξεις, συμβουλεύει η Αμερικανική Ακαδημία της Δερματολογικής Κοινότητας. Οι περισσότερες φουσκάλες γιατρεύονται από μόνες τους σε 1-2 εβδομάδες. Μην επανεκκινήσετε τη δραστηριότητα που προκάλεσε τη φουσκάλα μέχρι να θεραπευτεί πλήρως.
Συμβουλές για την αντιμετώπιση της φουσκάλας
Για να φροντίσεις μία φουσκάλα, οι δερματολόγοι συνιστούν τα ακόλουθα:
- Κάλυψε τη φουσκάλα: Καλύψτε χαλαρά την περιοχή με έναν επίδεσμο. Φέρτε τις πλευρές του επίδεσμου έτσι ώστε η μέση του επίδεσμου να είναι λίγο ανασηκωμένη.
- Φορέστε χοντρές κάλτσες. Για να προστατέψετε τις φουσκάλες σε περιοχές υπό πίεση, όπως το κάτω μέρος των ποδιών σας, χρησιμοποιήστε χοντρές κάλτσες. Έτσι, η φουσκάλα θα είναι λιγότερο εκτεθειμένη στο παπούτσι και η πιθανότητα νέου ερεθισμού της θα είναι μικρότερη
- Αποφύγετε να σκάσετε ή να στραγγίξετε μια φουσκάλα, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση: Ωστόσο, εάν η φουσκάλα σας είναι μεγάλη και πολύ επώδυνη, μπορεί να χρειαστεί να στραγγίξετε τη «πληγή» για να μειώσετε την ενόχληση. Για να το κάνετε αυτό, αποστειρώστε μια μικρή βελόνα χρησιμοποιώντας αλκοόλ. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τη βελόνα για να τρυπήσετε προσεκτικά τη μία άκρη της κυψέλης, η οποία θα επιτρέψει την αποστράγγιση του υγρού (πύον).
- Διατηρήστε την περιοχή καθαρή και καλυμμένη. Μόλις στραγγίσει η φουσκάλα σας, πλύνετε την περιοχή με σαπούνι και νερό και εφαρμόστε βαζελίνη. Μην αφαιρείτε την «οροφή» της κυψέλης, καθώς αυτό θα προστατεύσει το ακατέργαστο δέρμα από κάτω καθώς επουλώνεται.
Καθώς θεραπεύεται η φουσκάλα σας, προσέξτε για σημάδια μόλυνσης. Αν παρατηρήσετε κάποια ερυθρότητα ή αυξημένο πόνο ή πρήξιμο, κλείστε ραντεβού με το δερματολόγο σας.
ΠΗΓΗ: aad.org