Έχουν περάσει πάνω από 18 μήνες από το ξέσπασμε της πανδημίας COVID-19 αλλά ακόμα ανακαλύπτουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσησης στον άνθρωπο. Καθώς έρχονται νέα δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις της COVID-19 στο σώμα και τον εγκέφαλο μήνες μετά τη λοίμωξη, μία ομάδα επιστημόνων εξερεύνησε πώς μπορεί να επηρεάσει την φυσική διαδικασία της γήρανσης.
Τον Αύγουστο του 2021, επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από την Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, που περιέχουν πληροφορίες για τον εγκέφαλο πάνω από 45.000 ανθρώπων στο Η.Β. από το 2014. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνει μία σύγκριση για την εικόνα του εγκεφάλου σε άτομα πριν και κατά την διάρκεια της πανδημίας.
Σημαντικές αλλαγές στη φαιά ουσία
Η ομάδα διαπίστωσε σημαντικές διαφορές στη φαιά ουσία-η οποία αποτελείται από τα κύτταρα των νευρώνων που επεξεργάζονται πληροφορίες στον εγκέφαλο-μεταξύ εκείνων που είχαν μολυνθεί από την COVID-19 και εκείνων που δεν είχαν. Συγκεκριμένα, το πάχος του ιστού της φαιάς ουσίας στις περιοχές του εγκεφάλου, γνωστό ως μετωπικός και κροταφικός λοβός, μειώθηκε στην ομάδα COVID-19, διαφέροντας από τα τυπικά μοτίβα που παρατηρήθηκαν στην ομάδα που δεν είχε αντιμετωπίσει τον COVID-19.
Στον γενικό πληθυσμό, είναι φυσιολογικό να παρατηρείται κάποια αλλαγή στον όγκο ή το πάχος της φαιάς ουσίας με την πάροδο του χρόνου καθώς οι άνθρωποι γερνούν, αλλά οι αλλαγές ήταν μεγαλύτερες από τις κανονικές σε εκείνους που είχαν μολυνθεί από την COVID-19. Είναι ενδιαφέρον ότι όταν οι ερευνητές χώρισαν τα άτομα που είχαν αρκετά σοβαρή ασθένεια για να χρειαστούν νοσηλεία, τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια με εκείνα που είχαν βιώσει πιο ήπια COVID-19. Δηλαδή, τα άτομα που είχαν μολυνθεί με COVID-19 εμφάνισαν απώλεια όγκου εγκεφάλου ακόμη και όταν η ασθένεια δεν ήταν αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτηθεί νοσηλεία.
Τέλος, οι ερευνητές διερεύνησαν επίσης τις αλλαγές στην απόδοση σε γνωστικά ζητήματα και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν προσβληθεί από τον COVID-19 ήταν πιο αργοί στην επεξεργασία πληροφοριών, σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις από αυτές τις αλλαγές στη φαιά ουσία
Στο ξεκίνημα της πανδημίας, ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα που αναφέρθηκαν από όσους μολύνθηκαν με COVID-19 ήταν η απώλεια γεύσης και οσμής. Είναι εντυπωσιακό ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που οι βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι επηρεάζονται από τον COVID-19 συνδέονται με τον οσφρητικό βολβό, μια δομή κοντά στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου που μεταδίδει σήματα για μυρωδιές από τη μύτη σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου. Ο οσφρητικός βολβός έχει συνδέσεις με περιοχές του κροταφικού λοβού.
Συχνά μιλάμε για τον κροταφικό λοβό στο πλαίσιο της γήρανσης και της νόσου Αλτσχάιμερ, επειδή εκεί βρίσκεται ο ιππόκαμπος. Ο ιππόκαμπος είναι πιθανό να παίξει βασικό ρόλο στη γήρανση, δεδομένης της εμπλοκής του στη μνήμη και τις γνωστικές διαδικασίες.
Η αίσθηση της όσφρησης είναι επίσης σημαντική για την έρευνα του Αλτσχάιμερ, καθώς ορισμένα στοιχεία έχουν δείξει ότι όσοι κινδυνεύουν από τη νόσο έχουν μειωμένη όσφρηση. Ενώ είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των αλλαγών που σχετίζονται με τον COVID, η διερεύνηση πιθανών συνδέσεων μεταξύ των αλλαγών του εγκεφάλου και της μνήμης που σχετίζονται με τον COVID-19 έχει μεγάλο ενδιαφέρον-ιδίως λόγω των περιοχών που εμπλέκονται και της σημασίας τους μνήμης και νόσου Αλτσχάιμερ.
Αυτά τα νέα ευρήματα φέρνουν νέες αναπάντητες ερωτήσεις. Τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές στον εγκέφαλο για την διαδικασία της γήρανσης; Κατά πόσο ο εγκέφαλος αναρρώνει από τη λοίμωξη καθώς περνάει ο χρόνος; Η επιίλυση αυτού του γρφου θα βοηθήσει τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής όσων έχουν μολυνθεί με COVID-19.
ΠΗΓΗ: conversation