Οι φόβοι που συνδέονται με την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων, την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και την διαρκή εναλλαγή της ρουτίνας μας, επηρεάζουν τόσο την οικογενειακή ζωή, όσο την επαγγελματική ζωή.
Όπως αναφέρει η ψυχολόγος Jennifer Guttman σε άρθρο που υπογράφει στο psychologytoday ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των φόβων αυτών είναι να τους δούμε κατάματα. Ο φόβος μπορεί να ερεθίσει μια μεγάλη γκάμα ψυχικών διαταραχών και παθολογικών προβλημάτων όπως η αδυναμία χαλάρωσης, το άγχος, η κατάθλιψη, οι φοβίες, καρδιολογικά προβλήματα, έλλειψη αυτοπεποίθησης, προβλήματα μνήμης, ένστικτο επιβίωσης ακόμα και τα πιο απλά..όπως να χάνεις πράγματα και να ξεχνάς τα ραντεβού σου με τον γιατρό.
Είναι πάρα πολύ δύσκολο να κοντρολάρουμε τους φόβους μας την περίοδο που διανύουμε. Μπορούμε να εμβολιαστούμε, να ακούμε την γνώμη των επιστημόνων, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και τους κανόνες, ωστόσο ο τρόπος διαχείρισης του φόβου και της ανησυχίας είναι ένα πολύ διαφορετικό κομμάτι.
Τι «κόλπα» μπορούμε να χρησιμοποιούμε στη δουλειά και στο σπίτι που μπορούν να μειώσουν τους φόβους μας κατά την διάρκεια αυτών των δύσκολων καιρών;
Αντιμετωπίζοντας τον φόβο στο σπίτι
Πρέπει να προστατέψουμε τα σπίτια μας και να τα βλέπουμε ως καταφύγια, τα οποία θα κρατήσουν εμάς και τους αγαπημένους μας ψυχικά και πνευματικά ασφαλής. Ακολουθούν 4 «κόλπα» για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων μας.
- Επικοινώνησε σχετικά με τα θέματά που υπάρχουν στο σπίτι αντι να «χτίζεις» θυμό και μίσος γύρω από αυτά. Μην βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα. Συνέχισε να μιλάς για αυτά. Η σωστή επικοινωνία είναι πιο σημαντική από το να παίρνεις τις απαντήσεις που περιμένεις.
- Να είσαι υπομονετικός/η όταν επικοινωνείς με άτομα από το κοντινό σου περιβάλλον. Επέλεξε στιγμές που μπορούν να σε ακούσουν και να ανταποκριθούν. Αυτό δημιουργεί μια πιο ασφαλή επικοινωνία και ένα καλύτερο περιβάλλον, ακόμα και αν νιώθεις δυσφορία μέχρι να βρεις την κατάλληλη στιγμή.
- Πρέπει να αγκαλιάσεις τους συμβιβασμούς και να συμφωνείς ότι δεν συμφωνείς κάποιες φορές. Δεν χρειάζεται να υπάρχει πάντα ένας που κερδίζει και ένας που χάνει. Μπορούμε να ανταλλάσουμε απόψεις πάνω σε θέματα και συμπεράσματα και να δείχνουμε σεβασμό ο ένας στον άλλον. Αντιμετωπίζοντας αυτόν τον φόβο ενδυναμώνουμε και επιτρέπουμε και στον άλλον να νιώθει περισσότερη ασφάλεια ώστε να εκφράζει την γνώμη του.
- Μην βγάζεις το όπλο και μην προσωποποιείς καταστάσεις που είναι εκ φύσεως συγκρουσιακές. Εστίασε στην αντιμετώπισή τους όταν πλέον έχεις βάσιμα συμπεράσματα ότι η υπόθεση που κάνεις είναι βάσιμη. Προσπάθησε να ελέγξεις τον φόβο σου μειώνοντας τους ναρκισσιστικούς λανθασμένους υπολογισμούς που μπορεί να οδηγήσουν σε περιττά επιχειρήματα.
- Μην φοβάσαι να κάνεις το πρώτο βήμα. Η προσπάθειά σου μπορεί να είναι απαραίτητη για να βοηθήσεις τον σύντροφό σου ή άλλος μέρος της οικογένειάς του να «ανταποδώσει» στην κίνησή σου και να μιλήσει και αυτός με τη σειρά του.
Αντιμετωπίζοντας τον φόβο στη δουλειά
Μπορείτε να προχωρήσετε στις παρακάτω έξι κινήσεις όταν θέλετε να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη, να «χτίσετε» εμπιστοσύνη στη δουλειά είτε δουλεύετε από το σπίτι είτε όχι.
- Να μιλάς στον υπεύθυνό σου για προαγωγές, μπόνους και αυξήσεις. Μπορεί να φαίνεται αρκετά δύσκολο και απαιτητικό αλλά είναι πολύ σημαντικό για τον χρόνο και την προσπάθειά που καταβάλεις.
- Μίλα και πες τη γνώμη σου στις συναντήσεις και μείνε σε αυτές.
- Βρες χρόνο για «προπόνηση» σε ομιλία που απευθύνεται στο ευρύ κοινό καθώς θα αυξήσει τα αισθήματα τις ανταγωνιστικότητας και του αυτοσεβασμού.
- Αν έχεις ευκαιρία ζήτα καθοδήγηση κάνε ερωτήσεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να πας αρκετά βήματα παρακάτω στις εξέλιξή σου.
- Αντιμετώπισε με διαφορετικούς τρόπους τις δυσκολίες που παρουσιάζονται ειδικά τώρα με την πανδημία. Βάλε στόχο να τα καταφέρεις και μην μένεις στην σκέψη ότι είναι αδύνατο. Η αντιμετώπιση των φόβων «χτίζει» την ελπίδα.
- Αν είσαι μαθητής και υποφέρεις από long Covid και έχεις χάσει τις δυνάμεις σου ζήτα καθοδήγηση από έναν καθηγητή. Άσε το εγώ σου στην άκρη και αυτή η κίνηση μπορεί να σε βοηθήσει να πάρεις και καλύτερους βαθμούς.
- Καλό είναι να έχεις στο μυαλό σου ότι τα μοτίβα συμπεριφοράς είναι μια διαδικασία και ότι χρειάζεται χρόνος, πίστη στον εαυτό σου, ψυχική ευλυγισία και γεναιότητα.
Απόδοση από το https://www.psychologytoday.com