Πότε θα τελειώσει η πανδημία; Σχεδόν 2 χρόνια έχουν περάσει από τότε κηρύχθηκε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά ακόμα δε γνωρίζουμε την απάντηση.
Η άκρως μεταδοτική Όμικρον έχει σαρώσει όλο τον κόσμο, από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, τον Νοέμβριο. Το γεγονός, όμως, ότι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε σχέση με προηγούμενα στελέχη έχει οδηγήσει σε διάφορα σενάρια για το επικείμενο τέλος της πανδημίας.
Ωστόσο, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους, διευκρίνισε ότι αυτή η θεωρία απέχει πολύ από την πραγματικότητα: «Αυτή η πανδημία δεν πλησιάζει καν στο τέλος της».
Η Όμικρον συνεχίζει να μολύνει τον κόσμο με τεράστιες ταχύτητες, με πάνω από 18 εκατ. κρούσματα να αναφέρονται μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
«Η Όμικρον μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρή κατά μέσο όρο, αλλά το αφήγημα ότι είναι μία ήπια ασθένεια είναι παραπλανητικό και κοστίζει σε ζωές. Μην κάνετε το λάθος, η Όμικρον προκαλεί νοσηλείες και θανάτους και ακόμα και οι λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις πιέζουν τα Συστήματα Υγείας. Ο ιός κυκλοφορεί πολύ έντονα με πολλά άτομα να παραμένουν ευάλωτα» ανέφερε ο Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους.
Ο Φάουτσι συμφωνεί ότι αργεί το τέλος της πανδημίας
Το ίδιο μήνυμα μετέφερε μία μέρα προηγουμένως και ο επιστημονικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, δρ Αντονι Φάουτσι. Όταν ρωτήθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αν ο κορονοϊός κάνει μετάβαση από πανδημικό σε ενδημικό επίπεδο, όπου η ασθένεια έχει μία σταθερή παρουσία στον πληθυσμό αλλά δεν επηρεάζει ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων, απάντησε: «Θα ήλπιζα να ίσχυε αυτό, αλλά αυτό θα συμβεί μόνο αν δεν προκύψει μία νέα παραλλαγή που διαφεύγει της ανοσιακής απάντησης».
Ο Φάουτσι πρόσθεσε ότι ο κόσμος βρίσκεται ακόμη στην πρώτη από τις 5 όπως τις περιέγραψε φάσεις της πανδημίας. Βρισκόμαστε στην πραγματικά πανδημική φάση, όπου ο κόσμος επηρεάζεται πολύ αρνητικά και μετά ακολουθεί η επιβράδυνση, ο έλεγχος η εξαφάνιση και η εξάλειψη.
Γι αυτό ο εμβολιασμός παραμένει το σημαντικό όπλο για την καταπολέμηση της πανδημίας, ώστε να πιεστεί όσο το δυνατόν λιγότερο το Σύστημα Υγείας.