Πρόσφατα η γρίπη των πτηνών κέρδισε τη φήμη για τις καταστροφικές επιπτώσεις του στον εμπορικό τομέα των πουλερικών και ως αναδυόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία του ανθρώπου.
Τι είναι οι ιοί της γρίπης των πτηνών;
Οι ιοί της γρίπης ανήκουν στην οικογένεια των ορθομυξοϊών και ομαδοποιούνται σε τέσσερα είδη που χαρακτηρίζονται με τα γράμματα A (Alpha), B (Beta), C (Gamma) και D (Delta ).
Σχεδόν όλες οι μολύνσεις γρίπης στον άνθρωπο προκαλούνται από τους ιούς της γρίπης Α και Β.
Οι ιοί της γρίπης Α έχουν ονομαστεί πτηνών (πουλί), χοίρων (γουρούνι), ιπποειδών (άλογο), σκύλου (σκύλος), χειροπτέρων (νυχτερίδα) και ανθρώπου, με βάση τη φυσική τους δεξαμενή (τον οργανισμό όπου βρίσκονται πιο συχνά).
Η γρίπη των πτηνών και άλλοι ιοί της γρίπης Α κατηγοριοποιούνται σε υποτύπους ανάλογα με τη σύσταση των επιφανειακών πρωτεϊνών τους αιμοσυγκολλητίνης (Η) και νευραμινιδάσης (Ν).
Υπάρχουν 18 γνωστοί τύποι Η (Η1 έως Η18) και 11 γνωστοί τύποι Ν (Ν1 έως Ν11).
Ο συνδυασμός ενός τύπου Η και ενός τύπου Ν ορίζει έναν συγκεκριμένο υποτύπο του ιού της γρίπης (για παράδειγμα, H5N1).
Τι γνωρίζουμε για τη γρίπη των πτηνών;
Όπως αναφέρει ο Dr. Sameer Elsayed, Καθηγητής Ιατρικής, Παθολογίας & Εργαστηριακής Ιατρικής και Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής, Western University η γρίπη των πτηνών περιγράφηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 1800.
Είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική και συνήθως ήπια ασθένεια των άγριων πτηνών όπως οι χήνες, οι κύκνοι, οι γλάροι, τα παραθαλάσσια πτηνά, αλλά και τα οικόσιτα πτηνά όπως τα κοτόπουλα και οι γαλοπούλες .
Συνήθως προκαλείται από ιούς γρίπης Α με τύπο αιμοσυγκολλητίνης H5 ή H7 , για παράδειγμα, H5N1 ή H7N9.
Ενώ πολλές μορφές αυτών των ιών είναι ελάχιστα μολυσματικές - που σημαίνει ότι προκαλούν ήπια ασθένεια - ορισμένες είναι εξαιρετικά λοιμώδεις, που σημαίνει ότι προκαλούν πιο σοβαρή ασθένεια.
Εκατομμύρια θάνατοι πουλερικών στην Ασία, την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία έχουν αποδοθεί σε εξαιρετικά μολυσματικές μορφές H5N1, H5N8, H7N7 και H7N9, με τον H5N1 να ευθύνεται για τη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων .
Στον Καναδά και τις ΗΠΑ, έχουν αναφερθεί κρούσματα γρίπης H5N1 σε οικόσιτα και άγρια πτηνά στις περισσότερες περιοχές .
Πώς μεταδίδεται η γρίπη των πτηνών στον άνθρωπο;
Οι ιοί της γρίπης των πτηνών δεν μεταδίδονται εύκολα από τα πουλιά στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα.
«Οι άνθρωποι», όπως εξηγεί ο Dr. Sameer Elsayed, «είναι τυχαίοι ξενιστές — που σημαίνει ότι ο ιός συνήθως δεν κυκλοφορεί μεταξύ των ανθρώπων .
»Οι άνθρωποι μπορεί να αποκτήσουν τον ιό μετά την εισπνοή των αναπνευστικών σταγονιδίων των πτηνών ή την έκθεση των βλεννογόνων τους σε κόπρανα, σάλιο ή μολυσμένες επιφάνειες.
Η γρίπη των πτηνών δεν μπορεί να μεταδοθεί με την κατανάλωση μαγειρεμένων προϊόντων πουλερικών.
Μεταλλάξεις που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο γονίδιο της νευραμινιδάσης (Ν) των ιών H5N1 που απομονώθηκαν από τον άνθρωπο φαίνεται να προάγουν τη μετάδοση από πουλί σε άνθρωπο. Ευτυχώς, η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι εξαιρετικά σπάνια» .
Πότε αναφέρθηκε για πρώτη φορά η γρίπη των πτηνών σε ανθρώπους;
Τα πρώτα κρούσματα γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους αναφέρθηκαν το 1997 από τις αρχές δημόσιας υγείας στο Χονγκ Κονγκ.
Αυτές οι λοιμώξεις συνδέθηκαν με πουλερικά μολυσμένα με έναν εξαιρετικά λοιμογόνο υποτύπο H5N1.
Από τα 18 άτομα που επλήγησαν, έξι (33 τοις εκατό) υπέκυψαν στην ασθένειά τους .
Έκτοτε, η γρίπη των πτηνών ευθύνεται για τουλάχιστον 2.600 μολύνσεις και περισσότερους από 1.000 θανάτους σε ανθρώπους παγκοσμίως.
Στην πλειονότητα των ανθρώπινων περιπτώσεων, η μόλυνση αποκτήθηκε μετά από έκθεση σε ζωντανά πουλερικά και όχι σε άγρια πτηνά.
Οι ανθρώπινες λοιμώξεις που οφείλονται στους ιούς της γρίπης των πτηνών έχουν προκληθεί κυρίως από τους υποτύπους H5N1, H5N6, H7N7 και H7N9.
Όλοι εκτός από δύο από τους καταγεγραμμένους ανθρώπινους θανάτους μέχρι σήμερα έχουν συμβεί σε χώρες χαμηλού έως μεσαίου εισοδήματος , πιθανότατα ως συνέπεια του συνολικού φόρτου των κρουσμάτων και της έλλειψης πρόσβασης σε αντιιικά φάρμακα.
Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο; Πώς γίνεται η διάγνωση;
Τα πρώιμα συμπτώματα της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο είναι παρόμοια με εκείνα που προκαλούνται από τους ιούς της εποχικής γρίπης όπως ο H3N2 και ο H1N1.
Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, μυϊκούς πόνους, βήχα, πονόλαιμο, δύσπνοια, πονοκέφαλο και κόπωση.
Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από εξαιρετικά λοιμώξεις των υποτύπων H5N1 ή H7N9 μπορεί να ακολουθήσουν μια πιο σοβαρή πορεία ασθένειας που χαρακτηρίζεται από εσωτερική αιμορραγία, πολυοργανική ανεπάρκεια και υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.
Ο συνδυασμός μιας ασθένειας που μοιάζει με γρίπη και ενός πρόσφατου ιστορικού έκθεσης σε ζωντανά πουλερικά θα πρέπει να εγείρει υποψίες για γρίπη των πτηνών.
Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με την ανίχνευση ιικού RNA σε ρινοφαρυγγικά δείγματα χρησιμοποιώντας δοκιμές για συγκεκριμένους υποτύπους.
Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες για τη γρίπη των πτηνών;
Τα αντιιικά φάρμακα που ανήκουν στις κατηγορίες αναστολέων νευραμινιδάσης (όπως οσελταμιβίρη) και ενδονουκλεάσης (για παράδειγμα, μπαλοξιβίρη) φαίνεται να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά έναντι των περισσότερων υποτύπων της γρίπης των πτηνών, συμπεριλαμβανομένων των H5N1 και H7N9 .
Ωστόσο, η αντίσταση στα αντιικά έχει τεκμηριωθεί καλά και αποτελεί απειλή για την ισχύ αυτών των παραγόντων ενόψει της συνεχούς ιικής εξέλιξης.
Υπάρχει ανθρώπινο εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών;
Υπάρχουν αδειοδοτημένα εμβόλια για την προστασία του ανθρώπου από τη γρίπη των πτηνών, αν και δεν είναι διαθέσιμα στο εμπόριο.
Το 2007, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε ένα εμβόλιο H5N1 για ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω.
Αυτά τα εμβόλια αποτελούν μέρος του Στρατηγικού Εθνικού Αποθέματος (SNS) φαρμάκων της κυβέρνησης των ΗΠΑ για ανάπτυξη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.
Το 2013, ο FDA ενέκρινε ένα δεύτερο εμβόλιο H5N1 που αποτελεί επίσης μέρος του SNS.
Παρόμοια εμβόλια αδειοδοτούνται σε άλλες δικαιοδοσίες . Όλα αυτά τα εμβόλια αποδείχθηκαν ασφαλή και αποτελεσματικά κατά τη στιγμή της έγκρισης.
Αντίθετα, διατίθενται στο εμπόριο εμβόλια H5N1 για χρήση σε ζώα.
Ο εμβολιασμός των πουλερικών έχει υιοθετηθεί ευρέως στην Κίνα και σε άλλες χώρες χαμηλού έως μεσαίου εισοδήματος.
Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προετοιμάζονται για μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού των πουλερικών για να περιορίσουν την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών.
Πώς αλλιώς μπορείτε να προστατευτείτε από τη γρίπη των πτηνών;
Η αποφυγή της άμεσης επαφής με ζωντανά πουλερικά είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη της ανάπτυξης της γρίπης των πτηνών.
Εάν η έκθεση σε δυνητικά μολυσμένα πτηνά δεν μπορεί να αποφευχθεί, θα πρέπει να φοράτε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει γάντια, ρόμπες, μάσκες προσώπου και ασπίδες ματιών.
Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά με σαπούνι και νερό μετά από όλες τις πιθανές εκθέσεις. Τα απολυμαντικά χεριών με βάση το αλκοόλ είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην αδρανοποίηση των ιών της γρίπης σε σύγκριση με το πλύσιμο των χεριών .
Είναι η γρίπη των πτηνών η επόμενη ιογενής πανδημία;
Δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί εάν η γρίπη των πτηνών θα εξελιχθεί σε πανδημία που θα επηρεάσει τον άνθρωπο.
Οι στρατηγικές μετριασμού για την πρόληψη της μετάδοσης μεταξύ ειδών περιλαμβάνουν προληπτικό εμβολιασμό μεγάλης κλίμακας κατοικίδιων πτηνών και θανάτωση μολυσμένων κοπαδιών.
Μείζονος ανησυχίας είναι η πιθανότητα εμφάνισης νέων υποτύπων της γρίπης των πτηνών μέσω αντιγονικής μετατόπισης.
Αυτό το φαινόμενο περιλαμβάνει αναδιάταξη των γονιδίων της αιμογλουτινίνης και της νευραμινιδάσης όταν ένας μεμονωμένος ξενιστής έχει μολυνθεί με περισσότερους από έναν ιικούς υποτύπους.
Ως εκ τούτου, η γρίπη των πτηνών είναι ο κύριος υποψήφιος ως πανδημική ιογενής νόσος των ζώων και των ανθρώπων.
Τα τρέχοντα αποθέματα εμβολίων κατά της γρίπης των πτηνών για ανθρώπινη χρήση πιθανότατα θα είναι ανεπαρκή για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών σε περίπτωση που με την πάροδο του χρόνου υπάρξει αύξηση των ανθρώπινων λοιμώξεων.
ΠΗΓΗ: theconversation.com