Η φυσική δραστηριότητα πάντως επηρεάζει αγόρια και κορίτσια με καλό τρόπο αλλά διαφορετικά. Η έρευνα εξέτασε τη σχέση ανάμεσα στο λίπος του σώματος και τη φυσική δραστηριότητα στα παιδιά. «Ερευνήσαμε την συσχέτιση ανάμεσα στην αντικειμενική μέτρηση της φυσικής δραστηριότητας`και την αναλογία του λίπους στο σώμα των αγοριών και των κοριτσιών» δήλωσε η Silje Steinsbekk, καθηγήτρια ψυχολογίας του NTNU (Πανεπιστήμιο επιστημών και τεχνολογίας της Νορβηγίας). Η ερευνητική ομάδα μέτρησε τη σωματική διάπλαση και έδωσαν βάση σε αυτή παρά στο σώμα και το ύψος.
Έθεσαν το εξής ερευνητικό ερώτημα: Μπορεί η φυσική δραστηριότητα να οδηγήσει σε χαμηλότερο επίπεδο λίπους με την πάροδο του χρόνου; Ή μήπως μπορεί να ισχύει το ανάποδο, ότι οι άνθρωποι που παίρνουν περισσότερο σωματικό λίπος με τον χρόνο γίνονται λιγότερο φυσικά ενεργοί;
Οι ερευνητές εξέταζαν τα παιδιά κάθε δύο χρόνια από την ηλικία των 6 μέχρι την ηλικία των 14 ετών. Όπως παρατήρησαν το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας επηρεάζει τα φύλα διαφορετικά. «Στα κορίτσια δεν βρέθηκε σύνδεση ανάμεσα στη φυσική δραστηριότητα και στο ποσοστό λίπους. Η αυξημένη φυσική δραστηριότητα δεν μπόρεσε να οδηγήσει σε λιγότερο ποσοστό λίπους στα κορίτσια και το ποσοστό λίπους δεν είχε καμία επίδραση στις αλλαγές που αφορούν τη φυσική τους δραστηριότητα», δήλωσε η Tonje Zahl-Thanem, διδακτορική φοιτήτρια, σύμβουλος και ερευνήτρια που συμμετέχει στην έρευνα.
Στα αγόρια, είναι διαφορετικά τα πράγματα. Το ποσοστό λίπους επηρεάζει τη φυσική τους δραστηριότητα. «Το αυξημένο ποσοστό λίπους στα αγόρια οδηγεί σε λιγότερη σωματική δραστηριότητα και δύο χρόνια αργότερα, όταν φτάνουν την ηλικία των 8, 10 και 12 ετών», λέει η Zahl-Thanem.
Με μια εξαίρεση ομως, η αυξημένη φυσική δραστηριότητα δεν έχει επίδραση στις αλλαγές του σωματικού λίπους. «Παρατηρήσαμε ότι τα αγόρια που είναι πιο φυσικά ενεργά όταν είναι 12 ετών έχουν χαμηλότερο ποσοστό λίπους όταν είναι 14. Αυτό δεν συμβαίνει όταν βρίσκονται σε μικρότερο στάδιο ανάπτυξης» αναφέρει ο Steinsbekk.
Η μελέτη ωστόσο δεν ερευνά τους λόγους πίσω από αυτές τις διαφορές. Παρόλα αυτά έκαναν κάποιες εκτιμήσεις. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα μεγάλα σώματα είναι πιο βαριά και απαιτείται περισσότερη προσπάθεια όταν κάποιος ασκείται, γεγονός το οποίο εξηγεί γιατί τα αγόρια των οποίων το σωματικό βάρος αυξάνεται όταν γίνονται λιγότερο ενεργοί με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο γιατί δεν ισχύει το ίδιο για τα κορίτσια;
«Το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε είναι ότι τα αγόρια είναι περισσότερο φυσικά ενεργά σε σχέση με τα κορίτσια, οπότε τα αγόρια μπορούν να μειώσουμε τα επίπεδα δραστηριότητας, έτσι όταν τα αγόρια μειώνουν το επίπεδο δραστηριότητας, η φυσική δραστηριότητα είναι μεγαλύτερη» λέει η Steinsbekk.
Επίσης, ξέρουμε ότι τα παιδιά που έχουν παχουλά σώματα είναι λιγότερο ικανοποιημένα με τα σώματά τους και η δυσαρέσκεια που έχουν σε σχέση με την εικόνα του σώματός τους σχετίζεται με λιγότερη φυσική δραστηριότητα στα αγόρια αλλά όχι στα κορίτσια.
«Η φυσική δραστηριότητα των αγοριών είναι πιθανώς ακόμα πιο ανταγωνιστική. Ενδεχομένως αυτό να εξηγεί γιατί το αυξημένο λίπος οδηγεί σε λιγότερη σωματική δραστηριότητα στα αγόρια αλλά όχι στα κορίτσια» αναφέρει ο Lars Wichstrøm, καθηγητής του τμήματος ψυχολογίας στο NTNU (Πανεπιστήμιο επιστημών και τεχνολογίας της Νορβηγίας) που επίσης πήρε μέρος στην μελέτη.
Οι ερευνητές επίσης εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ της αδράνειας και της καθιστικής ζωής αλλά και του σωματικού λίπους. Με τον ίδιο τρόπο που μέτρησαν αντικειμενικά τη φυσική δραστηριότητα, με τον ίδιο τρόπο μέτρησαν τη διάρκεια κατά την οποία οι συμμετέχοντες ήταν καθιστοί κατά τη διάρκεια της μέρας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα αγόρια που είχαν αυξημένο ποσοστό λίπους είχαν επίσης αυξημένη καθιστική ζωή δύο χρόνια αργότερα. Αυτό ίσχυε για όλες τις ηλικιακές ομάδες από την ηλικία των 6 εως και 14 ετών.
Με άλλα λόγια, τα αγόρια των οποίων η αναλογία του σωματικού λίπους αυξήθηκε έκαναν περισσότερη καθιστική ζωή. Για τα κορίτσια, παρόλα αυτά δεν υπήρχε συσχέτιση επίσης. Το ποσοστό λίπος στο σώμα τους δεν επηρέασε τα επίπεδα αδράνειας κατά την πάροδο του χρόνου και δεν έγιναν λιγότερο ενεργά επειδή κέρδισαν περισσότερο λίπος.
«Συνοπτικά, βρήκαμε μια συσχέτιση ανάμεσα στην φυσική δραστηριότητα, την καθιστική ζωή και στο λίπος στα αγόρια αλλά όχι στα κορίτσια», δήλωσε η Steinsbekk. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από την μελέτη Trondheim Early Secure (TESS). Παρακολουθούσαν σχεδόν 1000 παιδιά ανά δύο χρόνια από την ηλικία των 4 ετών. Οι συμμετέχοντες είναι τώρα 18 ετών και η 8η έρευνα είναι στα σκαριά.
Σε αυτή τη μελέτη η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία σε πέντε διαφορετικούς χρόνους, όταν οι συμμετέχοντες ήταν 6, 8, 10, 12 και 14 ετών. Η μελέτη Trondheim Early Secure τους παρείχε δεδομένα από μια σειρά από διαφορετικές μελέτες γύρω από την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών.