Ο καφές μας «ξυπνάει» και μας κρατά σε εγρήγορση, μας βοηθάει να σηκωθούμε από το κρεβάτι αλλά δεν κάνει καλό στο σάκχαρο του αίματος.
Ο σκέτος καφές έχει πολλά οφέλη για την υγεία, χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει και όπως έχει παρατηρηθεί μειώνει το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Παρόλα αυτά, η καφεΐνη που βρίσκεται στον καφέ έχει μια συγκεκριμένη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος ειδικά αν έχει κανείς ήδη διαβήτη ή προδιαβήτη. Μια κανονική κούπα καφέ έχει περίπου 140 μιλιγραμ (χιλιόγραμμα) καφεΐνης.
Έτσι, αν παρακολουθείς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου, η χειρότερη συνήθεια είναι να πίνεις καφέ πριν φας πρωινό. Μια μελέτη του 2020 που έκαναν Βρετανοί ερευνητές έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ, συγκεκριμένα δύο κούπες καφέ πριν από το πρωινό αύξησε τα επίπεδα σαχάρου του αίματος πάνω από 50%.
Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους όταν καταναλώνεις καφέ πριν από το γεύμα μπορεί να προκαλέσει υψηλό επίπεδο σακχάρου του αίματος.
Αρχικά, μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αδενοσίνη μπλοκάρεται από την καφεΐνη. Η αδενοσίνη βοηθά ενημερώνοντας το σώμα σου για το πόση ινσουλίνη πρέπει να φτιάξει και βοηθά τα κύτταρά σου να απαντήσουν αποτελεσματικά στην ινσουλίνη. Όταν πίνουμε καφέ πριν φάμε απελευθερώνεται λιγότερη ινσουλίνη και κάνει τα κύτταρά μας λιγότερο δεκτικά σε αυτά και οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα σακχάρου.
Ο δεύτερος τρόπος είναι ότι η καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα σακχάρου του αίματος καθώς αυξάνονται οι ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη και η επινεφρίνη στο σώμα.
Αυτές οι ορμόνες αυξάνουν τα σάκχαρα του αίματος με έναν τρόπο, ώστε να υπάρχει διαθέσιμη ενέργεια που μπορεί να μάχεται οποιαδήποτε διαδικασία στρες αντιμετωπίζεις. Η παραγωγή ινσουλίνης πέφτει και έτσι αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα.
Έτσι, αν πίνεις τον καφέ σου αφού φας ένα ισορροπημένο πρωινό μπορεί να μειώσει την επίδραση που έχει στο σάκχαρο του αίματος. Αν νιώθεις ότι δεν αντέχεις το πρωί χωρίς καφέ για να ξεκινήσεις τη μέρα σου, πριν φας, τότε πιες τσάι ή μισή κούπα καφέ. Όσο λιγότερο καφέ πίνεις πριν φας το πρωί, τόσο μικρότερη η επίδραση στο σάκχαρο του αίματος.
Με πληροφορίες από το https://www.eatthis.com