«Μία έκτακτη ανάγκη πνευματικής υγείας εξαπλώνεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μία σιωπηλή πανδημία» προειδοποίησε η Ντόλορς Μονσεράτ, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε παρουσίαση της έκθεσης στις 7 Οκτωβρίου.
Το 2018, 84 εκατ. άτομα επηρεάστηκαν από προβλήματα πνευματικής υγείας και είναι ασφαλές να πούμε ότι αυτά τα νούμερα είναι απίθανο να πέσουν σύντομα. «Δεν ξέρουμε πότε και που θα σταματήσουν να μεγαλώνουν αυτά τα νούμερα» είπε η Μονσεράτ ενώ η αξιωματούχος της Επιτροπής Σεσίλ Ρουγιόν τόνισε ότι τα ζητήματα ψυχικές υγείας επιδεινώθηκαν από την πανδημία COVID-19.
Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος σε παιδιά και γυναίκες
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι συγκεκριμένα ανθρώπων έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία: οι γυναίκες κατά κύριο λόγο έχουν υποφέρει, με το 83% των γυναικών να αναφέρει ότι επηρεάστηκε αρνητικά η ψυχική του υγεία σε σχέση με το 36% των ανδρών.
Η έκθεση αναφέρει ότι η πανδημία επηρεάζει τις έγκυες γυναίκες, τις γυναίκες μετά τον τοκετό ή εκείνες που βίωσαν κάποιο τραύμα, όπως αποβολή ή κακοποίηση από κοντινούς ανθρώπους. Δεν υπέφεραν, όμως, μόνο οι γυναίκες από την πανδημία. Η έκθεση αναφέρει ότι 1/3 παιδιά που δεν πήγαν σχολείο υποφέρουν από μία πνευματική πάθηση. «Σύμφωνα με έκθεση της Unicef, 9 εκατ. έφηβοι στην Ευρώπη από 10-19 ετών ζουν με μία πνευματική διαταραχή», ανέφερε η Ρουγιόν.
Στη Γαλλία, η UNICEF ξεκίνησε μια εθνική διαβούλευση για την έκθεση, ρωτώντας για την ψυχική υγεία περισσότερων από 25.000 παιδιών ηλικίας μεταξύ έξι και 18 ετών. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 76,6% των ερωτηθέντων δηλώνει μερικές φορές λυπημένο ενώ το 53,3% δηλώνει ότι δεν θέλει να κάνει τίποτα και το 64,2% λέει ότι έχει χάσει την αυτοπεποίθησή του.
Παραθέτοντας ως παράδειγμα την Ισπανία, επεσήμανε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021, η χώρα κατέγραψε διπλάσιες παιδικές ψυχιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από την προηγούμενη περίοδο, ιδιαίτερα περιπτώσεις άγχους, διαταραχών, κατάθλιψης, αυτοτραυματισμού και απόπειρες αυτοκτονίας.
Οικονομικός αντίκτυπος
Όπως είναι σήμερα, το συνολικό κόστος των διαταραχών ψυχικής υγείας, όσον αφορά την απώλεια παραγωγικότητας και τα έξοδα υγείας και κοινωνικής περίθαλψης, είναι περίπου 4% του ΑΕΠ της ΕΕ ή 600.000 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την Montserrat. Αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, μόνο έως το 5% των συνολικών κρατικών δαπανών για την υγεία διατίθεται στην ψυχική υγεία. "Οι τιμές κυμαίνονται από 3% στην Πολωνία, 3,5% στην Ιταλία, 4,2% στην Ισπανία και 5,4% στη Δανία", αναφέρει λεπτομερώς η έκθεση.
Όσον αφορά την ικανότητα ανταπόκρισης στις ανάγκες ψυχικής υγείας της κοινωνίας, φαίνεται ότι οι χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης έχουν καλύτερη απόδοση από τις χώρες της Ανατολής.
Η έκθεση αποσκοπούσε στην παροχή μιας ολοκληρωμένης και ολιστικής προσέγγισης.
«Ελπίζουμε πραγματικά ότι μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για τις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όχι μόνο τις πολιτικές υγείας, να ελέγξουν και να ελέγξουν πολλούς δείκτες σε διαφορετικούς τομείς», δήλωσε η Daniela Bianco, επικεφαλής υγειονομικής περίθαλψης στο γραφείο συμβούλων The European House - Ambrosetti, που ήταν επίσης συν-συγγραφέας της έκθεσης.
ΠΗΓΗ: euractiv