Συγκεκριμένα είπε ότι «το γνωστο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας που έχει την έδρα του στη Γερμανία, Ρόμπερτ Κοχ, έκανε λόγο για ένα πιθανό δεύτερο κύμα αυτό το καλοκαίρι. Εγώ λέω πως μακάρι αυτό το καλοκαίρι να έχει θετικές επιπτώσεις στην κυκλοφορία του ιού. Η επίδραση του καλοκαιριού στον ιό πιθανολογείται ότι από μόνη της δε θα είναι αρκετή για τη μηδένιση των μεταδόσεων του ιού. Δε θέλω, όμως, να μιλάω με πιθανότητες. Θα περιμένουμε και θα δούμε. Απλά όλα αυτή τη στιγμή εξαρτώνται από τη συμπεριφορά μας και η πορεία της επιδημίας στη χώρα μας θα εξαρτηθεί από την εθελούσια συμμόρφωση με βασικούς κανόνες υγειενής στην καθημερινότητά μας».
Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί το καλοκαίρι
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών και τα τα μαθητικά μοντέλα που έχουν στη διάθεσή τους, αλλά και τα δεδομένα που αφορούν άλλους κορονοϊούς υπάρχει μια μείωση της διασποράς των κορονοϊών, τη θερινή περίοδο περίπου 20 - 30%.
Ο κ. Τσιόδρας είχε τοποθετηθεί στο πρόσφατο παρελθόν ξανά επί του θέματος ως εξής: “ Δεν νομίζω ότι θα οδηγήσει σε εξαφάνιση της παρουσίας του ιού” ενώ τόνισε επίσης ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει και η “εισαγωγή” κρουσμάτων από το εξωτερικό. “ Υπενθυμίζω ότι κάθε χρόνο έχουμε εισαγωγη περιστατικών γρίπης, από το Νότιο ημισφαίριο, που κυκλοφορεί ο ιός της γρίπης στην Αυστραλία, όπου έχει και πολλούς Έλληνες οι οποίοι έρχονται ως επισκέπτες στην Ελλάδα".
Οι αναφορές πανεπιστημιακών του ΕΚΠΑ για το θέμα
Πρόσφατα οι Καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παρασκευής (Ιατρική Σχολή), Νίκος Θωμαΐδης (Τμήμα Χημείας) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνόψισαν τα δεδομένα που αφορούν στην επίδραση του κλίματος στον SARS-CoV-2.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και τα υψηλότερα ποσοστά υγρασίας (65-75% RH) κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα οδηγήσουν πιθανόν σε μερική μείωση της μολυσματικότητας του SARS-CoV-2. Είναι αμφίβολο ότι αυτή η μείωση θα είναι αρκετή από μόνη της για τον καθολικό έλεγχο των μεταδόσεων του ιού.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η πιθανή εποχικότητα του νέου κορονοϊού εξαρτάται εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες και από άλλους παράγοντες όπως η ανοσία στον πληθυσμό, η διασταυρούμενη ανοσία μεταξύ SARS-CoV-2 και άλλων κορονοϊών, και το εύρος των προληπτικών παρεμβάσεων. Βάση εκτιμήσεων, η επανεμφάνιση του SARS-CoV-2 κατά τους χειμερινούς μήνες αποτελεί το πιο πιθανό σενάριο.