Mία μελέτη από σχολή ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια υποστηρίζει ότι η προσωρινή καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος στα πρώιμα στάδια του COVID-19 μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων. Αυτό συσχετίζεται με έρευνα που δείχνει ότι η αλληλεπίδραση ανάμεσα στις πρώτες 2 γραμμές άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να μειώσει τον ιό σε χαμηλά επίπεδα προσωρινά. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ιατρικής Ιολογίας.
«Κάποιοι ασθενείς με COVID-19 μπορεί να βιώσουν μια ανάκαμψη της ασθένειας μετά από μία εμφανή χαλάρωση των συμπτωμάτων. Είναι πιθανό το συνδυαστικό αποτέλεσμα της προσαρμοζόμενης και της έμφυτης ανοσοποιητικής απάντησης να μειώσει σε χαμηλά επίπεδα τον ιό. Ωστόσο, αν ο ιός δεν καθαριστεί πλήρως και τα κύτταρα-στόχοι αναγεννηθούν, ο ιός μπορεί να πάρει ξανά τον έλεγχο και να φτάσει σε νέα ύψη» ανέφερε η υπεύθυνη συγγραφέας, Σιν Ντου.
Ως αποτέλεσμα αυτού που αποκαλούν μία «παράλογη ιδέα», προτείνουν ένα σύντομο πρόγραμμα ενός κατάλληλου ανοσοκατασταλτικού φαρμάκου που θα χορηγηθεί από τα πρώτα πρώτα στάδια της ασθενείς. Η Ντου ανέφερε ότι με το σωστό κατασταλτικό παράγοντα, ίσως μπορέσουμε να καθυστερήσουμε την προσαρμοζόμενη ανοσοποιητική απάντηση και να την αποτρέψουμε από το να εμπλακεί με την αντίστοιχη έμφυτη. Αυτό θα επιτρέψει το γρηγορότερο αποκλεισμό του ιού και των μολυσμένων κυττάρων
Η έμφυτη ανοσοποιητική απάντηση ξεκινάει αμέσως μετά τη μόλυνση. Η δεύτερη γραμμή άμυνας είναι η προσαρμοζόμενη ανοσοποιητική απάντηση, που δε ξεκινάει για πολλές μέρες αν παραμένει ο ιός. Χρησιμοποιεί ότι έχει μάθει για τον ιό για να βάλει σε τάξη μία ποικιλία Τ και Β λεμφοκυττάρων και να επιτεθεί σε ότι έχει απομείνει στον ιό. Ο COVID-19, που στοχεύει τα κύτταρα της επιφάνειας σε όλο το αναπνευστικό σύστημα έχει ένα μέσο όρο επώασης 6 ημερών και προχωράει πιο αργά σε σχέση με τη γρίπη. Η προσαρμοζόμενη ανοσοποιητική απάντηση, πιστεύουν ότι μπορεί να αρχίσει πριν τα κύτταρα-στόχοι αρχίσουν να λιγοστεύουν, κάτι που καθυστερεί τη μόλυνση και παρεμβαίνει με την ικανότητα της έμφυτης ανοσοποιητικής απάντησης να σκοτώσει το μεγαλύτερο μέρος του ιού.