Για πολλούς ανθρώπους, η άνοιξη έφερε μαζί της τα «τρομακτικά» συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας όπως φαγούρα στα μάτια, φτέρνισμα και βουλωμένη μύτη.
Η αλλεργικη ρινίτιδα η οποία αποκαλείται συχνά και ως «πυρετός εκ χόρτου», επηρεάζει έως και το 42% των ανθρώπων. Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε αλλεργιογόνα συμπεριλαμβανομένης της γύρης.
Η έρευνα υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της αλλεργικής ρινίτιδας και του μικροβιώματος, της συλλογής μικροοργανισμών που ζουν μέσα και πάνω στο σώμα μας.
Συγκεκριμένα, η σύνθεση του εντέρου και των ρινικών μικροβιωμάτων ενός ατόμου μπορεί να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη συμπτωμάτων αλλεργικης ρινίτιδας.
Διερευνώντας αυτή τη σύνδεση, «μπορούμε να εντοπίσουμε πιθανές εναλλακτικές θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπτώσεων της αλλεργικης ρινίτιδας στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων» αναφέρουν ο Ανώτερος Λέκτορας Γενετικής Ανοσολογίας του Πανεπιστήμιου του Νότιγχαμ και ο Καθηγητής υγείας του Πανεπιστήμιου του Νότιγχαμ.
Πώς συνδέεται η αλλεργική ρινίτιδα με το μικροβίωμα
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με αλλεργική ρινίτιδα έχουν συχνά λιγότερο ποικιλόμορφο μικροβίωμα του εντέρου σε σύγκριση με εκείνους που ζουν χωρίς την πάθηση. Η μειωμένη ποικιλία βακτηρίων του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία στο μικροβίωμα και να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής (ανοσολογική απόκριση του σώματος σε ερεθιστικούς παράγοντες, όπως αλλεργιογόνα).
Έτσι, το γεγονός ότι η μειωμένη ποικιλομορφία των βακτηρίων του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο αλλεργίας είναι λογικό, καθώς το μικροβίωμα του εντέρου παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και γνωρίζουμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζει τις αλλεργίες.
Το μικροβίωμα του εντέρου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων μέσω της παραγωγής λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας. Αυτά παράγονται από βακτήρια του εντέρου κατά τη ζύμωση των διαιτητικών ινών (μέρος της κανονικής πέψης).
Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας είναι γνωστό ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα δύο βακτηριακών στελεχών που παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας – το Μπιφιδοβακτήριο και ο Γαλακτοβάκιλος σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικής ρινίτιδας.
Διαβάστε σχετικά=> Αλλεργική ρινίτιδα: Η εναλλακτική θεραπεία που βάζει «φρένο» στην ταλαιπωρία
Εκτός από το μικροβίωμα του εντέρου, η αλλεργική ρινίτιδα φαίνεται επίσης να συνδέεται με το ρινικό μικροβίωμα, την κοινότητα των μικροοργανισμών που κατοικούν στις ρινικές οδούς.
Το ρινικό μικροβίωμα παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προστασία από επιβλαβή παθογόνα που εισέρχονται στο σώμα μας μέσω της μύτης. Η ανισορροπία και η μειωμένη ποικιλομορφία του ρινικού μικροβιώματος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού και επιδείνωση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με αλλεργική ρινίτιδα έχουν συχνά διαφορετική σύνθεση του ρινικού τους μικροβιώματος σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς την πάθηση, με περισσότερα από ορισμένα βακτήρια όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος.
Αυτή η ανισορροπία στο ρινικό μικροβίωμα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη φλεγμονή και υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων συμπτωμάτων αλλεργικής ρινίτιδας
Ο πιθανός ρόλος των προβιοτικών και των πρεβιοτικών
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που ενισχύουν τη σύνθεση των «καλών» βακτηρίων στο σώμα. Τα πρεβιοτικά, εν τω μεταξύ, είναι ίνες που διεγείρουν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο. Ουσιαστικά, τα καλά βακτήρια τρέφονται με πρεβιοτικά. Και τα δύο είναι σημαντικά για τη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική υγεία μας.
Πολλά στελέχη προβιοτικών βακτηρίων έχουν μελετηθεί σε σχέση με την αλλεργική ρινίτιδα.
Ένα στέλεχος ενδιαφέροντος είναι ο οξεόφιλος γαλακτοβάκιλος, ο οποίος σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει δείξει ότι μειώνει τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας όπως η συμφόρηση, ο κνησμός και το φτέρνισμα. Ένας άλλος είναι ο Lactobacillus rhamnosus GG, ο οποίος όπως έχει δείξει μπορεί να προλάβει την ανάπτυξη αλλεργικής ρινίτιδας στα βρέφη.
Άλλα στελέχη όπως το Bifidobacterium lactis, το Bifidobacterium bifidum και το Lactobacillus casei έχουν επίσης δείξει πως μπορούν ίσως και να μειώσουν τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας.
«Χρειάζεται όμως περαιτέρω έρευνα» τονίζουν οι επιστήμονες του Πανεπιστήμιου του Νότιγχαμ.
Ποια προβιοτικά βακτήρια μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα;
Τα προβιοτικά φαίνεται να ρυθμίζουν την ανοσολογική απόκριση και ειδικότερα, μειώνουν την παραγωγή φλεγμονωδών κυτοκινών. Αυτά είναι μόρια σηματοδότησης που παράγονται από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που προάγουν τη φλεγμονή.
Για παράδειγμα, ο οξεόφιλος γαλακτοβάκιλος μπορεί να μειώσει την έκφραση των φλεγμονωδών κυτοκινών που σχετίζονται με αλλεργική φλεγμονή στους βλεννογόνους στη ρινική κοιλότητα.
Ομοίως, ο Lactobacillus rhamnosus GG έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την υπερανταπόκριση των αεραγωγών (όπου οι αεραγωγοί στενεύουν υπερβολικά ως απόκριση σε ερεθίσματα), μειώνει τα φλεγμονώδη κύτταρα στους πνεύμονες και μειώνει τις φλεγμονώδεις κυτοκίνες.
Τα πρεβιοτικά, όπως οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες, έχουν επίσης μελετηθεί για τις δυνατότητές τους ως προς την πρόληψη του «πυρετού εκ χόρτου». Έχει βρεθεί, μάλιστα, ότι αυξάνουν τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου όπως το Μπιφιδοβακτήριο και ο Γαλακτοβάκιλος. Μια μελέτη έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων φρουκτο-ολιγοσακχαριτών σε βρέφη μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης του «πυρετού εκ χόρτου».
Ενσωμάτωση προβιοτικών και πρεβιοτικών στην καθημερινότητα σας
Εάν πάσχετε από αλλεργική ρινίτιδα, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ενσωματώσετε προβιοτικά και πρεβιοτικά στη ρουτίνα σας.
Τα προβιοτικά συμπληρώματα είναι ευρέως διαθέσιμα σε διάφορες μορφές, όπως κάψουλες, ταμπλέτες, σκόνες και ποτά. Είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα συμπλήρωμα που περιέχει τα συγκεκριμένα στελέχη προβιοτικών βακτηρίων που έχουν μελετηθεί σε σχέση με την αλλεργική ρινίτιδα. Αυτά περιλαμβάνουν τον οξεόφιλο γαλακτοβάκιλο, τον Lactobacillus rhamnosus GG, τον Bifidobacterium lactis, τον Bifidobacterium bifidum και τον Lactobacillus casei.
Μπορείτε επίσης να εντάξετε στη διατροφή σας και τροφές πλούσιες σε προβιοτικά. Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο, το Κίμτσι και η Κομπούτσα.
Διαβάστε σχετικά=> Κομπούτσα: Το super ποτό που ενισχύει το ανοσοποιητικό - Τα 10 οφέλη του στην υγεία
Όσον αφορά τα πρεβιοτικά, οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες βρίσκονται συνήθως σε ορισμένα τρόφιμα όπως οι μπανάνες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα σπαράγγια, οι αγκινάρες και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
Τα συμπληρώματα είναι επίσης διαθέσιμα σε διάφορες μορφές, όπως σκόνες και κάψουλες.
Ωστόσο, μερικές φορές, η λήψη προβιοτικών και πρεβιοτικών μπορεί να έχει και παρενέργειες, όπως πεπτικές ενοχλήσεις (αέρια, φούσκωμα και διάρροια).
Για να ελαχιστοποιήσετε αυτούς τους κινδύνους, οι επιστήμονες συνιστούν να ξεκινήσετε με χαμηλή δόση και να την αυξάνετε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Αξίζει επίσης να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε αυτά τα συμπληρώματα, ειδικά εάν έχετε κάποια ιατρική πάθηση ή παίρνετε φάρμακα.
Πηγή: the conversation