O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), απευθύνει έκκληση προς τις κυβερνήσεις να σταματήσουν την επιδότηση της καλλιέργειας καπνού και να υποστηρίξουν βιώσιμες καλλιέργειες που θα μπορούσαν να θρέψουν εκατομμύρια ανθρώπους.
Αφορμή ήταν η χθεσινή παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, που θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ το 1988, για να υπενθυμίζει στο παγκόσμιο κοινό τις βλαβερές συνέπειές του. Μια μέρα που κάθε χρόνο γίνεται ο θλιβερός απολογισμός των θυμάτων του καπνίσματος.
«Ο καπνός ευθύνεται για 8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, ενώ οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ξοδεύουν εκατομμύρια για την υποστήριξη των φυτειών καπνού», ανέφερε ο δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.
«Με το να επιλέξουμε να καλλιεργήσουμε βρώσιμα προϊόντα αντί για καπνό, δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία, διατηρούμε τα οικοσυστήματα και ενισχύουμε την ασφάλεια των τροφίμων για όλους», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Καλλιέργεια καπνού: Κέρδη και ζημιές
Στην έκθεσή του, ο ΠΟΥ αναδεικνύει τα αρνητικά της καλλιέργειας καπνού και τα οφέλη της μετάβασης σε βιώσιμες καλλιέργειες τροφίμων για αγρότες, κοινότητες, οικονομίες, περιβάλλον και τον πλανήτη συνολικά.
Περισσότερα από 3 εκατομμύρια εκτάρια γης σε περισσότερες από 120 χώρες χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια του θανατηφόρου καπνού, ακόμα και σε χώρες όπου οι άνθρωποι υποφέρουν από πείνα.
Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε 79 χώρες του κόσμου αντιμετωπίζουν σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια. Η πλειονότητά τους είναι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ενώ πάνω από 30 από αυτές βρίσκονται στην αφρικανική ήπειρο.
Όπως σημειώνει ο ΠΟΥ, ο καπνός εσφαλμένα θεωρείται ως μια υψηλά κερδοφόρα εμπορεύσιμη καλλιέργεια: η καπνοβιομηχανία υπερβάλλει ως προς την οικονομική της σημασία, παγιδεύοντας ουσιαστικά τους αγρότες σε έναν φαύλο κύκλο χρέους.
Στις περισσότερες χώρες που καλλιεργούν καπνό, η συμβολή των εισαγωγών και εξαγωγών καπνού είναι μικρή, μικρότερη του 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Η επιβάρυνση στην υγεία των αγροτών
Ασφαλώς «ο καπνός δεν αποτελεί μόνο μια τεράστια απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά και για την υγεία γενικότερα, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των αγροτών καπνού. Οι αγρότες εκτίθενται σε χημικά φυτοφάρμακα, καπνό και την ίδια ποσότητα νικοτίνης που αντιστοιχεί σε 50 τσιγάρα. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε ασθένειες όπως χρόνιες πνευμονικές παθήσεις και δηλητηρίαση από νικοτίνη», επισήμανε ο Δρ. Ruediger Krech, Διευθυντής Προώθησης της Υγείας στον ΠΟΥ.
Εκτιμάται ότι περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά εργάζονται σε φυτείες καπνού, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και χάνοντας την ευκαιρία για εκπαίδευση.
Η περιβαλλοντική διάσταση του προβλήματος
Η καλλιέργεια του καπνού είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Μέχρι στιγμής η προσοχή είχε επικεντρωθεί κυρίως στην Ασία και τη Νότια Αμερική, αλλά τα πιο πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι οι εταιρείες καπνού επεκτείνονται στην Αφρική.
Από το 2005, η έκταση των φυτειών καπνού στην Αφρική έχει αυξηθεί κατά περίπου 20%.
Οι περιβαλλοντικές συνέπειες είναι τεράστιες. Δεδομένα του ΠΟΥ για το 2022 δείχνουν ότι η παραγωγή καπνού συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή, σπαταλώντας πόρους και καταστρέφοντας τα οικοσυστήματα.
Περίπου 3,5 εκατομμύρια εκτάρια γης καταστρέφονται για την καλλιέργεια καπνού κάθε χρόνο. Επίσης, η καλλιέργεια καπνού συμβάλλει στην αποψίλωση των δασών, ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Περισσότερα από 600.000.000 δέντρα έχουν κοπεί, 84.000.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα έχουν ελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα αυξάνοντας σημαντικά τις τιμές της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας και 22.000.000.000 λίτρα νερού έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή των τσιγάρων.
Οι συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία
Η κατανάλωση καπνού, σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας κα Παρασκευή Κατσαούνου, είναι η πρώτη αιτία καρκίνου.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η ίδια, το 27% των καρκίνων αποδίδονται στο κάπνισμα και 16 τύποι καρκίνων σχετίζονται με το κάπνισμα με κορυφαίο τον καρκίνο του πνεύμονα (80–90% των καρκίνων του πνεύμονα σχετίζονται άμεσα με τη χρήση του καπνού) και άλλους καρκίνους (ουροδόχου κύστεως, παγκρέατος, ωοθηκών).
Ακόμα και κακοήθειες στα παιδιά σχετίζονται με την έκθεσή τους σε παθητικό κάπνισμα τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και μετά τη γέννησή τους.
Οι επιπτώσεις είναι εξίσου δυσμενείς για πλειάδα ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.ά.
Ειδικότερα, το 90% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου που συμβαίνουν σε άντρες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών, έχει ως κύριο αίτιο το κάπνισμα.
Τι παθαίνει το σώμα σας μόλις κόψετε το τσιγάρο - Τα οφέλη στην υγεία
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Τσοβόλα, Καρδιολόγο του Ομίλου Affidea, η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς η νικοτίνη είναι εθιστική και συμπεριλαμβάνεται στις «εξαρτησιογόνες ουσίες», όπως το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.
Ωστόσο, αν είστε καπνιστής και σταματήσετε το τσιγάρο, τα οφέλη που θα αποκομίσετε είναι τα εξής:
-
Μέσα σε περίπου 2 ώρες από την διακοπή δεν υπάρχει πια νικοτίνη στο αίμα. Ωστόσο, μπορεί να περάσουν ως και δύο μέρες, ώστε υποπροϊόντα της νικοτίνης να αφήσουν το σώμα σας.
-
Μέσα σε 8 ώρες το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα αυξάνεται στα φυσιολογικά και ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται. Η αρτηριακή πίεση μειώνεται ελαφρώς, αλλά μπορεί να πάρει από 3-30 ημέρες για να επιστρέψει στο κανονικό επίπεδο.
-
Σε 12-24 ώρες το μονοξείδιο του άνθρακα αποβάλλεται από το σώμα. Η αποτελεσματικότητα των πνευμόνων αρχίζει να βελτιώνεται. Θα έχετε λιγότερη δυσκολία στην αναπνοή κατά την άσκηση και η αντοχή θα βελτιωθεί.
Δείτε εδώ αναλυτικά την επίσημη ανακοίνωση του ΠΟΥ.