Συνολικά εννέα περιπτώσεις νεογνικής σήψης με ηπατική δυσλειτουργία και πολυοργανική ανεπάρκεια αναφέρθηκαν μεταξύ Ιουλίου 2022 και Απριλίου 2023 από τέσσερα νοσοκομεία σε τρεις περιοχές της Γαλλίας.
Από τις 5 Μαΐου 2023, επτά κρούσματα έχουν πεθάνει και δύο εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη μονάδα νεογνών.
Η τρέχουσα αύξηση της επίπτωσης και της σοβαρότητας στα νεογνά, που σχετίζεται με μια ανασυνδυασμένη γενεαλογία του Ε-11 που δεν είχε ανιχνευθεί προηγουμένως στη Γαλλία και θεωρείται ασυνήθιστη λόγω της εξαιρετικά ταχείας επιδείνωσης και του σχετικού ποσοστού θνησιμότητας μεταξύ των προσβεβλημένων μωρών.
Με βάση τις περιορισμένες διαθέσιμες πληροφορίες, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία για το γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, παρά τον ανησυχητικό χαρακτήρα της αύξησης.
Περιγραφή των περιπτώσεων
Στις 5 Μαΐου 2023, η Γαλλία ανέφερε εννέα περιπτώσεις σοβαρής νεογνικής σήψης που σχετίζονται με ηπατική δυσλειτουργία και πολυοργανική ανεπάρκεια συμπεριλαμβανομένων επτά σχετιζόμενων θανάτων. Από αυτές τις εννέα περιπτώσεις, οι οκτώ ήταν πρόωρες (γεννημένες πριν από τις 38 εβδομάδες κύησης). Τέσσερα ζευγάρια διδύμων προσβλήθηκαν και παρουσιάστηκαν με όψιμη νεογνική σήψη (εμφανίστηκε μετά από μία εβδομάδα γέννησης έως τρεις μήνες).
Τα κρούσματα αναφέρθηκαν από τέσσερα νοσοκομεία σε τρεις περιφέρειες μεταξύ Ιουλίου 2022 και Απριλίου 2023. Από τα εννέα που αναφέρθηκαν, έξι αναφέρθηκαν το 2022 (δύο περιπτώσεις τον Ιούλιο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο το καθένα) και τρία αναφέρθηκαν το 2023 (μία περίπτωση σε Ιανουαρίου και δύο περιπτώσεις τον Απρίλιο).
Όλες οι περιπτώσεις παρουσιάστηκαν με ένα ή περισσότερα κλινικά σημεία σε λιγότερο από επτά ημέρες μετά τη γέννηση, υποδηλώνοντας οδό μετάδοσης από μητέρα σε παιδί. Η κλινική εικόνα αυτών των περιπτώσεων θεωρήθηκε άτυπη λόγω της εξαιρετικά ταχείας επιδείνωσης και του σχετικού ποσοστού θνησιμότητας. Από τις 5 Μαΐου 2023, επτά κρούσματα έχουν πεθάνει και δύο νοσηλεύονται ακόμη στη μονάδα νεογνών. η βραχυπρόθεσμη πρόγνωσή τους δεν απειλείται πλέον.
Οι δοκιμές αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης αντίστροφης μεταγραφής εντεροϊού (RT-PCR) και των εννέα περιπτώσεων (συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων αίματος, επιχρισμάτων λαιμού, ρινοφαρυγγικών επιχρισμάτων, δειγμάτων εγκεφαλονωτιαίου υγρού ή/και βιοψίες μετά τη θανάτωση) επιβεβαίωσαν την παρουσία εντεροϊού, πληκτρολογημένου ως Echovirus-11 (Ε-11).
Η μητρική μόλυνση από E-11 επιβεβαιώθηκε με RT-PCR και γονότυπο εντεροϊού με ανάλυση δειγμάτων αίματος από τέσσερις στις πέντε μητέρες. Όλες οι μητέρες που εξετάστηκαν παρουσίασαν γαστρεντερικά σημεία ή πυρετό εντός τριών ημερών πριν ή κατά τον τοκετό.
Οι αναλύσεις αλληλουχίας όλων των τυποποιημένων λοιμώξεων από εντεροϊούς το 2022 έδειξαν την κυκλοφορία τουλάχιστον δύο σειρών ανασυνδυασμένης προέλευσης, εκ των οποίων η κυρίαρχη περιελάμβανε όλες τις αλληλουχίες που σχετίζονται με τις εννέα περιπτώσεις μαζί με αλληλουχίες που σχετίζονται με μη νεογνικές ή μη σοβαρές νεογνικές λοιμώξεις. Περαιτέρω γενετικές αναλύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με ιστορικά δεδομένα από το 2016 έως το 2021, το E-11 αντιπροσώπευε το 6,2% (3 από 48) των αναφερόμενων σοβαρών νεογνικών λοιμώξεων με γνωστό τύπο εντεροϊού, ενώ το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 55% (11 από 20) το 2022.
Επιδημιολογία της νόσου
Οι εντεροϊοί είναι μια ομάδα ιών που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες μολυσματικές ασθένειες και ευθύνονται για ετήσιες επιδημίες. Η ασθένεια είναι συνήθως ήπια, αλλά έχει βρεθεί ότι επηρεάζει τα νεογνά διαφορετικά και μερικές φορές πιο σοβαρά από τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες. Υπάρχουν πολλαπλοί τρόποι μετάδοσης, ιδιαίτερα στη νεογνική περίοδο, συμπεριλαμβανομένου του ενδογεννητικού με έκθεση σε μητρικό αίμα, εκκρίσεις ή/και κόπρανα ή μεταγεννητικά από στενές επαφές με μολυσμένους φροντιστές.
Ο Echovirus 11 (E-11) είναι ένας ιός θετικού κλώνου RNA που ανήκει στο γένος Enterovirus της οικογένειας Picornaviridae .
Οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές φλεγμονώδεις ασθένειες στα νεογνά, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής οξείας ηπατίτιδας με πήξη.
Ανταπόκριση στη δημόσια υγεία
Στις 28 Απριλίου 2023, το γαλλικό εθνικό κέντρο αναφοράς για εντεροϊούς και παρεχοϊούς ενημέρωσε κλινικούς ιατρούς και ιολόγους που ασχολούνται με τη φροντίδα των νεογνών, για να ενισχύσουν τη διάγνωση και την επιτήρηση της λοίμωξης από εντεροϊό σε νεογνά με σοβαρή σήψη μέσω ενός επαγγελματικού δικτύου. Ειδικότερα, το μήνυμα επικεντρώθηκε στα εξής:
1. Τι πρέπει να κάνετε σε νεογνά με εικόνα σοβαρής σήψης απροσδιόριστης αιτιολογίας για να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης.
- Οι κλινικοί γιατροί κλήθηκαν να εξετάσουν συστηματικά τη μόλυνση από εντεροϊό σε νεογνά με σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια, εντεροκολίτιδα, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα ή μυοκαρδίτιδα.
- Συνιστάται στενή παρακολούθηση της ηπατικής λειτουργίας, της καρδιακής λειτουργίας, της νευρολογικής λειτουργίας και του κινδύνου εντεροκολίτιδας σε νεογνά με σοβαρή νεογνική σήψη απροσδιόριστης αιτιολογίας.
- Οι κλινικοί γιατροί κλήθηκαν επίσης να προβούν σε έγκαιρη ενημέρωση των νοσοκομείων παραπομπής προκειμένου να συζητηθούν πιθανές θεραπευτικές επιλογές.
- Αυξήθηκε ο κίνδυνος μετάδοσης του E-11 από τη μητέρα και έγιναν συστάσεις για στενή παρακολούθηση του βρέφους για τουλάχιστον 7 ημέρες, εάν η μητέρα ήταν γνωστό ότι είχε λοίμωξη πριν ή κατά τη διάρκεια του τοκετού.
2. Η σημασία της συλλογής πρόσθετων δειγμάτων (αίματος, κοπράνων και ρινοφαρυγγικών) σε νεογνά και μητέρες για εντεροϊό.
3. Η σημασία του γονότυπου προσδιορισμού των EV-θετικών δειγμάτων: Κλινικοί ιολόγοι κλήθηκαν να στείλουν δείγματα EV-θετικών με προοπτικό τρόπο, ειδικά από ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρά κλινικά σημεία.
Τα δείγματα αποστέλλονται στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς για μελέτες γονότυπου και γονιδιώματος.
Η συνεχής ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με αυτό το συμβάν μεταξύ της Γαλλίας και άλλων κρατών μελών (μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εντεροϊού Μη Πολιομυελίτιδας (ENPEN)), του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και του ΠΟΥ βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέχρι σήμερα, δεν έχει παρατηρηθεί συγκρίσιμη αύξηση των περιπτώσεων E-11 που σχετίζονται με νεογνική σήψη σε χώρες που έχουν αναφερθεί στο ECDC (Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία, Νορβηγία και Ισπανία) το 2022 και το 2023.
ΠΟΥ αξιολόγηση κινδύνου
Μια ανασκόπηση των επιδημιολογικών δεδομένων που συλλέχθηκαν από το 2016 έως το 2022 στη Γαλλία μέσω της τακτικής παρακολούθησης των λοιμώξεων από εντεροϊούς σε νοσηλευόμενους ασθενείς έδειξε σημαντική αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης και τη θνησιμότητα για όλες τις σοβαρές νεογνικές λοιμώξεις που σχετίζονται με την Ε-11, που ορίζονται ως λοιμώξεις με τουλάχιστον μία ανεπάρκεια οργάνου και/ή απαιτείται εισαγωγή στην εντατική θεραπεία.
Συνολικά 443 νεογνικές λοιμώξεις από εντεροϊούς (σοβαρές και μη) συμπεριλαμβανομένων επτά θανάτων (ποσοστό θνησιμότητας περιστατικών, (CFR) 1,6%) αναφέρθηκαν στη Γαλλία το 2022. Από αυτές, το 72% (n=317) είχε γνωστό εντεροϊό τύπος.
Ο Ε-11 ήταν ο κυρίαρχος κυκλοφορούμενος τύπος εντεροϊού (συμπεριλαμβανομένων όλων των ηλικιών) και εντοπίστηκε στο 30,3% (96 από 317) νεογνικών λοιμώξεων (σοβαρών και μη) με γνωστό τύπο εντεροϊού. Εντοπίζεται συνεχώς από τον Ιούνιο του 2022.
Από τις αναφερόμενες νεογνικές λοιμώξεις το 2022, το 4,5% (22 από 443) ταξινομήθηκαν ως σοβαρές. Από αυτούς οι 20 είχαν γνωστούς τύπους εντεροϊών. Το E-11 αντιπροσώπευε το 55% (11 από 20) αυτών των περιπτώσεων σε σύγκριση με το 6,2% (3 από 48) των περιπτώσεων με γνωστό τύπο εντεροϊού από τις συνολικές αναφερόμενες σοβαρές νεογνικές λοιμώξεις (n=62) μεταξύ 2016 και 2021.
Με βάση τις περιορισμένες διαθέσιμες πληροφορίες, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία για το γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός. Ωστόσο, η ασυμπτωματική μεταφορά και η αποβολή μολυσματικών ιών είναι χαρακτηριστικό της λοίμωξης από εντεροϊό. Η μόλυνση από τον ηχοϊό επιβεβαιώθηκε σε τέσσερις στις πέντε μητέρες με ανάλυση δειγμάτων αίματος τρεις ημέρες πριν ή κατά τον τοκετό. Υπήρξαν προηγούμενες αναφορές σοβαρής μόλυνσης από Ε-11 σε δίδυμα νεογνά, ωστόσο, η παρατήρηση τεσσάρων σειρών διδύμων μεταξύ εννέα περιπτώσεων είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Δεδομένου ότι η λοίμωξη από εντεροϊό από μη πολιομυελίτιδα συχνά δεν είναι μια ασθένεια που μπορεί να κοινοποιηθεί στα κράτη μέλη, πρόσθετες περιπτώσεις σοβαρής νεογνικής λοίμωξης από εντεροϊό μπορεί να έχουν μείνει αδιάγνωστες ή/και να μην έχουν αναφερθεί.
Συμβουλή ΠΟΥ
Οι εντεροϊοί που δεν ανήκουν στην πολιομυελίτιδα είναι κοινοί και κατανεμημένοι παγκοσμίως. Αν και οι λοιμώξεις είναι συχνά ασυμπτωματικές, μερικές μπορεί να εμφανιστούν με λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, καταρροή και αδυναμία του σώματος. Αυτοί οι ιοί συνδέονται επίσης με περιστασιακά κρούσματα στα οποία ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό ασθενών αναπτύσσει κλινική νόσο, μερικές φορές με σοβαρές και θανατηφόρες συνέπειες. Οι κλινικοί γιατροί που διαχειρίζονται νεογνά και μικρά βρέφη που παρουσιάζουν κυκλοφορικό σοκ θα πρέπει να εξετάσουν την υποκείμενη διάγνωση της σήψης και να πραγματοποιήσουν κατάλληλες διαγνωστικές έρευνες, συμπεριλαμβανομένου του τεστ για εντεροϊούς.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης που εργάζονται με δείγματα ύποπτα για εντεροϊούς που δεν ανήκουν στην πολιομυελίτιδα θα πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για τη συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά διαφόρων δειγμάτων. Εάν τα δείγματα παραπέμπονται στο εσωτερικό ή/και διεθνώς για σκοπούς επιβεβαίωσης, τυποποίησης ή αλληλουχίας, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι κατάλληλοι εθνικοί και διεθνείς κανονισμοί για τη μεταφορά μολυσματικών ουσιών. Τα εργαστήρια που εκτελούν αλληλούχιση θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο κοινής χρήσης δεδομένων γενετικής αλληλουχίας μέσω δημοσίως προσβάσιμων βάσεων δεδομένων.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη ειδική αντιική θεραπεία για τη μόλυνση από τον ηχοϊό και η θεραπεία επικεντρώνεται στην πρόληψη των επιπλοκών. Οι εγκαταστάσεις υγείας που φροντίζουν πληθυσμούς νεογνών στη Γαλλία θα πρέπει να εξοικειωθούν με τα σημεία και τα συμπτώματα του εντεροϊού και να διατηρούν επαγρύπνηση για πιθανές περιπτώσεις λοιμώξεων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη και κρούσματα σε θαλάμους που παρέχουν φροντίδα νεογνών.
Οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και οι εργαζόμενοι υγείας και φροντίδας σε μονάδες που εργάζονται με νεογνά θα πρέπει να εφαρμόζουν μέτρα πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων με έμφαση στην τήρηση της ΠΟΥ «Οι 5 στιγμές σας για την υγιεινή των χεριών », περιορισμός επισκεπτών, ενισχύοντας εκ νέου τη σημασία του καθαρισμού και της απολύμανσης του περιβάλλοντος και χρήση προφυλάξεων επαφής κατά τη φροντίδα νεογνών για τα οποία υπάρχει υποψία ή επιβεβαίωση ότι έχουν E-11.
Για επιβεβαιωμένα νεογνά σκεφτείτε την απομόνωση, βεβαιωθείτε ότι δεν μοιράζονται πιπίλες και μπιμπερό και εκπαιδεύστε τις μητέρες για την προσωπική υγιεινή και το πλύσιμο των χεριών κατά την αλλαγή της πάνας.
Ο ΠΟΥ παρέχει εκπαίδευση σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της φροντίδας σχετικά με την πρόληψη της μητρικής και νεογνικής σήψης, η οποία είναι προσβάσιμη στο Open WHO.