Θα μπορούσε ένα ασφαλές, εύκολα προσβάσιμο και οικονομικά προσιτό συμπλήρωμα διατροφής να αναδειχθεί σε πολύτιμο «φρουρό» της μνήμης;
Ναι, σύμφωνα τουλάχιστον με τα αποτελέσματα μελέτης ερευνητών του Πανεπιστήμιου Columbia και του Brigham and Women's Hospital, οι οποίοι μελετώντας περισσότερους από 3.500 ενήλικες άνω των 60 ετών διαπίστωσαν ότι η καθημερινή λήψη μιας πολυβιταμίνης για ένα χρόνο βελτίωσε την μνήμη των ληπτών σε επίπεδο αντίστοιχο της μνήμης ενός ανθρώπου 3 ετών νεότερου.
Μετά από ένα χρόνο, οι συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν πολυβιταμινούχα συμπληρώματα είχαν πολύ καλύτερη απόδοση στα τεστ μνήμης σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν ένα εικονικό χάπι, με τα ευεργετικά αποτελέσματα να διατηρούνται και στην τριετία που ακολούθησε.
«Οι πολυβιταμίνες ουσιαστικά απέτρεψαν τρία χρόνια απώλειας ικανοτήτων μνήμης που σχετίζονται με την ηλικία» επισήμανε χαρακτηριστικά η συν-επικεφαλής της μελέτης JoAnn Manson, υπεύθυνη του τμήματος προληπτικής ιατρικής στο Brigham and Women's Hospital και καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.
Ένα ακόμα αξιοσημείωτο εύρημα ήταν ότι το όφελος ήταν το ίδιο ανεξάρτητα από τις τρέχουσες διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων.
Οι διατροφικές συνήθειες του δείγματος της έρευνας, αξιολογήθηκαν μέσω του Δείκτη Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής, ο οποίος βαθμολογεί τη διατροφή σε μια κλίμακα από το 0 έως το 110, με τις υψηλότερες βαθμολογίες να αντιπροσωπεύουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Η μέση βαθμολογία για αυτά τα υποκείμενα της μελέτης ήταν 43, υποδηλώνοντας ότι πολλές δίαιτες δεν πληρούσαν τα ιδανικά διατροφικά πρότυπα, αλλά οι συγγραφείς χαρακτήρισαν τον μέσο όρο συμβατό με τον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ.
Το σκεύασμα που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη περιείχε βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και βιταμίνες D, C, A και άλλα θρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και τα χαμηλά επίπεδα Β12 και βιταμίνης D σχετίζονται με τη γνωστική εξασθένηση, το όφελος που προέκυψε δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά σε αυτές τις ουσίες.
Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν επίσης ότι όσοι είχαν προηγούμενο ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου παρουσίασαν καλύτερη ανταπόκριση στον τομέα της γνωστικής βελτίωσης.
Πολυβιταμίνες και γνωστική λειτουργία
Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια ακόμα μελέτη είχε συνδέσει τη λήψη σκευασμάτων πολυβιταμινών, με επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης που προκύπτει λόγω ηλικίας.
Σε εκείνη την δημοσίευση στο Alzheimer's and Dementia οι ερευνητές ανέφεραν ότι εξετάζοντας περισσότερους από 2.200 ηλικιωμένους για τρία χρόνια, ανακάλυψαν ότι η καθημερινή χρήση πολυβιταμινών ωφέλησε με έως 60% επιβράδυνση της γνωστικής γήρανσης σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που λάμβαναν εικονικό σκεύασμα.
Προσοχή στην διατροφή
Οι ερευνητές, τονίζουν πάντως ότι οι πολυβιταμίνες δεν μπορούν και δεν πρέπει να υποκαταστήσουν μια υγιεινή διατροφή ή άλλους παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής όπως είναι η τακτική άσκηση αλλά να έχουν έναν δυνητικά συμπληρωματικό ρόλο ιδιαίτερα για όσους αντιμετωπίζουν κάποιες διατροφικές ανεπάρκειες.
Ανεξάρτητοι ερευνητές πάντως χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα ενδιαφέροντα μεν, αλλά όχι ιδιαίτερα σημαντικά. Οι προβληματισμοί τους αφορούσαν στο ότι το όφελος σημειώθηκε μόνο στον τομέα άμεσης ανάκλησης μνήμης και η διαφορά ήταν σχετικά μικρή.
Αρκετοί εξέφρασαν τον φόβο ότι εστιάζοντας τόσο σε συμπληρώματα και βιταμίνες, το κοινό μπορεί να αποπροσανατολιστεί από εκείνα που μας κρατούν πραγματικά υγιείς, όπως είναι η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά.