Συγκεκριμένα, ο Πολ Ριντ διαγνώστηκε με γλοιοβλάστωμα -έναν τύπο καρκίνο που σκοτώνει τους περισσότερους ασθενείς μέσα σε 18 το πολύ μήνες- τον Δεκέμβριο του 2023. Κατά την πειραματική θεραπεία η οποία διεξάγεται στο University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH), οι χειρουργοί αφαίρεσαν όσο το δυνατόν περισσότερο όγκο και στη συνέχεια εμφύτευσαν μια μικροσκοπική συσκευή ακριβώς κάτω από το τριχωτό της κεφαλής του, η οποία συνδέεται με τον όγκο μέσω ενός μικρού σωλήνα. Στόχος τους ήταν να θεραπεύσουν τη νόσο μέσω της έγχυσης χαμηλών επιπέδων ραδιενέργειας απευθείας στον όγκο, προκειμένου να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα.
Ορισμένα γλοιοβλαστώματα μπορεί να ανταποκριθούν καλά στην ανοσοθεραπεία, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει τρόπος να εκτιμηθεί αυτό χωρίς επεμβατική βιοψία εγκεφάλου η οποία ενέχει τον κίνδυνο μόλυνσης και αιμορραγίας. Ως αποτέλεσμα, οι βιοψίες για τα γλοιοβλαστώματα πραγματοποιούνται σπάνια πριν από τη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς αυτοί χάνουν την ευκαιρία να υποβληθούν σε βελτιωμένες θεραπείες.
Τώρα, υπάρχει ελπίδα αφού οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα τεχνική απεικόνισης η οποία μπορεί να βοηθήσει να εντοπιστούν ποιοι ασθενείς θα επωφεληθούν από ανοσοθεραπευτικά φάρμακα, χωρίς την ανάγκη μιας επικίνδυνης βιοψίας.
Πώς γίνεται η θεραπεία
Η ομάδα πυρηνικής ιατρικής στο UCLH εγχέει το φάρμακο απευθείας στον όγκο, παρέχοντας μικρές ποσότητες ραδιενέργειας. Το φάρμακο, το οποίο χορηγείται εβδομαδιαίως για τέσσερις έως έξι εβδομάδες, είναι πολύ ισχυρό σε μικρές αποστάσεις, προκαλώντας θανατηφόρα βλάβη στα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να επηρεάζει τους υγιείς ιστούς.
«Περίμενα ότι ο όγκος θα επέστρεφε λόγω της επιθετικής του φύσης. Γνωρίζω ότι το αποτέλεσμα δεν είναι σπουδαίο και ήμουν ευτυχής να διερευνήσω οτιδήποτε άλλο. Αυτή η δοκιμή ήταν μια σανίδα σωτηρίας, καθώς η πιθανότητα επιβίωσης σύμφωνα με τα δεδομένα ήταν ένα έτος ή και λιγότερο» δήλωσε ο Ριντ και πρόσθεσε: «Είμαι ευτυχής που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχω σε αυτή τη δοκιμή και δεν έχω βιώσει καμία παρενέργεια από τις ενέσεις».
Ένας δεύτερος ασθενής μόλις ξεκίνησε την ίδια θεραπεία, την οποία σχεδίασε ο ογκολόγος του UCLH και επικεφαλής ερευνητής της κλινικής δοκιμής, Δρ. Πολ Μαλχόλαντ.
Ο Δρ. Μαλχόλαντ δήλωσε ότι η θεραπεία μέχρι στιγμής ήταν πολύ απλή. «Η ραδιενέργεια του φαρμάκου στοχεύει ειδικά τα καρκινικά κύτταρα – πρόκειται για μια μικροσκοπική ποσότητα ραδιενέργειας. Επειδή στοχεύει απευθείας στα καρκινικά κύτταρα, το φάρμακο είναι πολύ αποτελεσματικό στο να τα σκοτώνει. Μέχρι στιγμής, ο όγκος του πρώτου ασθενούς έχει μειωθεί κατά 50%» εξήγησε ο ερευνητής.
Στην πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής, οι γιατροί θεραπεύουν έναν ασθενή το μήνα, αλλά σκοπεύουν να την επεκτείνουν ώστε να συμπεριλάβουν περισσότερους ασθενείς.
Ο Δρ. Μαλχόλαντ δήλωσε ότι η δόση της ακτινοβολίας θα αυξάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμής και το σχέδιο είναι στη συνέχεια να συνδυαστεί το φάρμακο με μια ανοσοθεραπεία -η οποία εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να σκοτώσει τον καρκίνο- με έως και 40 ασθενείς να υποβάλλονται στη νέα θεραπεία.
Πηγή: ERT NEWS