Η Κάστερ Σεμένια, κέρδισε την προσφυγή που είχε κάνει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αποφάνθηκε το προφανές ότι δηλαδή η απόφαση αυτή της διεθνούς ομοσπονδίας αποτελεί διάκριση και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα της.
Η δύο φορές Ολυμπιονίκης και τρεις φορές Παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 800 μέτρα, είχε καταγγείλει αυτόν τον κανονισμό, αρνούμενη να «συμμορφωθεί», είτε με ορμονική θεραπεία, είτε με χειρουργική επέμβαση, αλλά είχε χάσει τις εφέσεις που είχαν καταθέσει στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS).
Τι είναι οι διαταραχές σεξουαλικής ανάπτυξης
Οι διαταραχές της σεξουαλικής ανάπτυξης (DSD) είναι καταστάσεις που οδηγούν σε άτυπη σεξουαλική ανάπτυξη σε ένα βρέφος. Αυτές οι καταστάσεις αναφέρονται επίσης ως διαφορές σεξουαλικής ανάπτυξης ή διαταραχές σεξουαλικής διαφοροποίησης.
Μερικά βρέφη με διαταραχές σεξουαλικής ανάπτυξης μπορεί να είναι εντελώς υγιή, εκτός από τα γεννητικά όργανα που εμφανίζονται διαφορετικά από αυτά άλλων βρεφών. Άλλοι μπορεί να έχουν πιο σημαντικά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις ίδιες διαδικασίες που οδήγησαν στη σεξουαλική τους ανάπτυξη να διαφέρει από τις προσδοκίες.
Σε περιπτώσεις όπου τα βρέφη έχουν αμφίσημα γεννητικά όργανα που εμφανίζονται κάπου μεταξύ στερεοτυπικών ανδρών και γυναικών, τα DSD μπορεί να δυσκολεύσουν την εκχώρηση σεξ κατά τη στιγμή της γέννησης.
Συμπτώματα DSD στα βρέφη - Υπάρχει θεραπεία;
Υπάρχουν διάφοροι τύποι καταστάσεων που εμπίπτουν στην κατηγορία των διαταραχών της σεξουαλικής ανάπτυξης. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να κατηγοριοποιηθούν είτε από τα συμπτώματά τους είτε από τις αιτίες τους. Οι τύποι συμπτωμάτων DSD περιλαμβάνουν:
- Άτυπα εξωτερικά γεννητικά όργανα
- Άτυπα εσωτερικά γεννητικά όργανα
- Συνδυασμένες διαφορές στα εξωτερικά και εσωτερικά γεννητικά όργανα
Η παρουσία ενός DSD δεν είναι πάντα σαφής κατά τη στιγμή της γέννησης. Για παράδειγμα, ένα βρέφος με σύνδρομο πλήρους ευαισθησίας ανδρογόνων μπορεί να φαίνεται να είναι ένα τυπικό θηλυκό, παρόλο που έχει όρχεις αντί για ωοθήκες. Οι γονείς νεαρών κοριτσιών που γεννήθηκαν με σύνδρομο MRKH μπορεί να μην παρατηρήσουν ότι το βρέφος τους στερείται κόλπου ή μήτρας. Για διαφορές σεξουαλικής διαφοροποίησης που δεν γίνονται σαφείς έως την εφηβεία, πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Αποτυχία έναρξης της εμμήνου ρύσεως
- Ξαφνική ανάπτυξη του πέους
- Υπογονιμότητα ή μειωμένη γονιμότητα
Πολλά παιδιά με διαφορές σεξουαλικής ανάπτυξης δεν χρειάζονται καμία θεραπεία. Θα μεγαλώσουν για να είναι χαρούμενα, υγιή παιδιά και ενήλικες. Άλλα παιδιά μπορεί να χρειάζονται ορμονικές θεραπείες σε διάφορες φάσεις κατά τη διάρκεια της ζωής τους για να εξασφαλίσουν υγιή ανάπτυξη και ανάπτυξη.
Ωστόσο, άλλοι μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση αλλαγών στα αναπαραγωγικά όργανα που επηρεάζουν τη λειτουργία. Συνιστάται σε ορισμένα παιδιά με DSD να αφαιρούνται οι ωοθήκες ή οι όρχεις τους εάν έχουν μια κατάσταση όπου θεωρείται ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρκίνου. Οι έφηβοι και οι ενήλικες με DSDs μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την παροχή συμβουλών για την αντιμετώπιση της στειρότητας και άλλων αναπαραγωγικών προβλημάτων υγείας.
Με πληροφορίες από: Healthychildren.org και BBC