Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν οι αναλύσεις μία νέας μεγάλης μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.
Η επιστημονική ομάδα της έρευνας εξέτασε δεδομένα για περισσότερους από 500.000 εθελοντές που συμμετείχαν στη βάση UK Biobank. Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 57 χρόνια και κανένας δεν είχε διαγνωστεί με άνοια στην αρχή του διαστήματος που εξέτασε η ανάλυση.
Από την ανάλυση των δεδομένων η ομάδα διαπίστωσε ότι:
-
218 εθελοντές (1.3%) που έπαιρναν τακτικά καθαρτικά παρουσίασαν άνοια
-
969 εθελοντές (0.4%) από την ομάδα που δεν έπαιρνε τακτικά καθαρτικά παρουσίασαν άνοια
-
Ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας ήταν υψηλότερος σε όσους έπαιρναν 2 ή περισσότερα διαφορετικά καθαρτικά
-
Η χρήση ωσμωτικών καθαρτικών αύξανε τον κίνδυνο ακόμα περισσότερο
Μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης, το ιστορικό άλλων νόσων και το οικογενειακό ιστορικό, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η τακτική χρήση καθαρτικών συνδέεται με 51% αυξημένο κίνδυνο άνοιας.
Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι τόσο το είδος όσο και η ποσότητα των καθαρτικών επηρέαζαν τον κίνδυνο. Συγκεκριμένα:
- Οι ασθενείς που έπαιρναν ένα είδος καθαρτικού είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο
- Οι ασθενείς που έπαιρναν 2 ή περισσότερα διαφορετικά καθαρτικά είχαν 90% αυξημένο κίνδυνο
Το Είδος του Καθαρτικού έχει Σημασία
Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι τον υψηλότερο κίνδυνο άνοιας είχαν οι ασθενείς που έπαιρναν ωσμωτικά καθαρτικά.
Τα ωσμωτικά καθαρτικά, όπως για παράδειγμα το PEG 3350, δεσμεύουν νερό στα κόπρανα με αποτέλεσμα τα τελευταία να μαλακώνουν και να διευκολύνεται η κένωση του εντέρου.
Αντιθέτως, τα διεγερτικά καθαρτικά ερεθίζουν το έντερο και ενεργοποιούν έτσι τους μύες οι οποίοι προωθούν το περιεχόμενο του εντέρου. Ωστόσο, καθώς τα καθαρτικά αυτά μπορεί να προκαλέσουν κράμπες, η πρώτη θεραπεία που χορηγείται συνήθως για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι τα ωσμωτικά καθαρτικά.
Οι επιπτώσεις που προκαλούν τα Καθαρτικά στον Οργανισμό
Τόσο η δυσκοιλιότητα όσο και η χρήση καθαρτικών είναι αρκετά συχνό φαινόμενο στα άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας.
Ωστόσο, φαίνεται ότι η συνήθεια αυτή μπορεί να επηρεάσει το εντερικό μικροβίωμα, αυξάνοντας τα επίπεδα βακτηρίων που παράγουν επιβλαβείς ουσίες. Μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, οι ουσίες αυτές μπορεί να φτάσουν στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν διάφορες βλάβες που σχετίζονται με τον κίνδυνο άνοιας.
Ως αποτέλεσμα, η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης υποστήριξε ότι η χρήση καθαρτικών αποτελεί ένα τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την άνοια
Πηγή: Neurology