Η ανάλυση προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Waterloo και εξέτασε τα αποτελέσματα δύο ερευνών:
-
μίας εργαστηριακής έρευνας στην οποία οι εθελοντές έκαναν απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου, καθώς και εξετάσεις των γνωστικών λειτουργιών
-
μίας πληθυσμιακής μελέτης στον Καναδά για το διάστημα 2021-22
Η πρώτη από τις δύο έρευνες διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με ιστορικό συμπτωματικής Covid 19 είχαν χειρότερες επιδόσεις σε δύο διαφορετικές εξετάσεις των γνωστικών λειτουργιών.
Η πρώτη από αυτές εκτιμά τις αναστολές των ασθενών, ενώ η δεύτερη την ικανότητά τους να λαμβάνουν παρορμητικές αποφάσεις. Συγκριτικά με αυτούς που δεν είχαν νοσήσει από Covid 19 οι ασθενείς με ιστορικό είχαν μειωμένα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται και με τις δύο παραπάνω διαδικασίες.
«Αυτή είναι η πρώτη ανάλυση που δείχνει ότι η οξυγόνωση του εγκεφάλου είναι μειωμένη τουλάχιστον για μερικούς μήνες μετά την COVID-19 λοίμωξη. Η πληροφορία αυτή είναι σημαντική, καθώς ο περιορισμός της οξυγόνωσης του εγκεφάλου είναι ένας από τους κύριους μηχανισμούς που μπορεί να προκαλούν έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών στους ασθενείς με COVID-19», αναφέρουν οι συγγραφείς.
Η δεύτερη έρευνα της ανάλυσης εξέτασε περισσότερους από 2000 εθελοντές ηλικίας 18-56 ετών στον Καναδά.
Ο στόχος της μελέτης ήταν να εξερευνήσει αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην Covid 19, τις γνωστικές λειτουργίες και την εμφάνιση ψυχιατρικών συμπτωμάτων στους ασθενείς.
Οι εθελοντές με ιστορικό COVID-19 είχαν δυσκολία στη συγκέντρωση και περιορισμό των αναστολών, καθώς και αυξημένα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Όλες οι παραπάνω επιδράσεις ήταν μάλιστα εντονότερες στους ανεμβολίαστους ενώ δεν φάνηκε να επηρεάζονται από το χρόνο που είχε περάσει από τη μόλυνση των ασθενών με τον ιό.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η Covid 19 μπορεί να προκαλέσει διάφορες μεταβολές στον εγκέφαλο, καθώς και διάφορα ψυχιατρικά συμπτώματα, ωστόσο μέχρι σήμερα καμία μελέτη δεν είχε δείξει ότι επηρεάζει την οξυγόνωση του εγκεφάλου.
Οι περισσότερες μεταβολές στις απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου παρατηρήθηκαν στις γυναίκες της τρίτης ηλικίας. «Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα αίτια του παραπάνω φαινομένου, ωστόσο και άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες παρουσιάζουν συχνότερα συμπτώματα από τη Long Covid», τόνισαν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Όπως φαίνεται, ανεξαρτήτως φύλου ή άλλων δημογραφικών παραγόντων, η covid 19 λοίμωξη συνδέεται με διαταραχές στη ρύθμιση των συναισθημάτων. Αρκετοί ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Σε ορισμένους μάλιστα, τα συμπτώματα αυτά είναι επαρκή για να τεθεί η διάγνωση ψυχιατρικών νόσων», ανέφεραν οι επιστήμονες σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της πληθυσμιακής μελέτης από τον Καναδά.
Και οι δύο έρευνες που εξετάστηκαν στην παρούσα ανάλυση είχαν διεξαχθεί τα πρώτα χρόνια της πανδημίας, επομένως δεν γνωρίζουμε αν οι παρατηρήσεις τους αφορούν και ασθενείς που νόσησαν με το στέλεχος Όμικρον.
«Οι δύο έρευνες που εξετάσαμε, χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους, ανέδειξαν για ακόμα μία φορά τους κινδύνους μίας COVID-19 λοίμωξης. Βέβαια, υπάρχουν ακόμα αρκετά αναπάντητα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα αν ο εμβολιασμός μπορεί να επηρεάσει την πρόγνωση της Long covid. Θα πρέπει επίσης να εξεταστεί αν διάφορα χρόνια νοσήματα όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο των παραπάνω συμπτωμάτων», τόνισε η ομάδα.
Πηγή: sciencedirect