Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσδιόρισε ως σοβαρές απειλές υγείας τους καύσωνες και την κλιματική αλλαγή κατά την πρόσφατη παρουσίαση του Εθνικό Ολοκληρωμένο Πληροφοριακού Σύστηματος Υγείας θερμότητας (NIHHIS) και τον ιστότοπο heat.gov .
Αυτήν την περίοδο ο καύσωνας έχει «χτυπήσει» τη χώρα μας, κάνοντας δύσκολη τη ζωή μας σε χώρους χωρίς κλιματιστικό. Καλό είναι αυτήν την εποχή να γνωρίζεις όσα περισσότερα γίνεται για αυτό το κύμα θερμότητας.
1. Είναι η υγρασία
Οι καύσωνες μπορεί να είναι θανατηφόροι με διάφρους τρόπους. Μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση καθώς ιδρώνεις πάρα πολύ. Οι αλλοιωμένες συγκεντρώσεις νατρίου και καλίου στο αίμα μπερδεύουν τόσο την καρδιά όσο και τα νευρικά κύτταρα και έτσι η αναπνοή ή ο καρδιακός παλμός μπορεί ξαφνικά να σταματήσουν.
Οι ανθρώπινοι οργανισμοί δεν έχουν εξελιχθεί για να διαχειρίζονται την ακραία θερμότητα και υγρασία. Συνήθως ο ιδρώτας εξατμίζεται από το δέρμα σου και σε δροσίζει. Με υψηλή υγρασία, όμως, ο αέρας είναι ήδη κορεσμένος με υδρατμούς και έτσι σταματά η εξατμιστική ψύξη. Ωστόσο, συνεχίζεις να ιδρώνεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύεις με αφυδάτωση».
2. Χαμηλότερη αντοχή σε υψηλότερες θερμοκρασίες.
«Αυτός ο συνδυασμός θερμοκρασίας και υγρασίας, όπου η θερμοκρασία σώματος αρχίζει να ανεβαίνει αποκαλείται "κρίσιμο περιβαλλοντικό όριο"» έγραψε μια ομάδα μελετητών του Penn State University που ερευνούν τις επιπτώσεις της θερμότητας στην υγεία.
Σε μια σπάνια εργαστηριακή δοκιμή της αντοχής του ανθρώπινου σώματος στη θερμότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το όριο είναι χαμηλότερο από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως. Όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι περίπου 38 βαθμοί Κελσίου, οι άνθρωποι μπορούν να αρχίσουν να αισθάνονται τις άσχημες επιπτώσεις σε μόλις 60% υγρασία - υψηλότερη θερμοκρασία και χαμηλότερη υγρασία από ό, τι διαπίστωσαν οι ερευνητές το 2010.
«Πάνω από αυτά τα όρια, η θερμοκρασία του πυρήνα αυξάνεται συνεχώς και ο κίνδυνος ασθενειών που σχετίζονται με τη θερμότητα με παρατεταμένες εκθέσεις αυξάνεται», έγραψαν. «Τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών δείχνουν έναν ακόμη μεγαλύτερο λόγο ανησυχίας».
3. Υγρό ή ξηρό, το ζεστό είναι ζεστό
Είναι η ζέστη και η υγρασία, έγραψε ο φυσιολόγος άσκησης του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μισισιπή Τζον Έρικ Σμιθ.
«Τα θερμά κλίματα της ερήμου είναι στρεσογόνα λόγω των ακραίων θερμοκρασιών, ενώ τα υγρά υποτροπικά κλίματα είναι στρεσογόνα επειδή το σώμα δυσκολεύεται να αφαιρέσει τη θερμότητα όταν ο ιδρώτας δεν εξατμίζεται εύκολα», έγραψε.
Ο Smith πρόσθεσε ότι ο τρόπος με τον οποίο η θερμότητα και η υγρασία επηρεάζουν τους ανθρώπους εξαρτάται από παράγοντες όπως ο καιρός και τα συστήματα ψύξης σε τοπικά σπίτια και κτίρια.
4. Η ηλικία μετράει
Ο ακραίος ζεστός καιρός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για όσους είναι άνω των 70 ετών, σύμφωνα με τον οικογενειακό γιατρό Δρ Γκάμπριελ Νιλ, ο οποίος διδάσκει στο Κολέγιο Ιατρικής του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Τέξας A&M.
Στο άρθρο του για την αποφυγή της θερμοπληξίας, ο Νιλ περιέγραψε παράγοντες που καθιστούν τους ηλικιωμένους ευάλωτους σε ασθένειες που σχετίζονται με τη θερμότητα.
«Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, η ικανότητα του σώματός μας να δροσίζεται μειώνεται και οι ηλικιωμένοι συχνά λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν περαιτέρω αυτή την ικανότητα», έγραψε ο Neal. «Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι μπορεί να μην γνωρίζουν το επικίνδυνο κύμα καύσωνα και μπορεί να μην έχουν κλιματισμό στο σπίτι τους, ούτε να έχουν κανέναν να τους ελέγξει».
5. Ο κίνδυνος με το φαγητό
Η επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου Tufts, Elena Naumova, προειδοποιεί ότι η συντήρηση των τροφίμων για κατανάλωση γίνεται όλο και πιο δύσκολη σε ένα κλίμα που θερμαίνεται. «Αυτό συμβαίνει επειδή οι ζεστές, υγρές καιρικές συνθήκες διεγείρουν την ανάπτυξη βακτηρίων», έγραψε.
Η Naumova ονόμασε διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με το κλίμα στην εξάπλωση των τροφιμογενών ασθενειών. «Ένα αυξανόμενο πρόβλημα είναι ότι τα κύματα καύσωνα, οι πυρκαγιές και οι σφοδρές καταιγίδες προκαλούν όλο και περισσότερο διακοπές ρεύματος, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν τις πρακτικές αποθήκευσης και χειρισμού τροφίμων σε καταστήματα, χώρους παραγωγής και διανομής και σπίτια», έγραψε.
ΠΗΓΗ: thecoversation