Η έλευση του καύσωνα στη χώρα μας εδώ και 1 εβδομάδα, μας έχει αναγκάσει να μην θέλουμε να φύγουμε από τη δροσιά που προσφέρει το air condition μας. Ακόμη και η παραμονή στο σπίτι μόνο με τη χρήση ανεμιστήρα μοιάζει με όαση μπροστά από το ενδεχόμενο εξόδου στην πόλη με αυτές τις τόσο υψηλές θερμοκρασίες.
Ωστόσο, για πολύ κόσμο είναι αδύνατο να παραμείνει σπίτι, καθώς πρέπει να πάει στην εργασία του. Για τον κόσμο αυτό, ο καύσωνας μπορεί να επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις για την υγεία του. Γι αυτό το λόγο πρέπει να πάρει τα μέτρα του για να μην υποστεί κάτι από τα παρακάτω.
Πιθανές αντιδράσεις του οργανισμού στον καύσωνα
1. Θερμοπληξία
Η σημαντικότερη εξέλιξη των διαταραχών του οργανισμού από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι η θερμοπληξία, που εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο κυρίως σε περίοδο καύσωνα και εκδηλώνεται με αιφνίδια αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (40-41οC), με ερυθρότητα και ξηρότητα του δέρματος, με έντονο αίσθημα δίψας, συγχυτική συμπεριφορά, με σπασμούς του σώματος και τέλος με απώλεια συνείδησης και κωματώδη κατάσταση.
Ειδικά τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, πνευμονοπάθειες κλπ., ανήκουν στις ιδιαίτερα ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες και πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα τους θερινούς μήνες για την αποφυγή των παραπάνω νοσηρών καταστάσεων.
2. Αφυδάτωση
Όταν δεν πίνετε αρκετό νερό για να αναπληρώσετε τα υγρά που χάσατε λόγω ούρησης, εφίδρωσης και αναπνοής, αφυδατώνεστε. Η αφυδάτωση δεν σας κάνει μόνο να αισθάνεστε διψασμένοι - μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πώς λειτουργεί ολόκληρο το σώμα σας. Τα σημάδια αφυδάτωσης περιλαμβάνουν ξηροστομία, σκούρα ούρα, ξηρό δέρμα, μειωμένη ούρηση, μυϊκές κράμπες, κόπωση και πονοκεφάλους.
3. Υπερθέρμανση
Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα για άτομα που ήδη υποφέρουν με προβλήματα καρδιάς ή αναπνοής. Τα σημάδια υπερθέρμανσης περιλαμβάνουν μυρμήγκιασμα του δέρματος, πονοκεφάλους, ζάλη, ναυτία και αυξημένο καρδιακό ρυθμό.
4. Εξάντληση λόγω της θερμότητας
«Η εξάντληση λόγω της θερμότητας επέρχεται όταν νιώθεις πολύ ζέστη και αρχίζεις να χάνεις νερό ή αλάτι από το σώμα σου», αναφέρεται σε ένα φυλλάδιο ασφαλείας της Public Health England (PHE). «Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν αδυναμία, αίσθηση λιποθυμίας, πονοκέφαλο, μυϊκές κράμπες, αίσθημα αδιαθεσίας, έντονη εφίδρωση και έντονη δίψα».
5. Επιδείνωση των χρόνιων ασθενειών
Οι χρόνιες ασθένειες μπορούν να επιδεινωθούν όταν ο καιρός είναι ζεστός. Αυτές περιλαμβάνουν:
- Ασθμα
- Αρθρίτιδα
- Οστεοπόρωση
- Καρδιακή ασθένεια
- Κατάθλιψη
- Καρκίνος
Ποιοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο;
Μερικοί άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο να υποφέρουν από προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια ενός θερμού κύματος, όπως ηλικιωμένοι, ειδικά εκείνοι άνω των 75 ετών, μωρά και μικρά παιδιά και άτομα με σοβαρή χρόνια πάθηση
Οδηγίες προφύλαξης από τον «ύπουλο» καύσωνα
Κατά τις ημέρες του καύσωνα λάβε τα εξής προληπτικά μέτρα:
- Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
- Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
- Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
- Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα.
- Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
- Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
- Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
- Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.
- Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν στο σπίτι τους.
- Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού ( βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λ.π.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρός τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π.
Πληροφορίες: countryliving