Η έναρξη του «Coronavirus Greece Research Group" ανακοινώθηκε σήμερα (16/4), που αποτελεί μια συνεργασία επιστημόνων από τρία πανεπιστήμια (Τμήμα Φαρμακευτικής και Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) που αποφάσισε να αναλάβει ερευνητικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού.
Η ομάδα έχει ήδη καταθέσει επιστημονικές προτάσεις και έχει ξεκινήσει την έρευνα, ενώ εργασίες βρίσκονται ήδη κατατεθειμένες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά προς αξιολόγηση. Κύριος φορέας διάχυσης και διάδοσης της έρευνας και των αποτελεσμάτων της είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα http://www.coronavirus-greece.gr/ και http://www.coronavirus-greece.org/. Στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες ο αναγνώστης μπορεί να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο που θα δώσει χρήσιμες απαντήσεις.
Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε με τον αναπληρωτή καθηγητή Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Κωνσταντίνο Πουλά, μας εξήγησε τους σκοπούς της συγκεκριμένης έρευνας.
«Ο πρώτος μας στόχος είναι να μαζέψουμε έναν μεγάλο αριθμό ερωτηματολογίων, μερικές χιλιάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μία εικόνα για το πόσοι έχουν είτε διαγνωστεί είτε περάσει τη νόσο. Σε δεύτερο επίπεδο, ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε, με τη συγκατάθεσή τους, να καλέσουμε αυτούς που έχουν αποτελέσει θετικό κρούσμα ή ύποπτο, για να εντοπίσουμε αν τελικά έχουν αποκτήσει αντισώματα. Έτσι, θα έχουμε μία εικόνα για την ανοσία της κοινότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πουλάς τόνισε ότι σχεδιάζεται η διεξαγωγή και μίας δεύτερη έρευνας, η οποία ακόμα δεν έχει οργανωθεί. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι «στη συγκεκριμένη έρευνα μέσω ενός πλήθους χιλιάδων συνανθρώπων μας, που αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα, θέλουμε να κάνουμε μία τηλεφωνική συνέντευξη και να ανιχνεύσουμε πάλι τα θετικά κρούσματα και να τα καλέσουμε ξανά».
Ας σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα κινείται πλήρως αυτόνομα, έχει περάσει από την Επιτροπή Βιοηθικής των Πανεπιστημίων, τηρεί όλους τους κανόνες δεοντολογίας και στοχεύει στην παροχή βοήθειας στην Πολιτεία μέσω της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων.
Η επιστημονική ομάδα της μελέτης αποτελείται από τους (σε πρώτο φάση):
Κων/νο Φαρσαλινό, Ερευνητής, Τμήμα Φαρμακευτικής Παν. Πατρών
Κων/νο Πουλά, Αν. καθηγητής, Τμήμα φαρμακευτικής, Παν. Πατρών
Απόστολο Βανταράκη, Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Παν. Πατρών
Αναστασία Μπαρμπούνη, Καθηγήτρια, Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής υγείας, Παν. Δυτ. Αττικής
Δημήτριο Κουρέτα, Καθηγητής, Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Παν. Θεσσαλίας