«Η τάση σταθεροποίησης της επιδημίας που παρατηρήθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα στην Αττική, φαίνεται να είναι ευαίσθητη», δήλωσε κατά την τελευταία ενημέρωση για τον κορονοϊό ο επίκουρος καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Τα στοιχεία δικαιολογούν την ανησυχία του, αν αναλογιστούμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο οι νοσηλείες ήδη έφθασαν τις 781, χθες το βράδυ.
«Ο κυλιόμενος συνολικός ανά εβδομάδα αριθμός διαγνώσεων παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, περίπου 80%, ενώ από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου παρουσιάζει αυξομειώσεις μεταξύ 1.200 και 1.300 διαγνώσεων ανά εβδομάδα. Αυτή η φαινομενική σταθεροποίηση, ωστόσο, όπως έχουμε δει αρκετές φορές στο παρελθόν, είναι ευαίσθητη και μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης, με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά να προσθέτει απαντώντας σε ερώτηση του News4Health, πως «μπορεί πολύ εύκολα, μέσα σε 48 ώρες, μικρά cluster ή μικρές εξάρσεις ή μικροί πολλαπλασιαστές σε περιοχές να δημιουργήσουν τεράστιο ζήτημα».
Ενδιαφέρον πάντως προκαλεί η πορεία του κορονοϊού στη χώρα το τελευταίο διάστημα. Τη σχετική σταθεροποίηση της Αττίκης έχει συνοδεύσει μια σταδιακή αύξηση κρουσμάτων σε αρκετές περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας. Δεν είναι μόνο η Κοζάνη, που βρίσκεται άλλωστε και το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, αλλά καμπανάκια έχουν σημάνει τόσο για τα Ιωάννινα, που πασχίζουν να αναστρέψουν την πορεία του κορονοϊού, όσο και Θεσσαλονίκη, που μεσα σε μερικές ημέρες κατέγραψε εκατοντάδες νέα κρούσματα. Σε αυτή τη λίστα προστέθηκαν η Καστοριά αλλά και οι Σέρρες, ενώ ακολουθούν και αρκετές άλλες.
Βέβαια, η προσοχή δεν έχει στραφεί μακριά από την Περιφέρεια Αττικής, με τους επιστήμονες να ανησηχούν ιδιαιτέρως με την πορεία που θα πάρει η επιδημία λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας. Ειδικά, όσο έχει αρχίσει να παρατηρείται μια σταδιακή αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας.
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται πλέον 781 άτομα με COVID-19. Εξ αυτών σε ειδικές κλίνες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, αρνητικής πίεσης) νοσηλεύονται 231 ασθενείς, οι 99 σε ΜΕΘ. Πάνω απο το 65% των ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ COVID αφορούν νοσοκομεία της περιφέρειας. Οι διασωληνωμένοι ασθνείς ήταν μεχρι χθες το βραδυ 82, ενώ οι θάνατοι έφθασαν τους 520. Οι νέες εισαγωγές ανήλθαν σε 76, ενώ 258 ασθενείς έχουν εξέλθει από μονάδες εντατικής θεραπείας.
Τις ευαίσθητες ισορροπίες στην πορεία της νόσου COVID-19 στη χώρα αναδεικνύουν και τα στοιχεία της 19ης Έκθεσης Πρόοδου του Παρατηρητηρίου για τη νόσο, στην οποία σημειώνεται πως «η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί».
Όπως αναφέρει, «η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει μικρή αύξηση στον μέσο όρο ημερησίων κρουσμάτων (με συνεχιζόμενη έντονη ημερήσια μεταβλητότητα), σταθεροποίηση του ημερήσιου αριθμού διασωληνωμένων και σημαντική αύξηση του μέσου όρου ημερήσιων θανάτων. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 365 κρούσματα από 354 στην προηγούμενη έκθεση. Περίπου το 50% των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να καταγράφεται στην Αττική».
Ειδικότερα, υπογραμμίζεται πως ο αριθμός των διασωληνωμένων καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγεία, παρότι «το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ παρέμεινε σχετικά σταθερό σε 86 (από 88 στην προηγούμενη έκθεση), αφού ενδιάμεσα κορυφώθηκε σε 100 στις 10 Οκτωβρίου. Παράλληλα, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά σε 6,4 (από 4,7). Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει μικρή αύξηση στο 40% (από 37% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ»
Μάλιστα, η έκθεση προσδιορίζει πως ήδη από το διάστημα 8 έως 14 Οκτωβρίου, στο οποίο αναφέρεται, στην Αττική η πληρότητα κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 είχε φθάσει στο 65%.