Αρχικά αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των μεγάλων ηλικιών, ο οποίος μειώνει το μεγαλύτερο μέρος της θνησιμότητας και της νοσηρότητας από αυτήν την πανδημίας. Αν είσαι πάνω από 65% η πιθανότητα να καταλήξεις από τον ιό είναι 10-20 %. Μετά τον εμβολιασμό η πιθανότητα αυτή καθώς και να μπει κάποιος μειώνεται 20 φορές.
Στην αναφέρθηκε στη σημασία εμβολιασμού των νέων. Αρχικά, προστατεύονται οι νέοι, με αποτέλεσμα η πιθανότητα να πάθουν κάτι μετά από εμβολιασμό να είναι ανύπαρκτη.
Παράλληλα, «ίσως το πιο σημαντικό» είναι ότι εξαλείφουμε την μετάδοση στην κοινότητα. Το κύμα εμβολιασμών που έχει ξεκινήσει τώρα είναι αυτό που θα ροκανίζει το μεγαλύτερο μέρος της μεταδοτικότητας, το Rt και θα οδηγήσει στην πλήρη ύφεση.
«Η συμμετοχή των νέων είναι κεντρική στην αντιμετώπιση της πανδημίας, διότι όλα τα μοντέλα δείχνουν ότι οδηγούν την επιδημικότητα. Γι΄αυτό θα τους παρακαλέσω να συμμετάσχουν όλοι στον εμβολιασμό. Το ραντεβού με τον εμβολιασμό είναι ένα ραντεβού με την επόμενη ημέρα της πανδημίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα ευχάριστα επιδημιολογικά νούμερα της εβδομάδας
Αναφορικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρα μας, το επιδημιολογικό φορτίο μειώνεται σε όλες σχεδόν τις Π.Ε. της χώρας.
Ειδικότερα, τα ενεργά κρούσματα υποχώρησαν αυτήν την εβδομάδα για πρώτη φορά κάτω από τα 20 χιλιάδες μετά από 2 μήνες. Σημαντικό αριθμό ενεργών κρουσμάτων έχουμε στην Αττική, στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και στη Θεσσαλία.
Παράλληλα, υπήρξε περαιτέρω αποσυμπίεση στο ΕΣΥ. Τα άτομα στις ΜΕΘ μειώθηκαν κατά 6% την εβδομάδα που μας πέρασε. Η πληρότητα των ΜΕΘ φτάνει το 82% στην Επικράτεια. Όμως και στις ΜΕΘ, λόγω των εμβολιασμών, τη θέση υπερήλικων άνω των 75 να καταλαμβάνουν άτομα 35-75, που σήμερα αποτελούν το 1/4 των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ. Οι νέες εισαγωγές έδειξαν σημαντική μείωση (σταθερή πτωτική πορεία) με το μ.ο του 7ημέρου να είναι στις 391 νέες εισαγωγές την ημέρα. Ωστόσο, υψηλός παραμένει ο αριθμός των νοσηλευόμενων στους 4.900 ασθενείς. Τέλος οι διασωληνώσεις τις τελευταίες εβδομάδες είναι λιγότερες από τις αποσωληνώσεις.
Τα περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν άτομα 20-60 ετών που εμφανίζουν μεγάλη κινητικότητα και πρόσφατα ξεκίνησε ο εμβολιασμός τους. Επίσης οι διαγνώσεις μειώθηκαν 30% στην Αττική.
Προειδοποίηση Παπευαγγέλου: Πιθανή έλευση τοπικών επιδημιών λόγω Πάσχα
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, προειδοποίησε, πάντως, ότι ακόμα δεν έχουμε δει τις πιθανές επιπτώσεις του Πάσχα «Αναμένουμε τοπικές επιδημίες και ήδη έχουμε κάποιες τέτοιες ενδείξεις, καθώς τόσο οι μετακινήσεις, κάποιων από τις μεγάλες πόλεις σε περιοχές με μικρό επιδημιολογικό φορτίο όσο και οι φιλικές οικογενειακές συναθροίσεις ενδέχεται να έχουν αυξήσει τη διασπορά του ιού στην κοινότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η καθηγήτρια αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων ότι στις 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Όπως εξήγησε το καθυστερημένο άνοιγμα οφείλεται στην επιφύλαξη να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες μαζί. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά κάτω των 4 ετών δε φοράνε μάσκα
Τόσο ο κ. Μαγιορκίνης, πάντως όσο και η κ. Παπαευαγγέλου επέστησαν την προσοχή και τη σημασία μη εφησυχασμού.
«Το επιδημιολογικό φορτίο μειώνεται αλλά με το άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι να μεγαλώσουν οι εμβολιασμοί θα πρέπει να προσέχουμε όλοι» ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου ενώ ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί στα συμπεράσματα που βγάζουμε διότι εξαιτίας των αργιών ήταν μειωμένη η προσέλευση για τεστ.