Από σήμερα, η Βρετανια τροποποίησε τις οδηγίες για να δίνεται το εμβόλιο σε άτομα άνω των 40 ετών. Σε όσους, μάλιστα, κάτω των 40 είχαν κάνει την 1η δόση της AstraZeneca, δόθηκε η οδηγία να τους χορηγείται εναλλακτικό εμβόλιο για 2η δόση.
Αντιθέτως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της Ελλάδας, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα έχει αποφασίσει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 30 γιατί εκεί φάνηκε ότι αυξάνεται η βαριά νόσηση και οι σοβαρές επιπλοκές από COVID-19.
Η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι αυτή η απόφαση της Βρετανίας συνδέεται με την επιδημιολογική εικόνα εκεί.
«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκεται σε μία τελείως διαφορετική εικόνα από εμάς, έχοντας εμβολιάσει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της και έχουν σημαντική μείωση των κρουσμάτων, των νοσηλειών αλλά και των θανάτων τις τελευταίες εβδομάδες» εξήγησε χαρακτηριστικά.
Μόνο η βρετανική μετάλλαξη είναι πιο επιθετική
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης ρωτήθηκε για το βαθμό ανησυχίας που πρέπει να μας προκαλεί η μετάδοση του στελέχους B.1.1.318 (Variant_E484K) στην Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι επί του συνόλου των ελεγχθέντων για μεταλλάξεις εγχώριων δειγμάτων η B.1.1.318 εντοπίζεται μέχρι σήμερα σε ποσοστό 6.99%.
Το στέλεχος 318 είναι ένα στέλεχος του οποίου η πιο παλιά απομόνωση βρίσκεται στη Νιγηρία. Πρόκειται για ένα στέλεχος που φέρει τη μετάλλαξη 484 Κ, η οποία σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή. «Δε γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι αυτή τη στιγμή. Χρειάζεται χρόνος και το παρακολουθούμε» είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, καθησύχασε τον κόσμο αναφέροντας ότι για τη μόνη μετάλλαξη που έχει αποδειχθεί η επιθετικότητας της είναι η βρετανική. Για την νοτιοαφρικάνικη και τη βραζιλιάνικη δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο.