Τα πρώτα αποτελέσματα από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε επιβάτες διεθνών πτήσεων που έφθασαν στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου, ημερομηνία επανεκκίνησης του τουρισμού στη χώρα δείχνουν χαμηλό αριθμό κρουσμάτων του κορονοϊού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από τους 5.889 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν συνολικά την πρώτη ημέρα που άνοιξε η χώρα, μέχρι στιγμής αποτελέσματα έχουν βγει για τις πρώτες περίπου 4.000. Για την ακρίβεια από 3611 αποτέλεσματα, μόλις τα 11 βρέθηκαν θετικά.
Παράλληλα, ένα ακόμα θετικό κρούσμα βγήκε από τον Προμαχώνα, τη χερσαία πύλη εισόδου τουριστών προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, από τα συνολικά 3.458 κρούσματα στη χώρα μας τα 785 (22.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό. Πληροφορίες, δε, αναφέρουν πως από τα 28 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, 5 αφορούν σε επιβαίνοντες πτήσεων προηγούμενων ημερών. Είναι ενδεικτικό πως το κρούσμα της Καρπάθου, ο 74χρονος Ελληνοαμερικανός που μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο στο Ηράκλειο της Κρήτης, είχε υποβληθεί σε τεστ 10 ημέρες νωρίτερα, στην αρχή του ταξιδιού του, το οποίο είχε βγει αρνητικό.
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 320.427 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5.594 (1.7%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Χθες ανακοινώθηκαν 28 τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας. Ειδικότερα, πρόκειται για 7 εισαγόμενα κρούσματα εκ των οποίων 2 εισήλθαν από Προμαχώνα, 1 εισαγόμενο κρούσμα από Αλβανία στην Αλεξανδρούπολη, 1 από Βουλγαρία, 1 από Βοσνία, 1 στην Κάρπαθο και 1 από Ινδία, που ήρθε μέσω Ολλανδίας.
Το κρούσμα στην Κάρπαθο είναι σύμφωνα με πληροφορίες η σύζυγος του Ελληνοαμερικανού που νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Ο 74χρονος εμφάνισε συμπτώματα ενώ βρισκόταν στο νησί, την ιδιαίτερη πατρίδα του. Μεταφέρθηκε από την Κάρπαθο με αεροδιακομιδή στην ειδική κάψουλα του ΕΚΑΒ, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Κρήτης. Χθες ελήφθη δείγμα από τη γυναίκα για τεστ, τα αποτελέσματα του οποίου βγήκαν σήμερα. Η γυναίκα είναι ασυμπτωματική σε εξαιρετική κατάσταση. Νοσηλεύεται στο ίδιο δωμάτιο με το σύζυγο της.
Τα διαγνωστικά τεστ για τις εισερχόμενες πτήσεις
Σε πρόσφατη σύσκεψη του Πρωθυπουργού για τον τουρισμό στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, συζητήθηκε το σχέδιο για την άφιξη των εισερχόμενων πτήσεων σε περιφερειακά ελληνικά αεροδρόμια.
Στα 27 αεροδρόμια που ανοίγουν από 1η Ιουλίου θα γίνουν συνολικά 5.634 τεστ σε μία μέρα.
Ειδικότερα, θα διεξάγονται:
1.200 στην Αθήνα
500 στη Θεσσαλονίκη
825 στο Ηράκλειο
605 στη Ρόδο
400 στην Κέρκυρα
309 στην Κω
275 στα Χανιά
250 στη Ζάκυνθο
150 στη Μύκονο
150 στη Σαντορίνη
100 στην Κεφαλονιά
100 στο Άκτιο
60 στη Λέσβο
60 στη Σκιάθο
Σε ποιες χώρες ανοίξαμε τα σύνορα μας
Οι 14 χώρες με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγει τα σύνορά της είναι η Αλγερία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γεωργία, η Ιαπωνία, το Μαρόκο, η Νέα Ζηλανδία, η Ρουάντα, η Σερβία, η Νότια Κορέα, η Ταϊλάνδη, η Τυνησία και η Ουρουγουάη. Εκτός λίστας βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Βραζιλία εξαιτίας του επιδημιολογικού τους προφίλ. Η λίστα θα υπόκειται σε αναθεώρηση ανά 15 ημέρες με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Όσον αφορά στις τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο των Βρυξελλών, ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «η όλη διαδικασία ανοίγματος είναι δυναμική και θα γίνεται διαρκής αξιολόγηση των δεδομένων»