Η AstaZeneca και ο εμβολιασμός των νεών
Αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στις αναθεωρήσεις των συστάσεων για εμβολιασμούς σε Γερμανία και Βρετανία με το εμβόλιο της Astrazeneca.
Στην Βρετανία, η σύσταση ήταν από 30 ετών και άνω και «ανέβηκε» στο 40+, ενώ στην Γερμανία η σύσταση ήταν να γίνεται το εμβόλιο της Astrazeneca σε πολίτες έως 60 ετών και πλέον συστήνεται στους 18 και άνω.
«Μετά από αυτές τις τροποποιήσεις και τις αναταράξεις λόγω των σπανίων θρομβωτικών επεισοδίων, ένα από τα ερωτήματα που περιμέναμε ξεκάθαρη απάντηση, ήταν η συνέχεια του εμβολιασμού με την δεύτερη δόση», είπε ακόμα και συνέχισε: «Η μόνο χώρα που θα μπορούσε να δώσει τεκμηριωμένα αποτελέσματα για την ασφάλεια της β’ δόσης ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και ο υπεύθυνος Οργανισμός παρουσίασε δεδομένα και την σύσταση ότι η β’ δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζεται».
Mίξη δόσεων εμβολίων;
Ακολούθως, αναφέρθηκε σε μελέτη στην Βρετανία αναφορικά με το ενδεχόμενο… mix and match, δηλαδή διαφορετικό εμβόλιο σε α’ και β’ δόση, τονίζοντας πως για να ειπωθεί κάτι με σιγουριά, θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της μελέτης.
Εμβολιασμοί στα παιδιά
Αναφερόμενη στον εμβολιασμό των παιδιών συνέστησε προσοχή και τόνισε ότι τα παιδιά δεν είναι μικροί... ενήλικες.
«Κι ενώ όλες οι χώρες πασχίζουν να εμβολιαστούν οι ενήλικες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό των παιδιών», είπε ακόμα, αναφέροντας επίσης πως διενεργούνται ήδη μελέτες για το κατά πόσο είναι ασφαλή τα εμβόλια για παιδιά 12 ετών και άνω.
«Ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι μικρός. Άρα ο στόχος είναι διαφορετικός. Πρώτον ότι τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού μιας χώρας και δεύτερον ότι ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει την διασπορά στην κοινότητα. Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν καλή αποτελεσματικότητα και μάλιστα στον Καναδά ξεκινά ο εμβολιασμός παιδιών 12 – 15 ετών. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί» τόνισε.
Και πρόσθεσε: «Η εφαρμογή του εμβολιασμού σε παιδιά πρέπει να γίνει με προσοχή και μόνο αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείξουν ότι πρέπει να γίνει. Το τείχος ανοσίας χτίζεται από τους ενηλίκους κι όσο έχουμε κενά εκεί, καλό θα είναι να δώσουμε εκεί βάση».
Πόσα εμβόλια έχουν ήδη γίνει
Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος τόνισε πως σήμερα έχουν γίνει ήδη πάνω από 90.000 εμβολιασμοί και η μέρα αναμένεται να κλείσει ξανά κοντά στους 110.000.
Από την πρώτη μέρα, έχουν γίνει συνολικά 3.740.000 εμβολιασμοί. Σχεδόν 2.500.00 με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 23,7% και 1.245.000 πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 12%.
Ανέφερε επίσης ότι στο ΕΣΥ έχει εμβολιαστεί το 82% των υγειονομικών, 63% των νοσηλευτών και στον ιδιωτικό τομέα το 88% των υγειονομικών και 62% των νοσηλευτών. Είπε επίσης ότι ο εμβολιασμός προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί το 58%, ποσοστό που ανεβαίνει στο 73% αν υπολογιστούν και τα ραντεβού.
Τι αλλάζει με την… είσοδο του Johnson & Johnson
Στην συνέχεια, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως με την ένταξη του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, από σήμερα θα καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία τρεις δείκτες:
Το σύνολο των εμβολιασμών
Οι εμβολιασμοί με τουλάχιστον μία δόση
Οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα προσμετράται και στους εμβολιασμούς με τουλάχιστον μία δόση και στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς.
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στους ηλικίας 30-44 ετών
O Θεμιστοκλέους είπε πως η πλατφόρμα με όλο το… πακέτο επιλογών για τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 30 έως 44 ετών θα ανοίξει το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου.
Είπε ακόμη πως αυτό θα γίνει σπαστά ανά… πενταετία και θα προηγηθούν οι 40 έως 44 ετών. Θα ακολουθήσουν οι 39-35 ετών και μετά οι 30-34 ετών.
Πόσα εμβόλια περιμένουμε τον Μάιο από κάθε εταιρία
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων για τον μήνα Μάιο, ανακοινώθηκε πως:
Από την Pfizer περιμένουμε 2.150.000 δόσεις.
Από την Moderna περιμένουμε 350.000 δόσεις.
Από την Johnson & Johnson περιμένουμε 220.000 δόσεις αλλά και μια επιβεβαίωση για ακόμα 80.000 δόσεις.
Από την Astrazeneca περιμένουμε κάποιες πρώτες παραδόσεις και επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες.