Επιστήμονες από το Keck School of Medicine στο USC αναφέρουν ότι οι χημικές αλλοιώσεις, που ονομάζονται επιγενετικές αλλαγές, μπορούν να προκαλέσουν δυσλειτουργία των γονιδίων.
«Η μελέτη μας για πρώτη φορά, εξερευνά τα βιολογικά αποτελέσματα του ηλεκτρονικού καπνίσματος σε ενήλικες χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου (ατμιστές) ενώ παράλληλα μετράει και το παρελθόν τους στην έκθεση σε καπνό» αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Ahmad Besaratinia.
«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι το ηλεκτρονικό κάπνισμα, όπως και το κάπνισμα, συνδέεται με την απορρύθμιση των μιτοχονδριακών γονιδίων και τη διαταραχή των μοριακών οδών που εμπλέκονται στην ανοσία και τη φλεγμονώδη απόκριση, που διαχωρίζουν την υγεία από την ασθένεια».
Τα μιτοχόνδρια είναι οι στάσεις ενδυνάμωσης των κυττάρων, εξάγοντας και αποθηκεύοντας ενέργεια από από την πέψη τροφίμων.
«Όταν τα μιτοχόνδρια γίνονται δυσλειτουργικά, απελευθερώνουν μόρια κλειδιά. Τα απελευθερωμένα μόρια μπορούν να λειτουργήσουν ως σημάδια για το ανοσοποιητικό σύστημα, πυροδοτώντας μία ανοσοποιητική απάντηση που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή. Αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για τη διατήρηση της υγείας αλλά παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών, όπως καρδιαγγειακών αναπενυστικών και μεταβολικών νόσων και καρκίνο» εξηγεί ο Besaratinia.
Τελικά αποτελεί μία πιο ασφαλή εναλλακτική σε σχέση με τα τσιγάρα;
Από τότε που αρχίσαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να κυκλοφορούν στην αγορά, έχουν γίνει πολύ δημοφιλή ανάμεσα στους νέους. Κυκλοφορούν σε μία ποικιλία γεύσεων και οι εταιρείες συχνά τα πλασάρουν ως μία ασφαλής εναλλακτική στα προϊόντα καπνού. Ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν αντίθετη άποψη.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι περισσότεροι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου είτε κάνουν και κανονικό τσιγάρο είτε έχουν προϊστορία κατανάλωσης παραδοσιακών τσιγάρων. Τώρα η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτές οι συσκευές έχουν μία σύνδεση με αρνητικές βιολογικές επιπτώσεις, ανεξάρτητα από το προηγούμενο ιστορικό καπνίσματος.
Οι συγγραφείς της μελέτης χώρισαν 82 υγιείς ενήλικες σε ομάδες σημερινών ατμιστών με και χωρίς προηγούμενο ιστορικό καπνίσματος, καπνιστές τσιγάρων και μια ομάδα ελέγχου που δεν χρησιμοποίησε ποτέ κανένα από τα δύο. Επαλήθευσαν πληροφορίες μέσω των επιπέδων κοτινίνης, ενός υποπροϊόντος της νικοτίνης, σε δείγματα αίματος. Η πλήρης χαρτογράφηση του DNA και τα μοντέλα υπολογιστών βρήκαν ότι τα γονίδια που δεν ρυθμίστηκαν στα κύτταρα του αίματος των ατμιστών αυξήθηκαν.
«Διαπιστώσαμε ότι περισσότερο από το 80% της γονιδιακής απορρύθμισης σε ατμιστές συσχετίζεται με την ένταση και τη διάρκεια του τρέχοντος ατμίσματος», αναφέρει ο καθ. Besaratinia. «Ενώ καμία από τις ανιχνευθείσες γονιδιακές απορρυθμίσεις σε ατμιστές δεν συσχετίστηκε με την προηγούμενη ένταση ή τη διάρκεια του καπνίσματος».
Τα αποτελέσματα που περιγράφονται στο περιοδικό Scientific Reports αντικατοπτρίζουν εκείνα του καπνίσματος, τα οποία, σύμφωνα με την ομάδα, προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη βλάβη από το άτμισμα.
Το άτμισμα πιθανότατα άλλη μια πηγή καρκίνου
Οι ερευνητές έχουν δείξει στο παρελθόν ότι οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων αναπτύσσουν μερικές από τις ίδιες μοριακές αλλαγές που σχετίζονται με τον καρκίνο στον στοματικό ιστό με τους καπνιστές. Ανακάλυψαν επίσης ότι οι ατμιστές είχαν το ίδιο είδος χημικών αλλαγών που συνδέονται με τον καρκίνο στο γονιδίωμά τους. Η τελευταία μελέτη δείχνει ότι τα μιτοχονδριακά γονίδια είναι προτιμησιακοί στόχοι γονιδιακής απορρύθμισης τόσο στους ατμιστές όσο και στους καπνιστές.
Τα ευρήματά τους αποκαλύπτουν επίσης ότι οι ατμιστές και οι καπνιστές είχαν σημαντική απορρύθμιση των γονιδίων της ανοσοαπόκρισης. Αυξάνονται τα στοιχεία ότι τα μιτοχόνδρια παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανοσία και τη φλεγμονή.
«Δεδομένης της δημοτικότητας των ηλεκτρονικών τσιγάρων στους νέους που δεν καπνίζουν ποτέ, τα ευρήματά μας θα είναι σημαντικά για τους ρυθμιστικούς φορείς», καταλήγει ο καθ. Μπεσαρατίνια. «Για την προστασία της δημόσιας υγείας, αυτές οι υπηρεσίες χρειάζονται επειγόντως επιστημονικά στοιχεία που να ενημερώνουν τους κανονισμούς για την κατασκευή, τη διανομή και την εμπορία ηλεκτρονικών τσιγάρων».
Οι ερευνητές σχεδιάζουν στη συνέχεια να εντοπίσουν και να διερευνήσουν επιβλαβείς χημικές ουσίες που είναι κοινές τόσο στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου όσο και στο καπνό του τσιγάρου.