Ιοί και θερμοκρασίες
Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι η μαζική εκδήλωση κρουσμάτων γρίπης σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές. Ειδικότερα, οι πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από μία γρίπη αυξάνεται τους μήνες που πέφτει η θερμοκρασία. Παρ΄όλα αυτά, παραμένουν τα ερωτήματα για την εποχικότητα των ιών.
Αν και ακόμα το ζήτημα ερευνάται, ο μειωμένος αριθμός κρουσμάτων το καλοκαίρι δικαιολογείται από τις υψηλές θερμοκρασίες, την υψηλότερη υγρασία ή τη μεγαλύτερη ηλιακή ακτινοβολία. Όπως εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης αυτά τα 3 χαρακτηριστικά συνδέονται με το το γεωγραφικό πλάτος, ένα δείκτη που μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια. Το γεγονός ότι τα σχολεία κλείνουν το καλοκαίρι μπορεί να βοηθάει στη μείωση διασποράς της γρίπης.
Για την πρόσφατη μελέτη, οι επιστήμονες μελέτησαν δεδομένα από γεωπολιτικές περιοχές με καταγεγραμμένα ξεσπάσματα του COVID-19 κατά τη διάρκεια 2 διαφορετικών εβδομάδων. Την πρώτη εβδομάδα από τις 7-13 Μαρτίου, την χαρακτήρισαν ως περίοδο έκθεσης. Οι συγγραφείς έλαβαν υπόψιν τους τη θερμοκρασία, το γεωγραφικό πλάτος, την υγρασία και τα περιοριστικά μέρα, όπως η καραντίνα και η απόσταση.
14 μέρες αργότερα μέτρησαν την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 έτσι ώστε να έχει ολοκληρωθεί η περίοδος επώασης. Πραγματοποίησαν τις μετρήσεις τους από τις 21 έως τις 27 Μαρτίου. Με άλλα λόγια μέτρησαν κατά πόσο οι μεταβλητές που είχαν ορίσει την πρώτη εβδομάδα επηρέασαν τον αριθμό των κρουσμάτων 2 εβδομάδες αργότερα. Αυτές οι 14 μέρες ήταν αρκετές για να εκδηλωθεί ένα κρούσμα που αρρώστησε πριν 2 εβδομάδες.
H ανάλυση
Η ανάλυση επεξεργάστηκε δεδομένα από 144 περιοχές, συμπεριλαμβανομένων 375 χιλιάδων υποθέσεων COVID-19. Απέκλεισαν την Κίνα, επειδή εκείνη την περίοδο, η πανδημία ξεθώριαζε εκεί. Επίσης απέκλεισαν την Ιταλία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, επειδή η πανδημία βρισκόταν στην κορύφωση της στις συγκεκριμένες χώρες.
Οι συγγραφείς της μελέης κατέληξαν ότι «η διασπορά του ιού δεν σχετιζόταν με το γεωγραφικό πλάτος ούτε τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της περιόδου έκθεσης».
Αυτό το εύρημα της μελέτης εξέπληξε τους ερευνητές. Ένας από αυτούς, ο δρ. Πίτερ Τζούνι από το Πανεπιστήμιο το Τορόντο είπε το εξής: «Είχαμε διεξάγει μία πρωταρχική έρευνα που υποστήριζε ότι το γεωγραφικό πλάτος και η θερμοκρασία θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ένα ρόλο. Ωστόσο, όταν επαναλάβαμε τη μελέτη κάτω από πολύ πιο ενδελεχείς συνθήκες, προέκυψε το αντίθετο αποτέλεσμα».
Οι επιστήμονες πράγματι βρήκαν μία σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη της επιδημίας και τη σχετική και απόλυτη υγρασία. Όταν, όμως, πραγματοποίησαν πιο λεπτομερείς αναλύσεις, αυτές οι σχέσεις αποδυναμώθηκαν. Οι συγγραφείς, πάντως, υποστηρίζουν ότι και οι δύο διαστάσεις της υγρασίας διαδραματίζουν ένα μικρό ρόλο αυτό παραμένει μία υπόθεση.
Σε κάθε περίπτωση, με κάποιες χώρες να ετοιμάζονται να χαλαρώσουν τα μέτρα, αυτά τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά.
Γι΄αυτό ο καθηγητής Ντιόνε Γκέσινκ, ως ένας από τους ερευνητές της μελέτης εξηγεί: «Το καλοκαίρι δεν πρόκειται να το απομακρύνει όλο αυτό. Είναι σημαντικό να το ξέρουν αυτό οι άνθρωποι. Από την άλλη πλευρά, όσο πιο πολλές παρεμβάσεις υγείας από την κυβέρνηση υφίστανται σε μία περιοχή, τόσο πιο πιθανή είναι η μείωση μετάδοσης του ιού. Είναι το μόνο πράγμα αυτή τη στιγμή που καθυστερεί την διασπορά του».
Οι επιστήμονες σημειώνουν, πάντως, κάποιους περιορισμούς στην έρευνά τους. Για παράδειγμα, κάποιες χώρες δεν καταγράφουν δεδομένα για τον COVID-19 με τον ίδιο τρόπο, καθιστώντας δύσκολο την εξαγωγή αξιόπιστων εκτιμήσεων και συγκρίσεων.
Συνολικά, πάντως, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η εποχικότητα δε διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία της πανδημίας.
ΠΗΓΗ: https://bit.ly/3csPpYu