Η «κουλτούρα της δίαιτας» επιτάσσει μετά από την περίοδο των γιορτών, όπου «επιτρέπεται» να ξεφύγουμε σε φαγητό και ποτό, να επανορθώσουμε. Ως «κουλτούρα της δίαιτας» (diet culture) χαρακτηρίζεται η κοινωνική πρακτική που ωθεί τους ανθρώπους σε συγκεκριμένα πρότυπα διατροφής και σώματος, εξειδανικεύοντας συνήθως τα αδύνατα κορμιά. Είναι η διάχυτη αντίληψη που δίνει προτεραιότητα στην εμφάνιση και το σχήμα του σώματος και όχι στη γενική ψυχική και σωματική υγεία του ατομου.
Ειδικά μετά την περίοδο των γιορτών, λοιπόν, οι περισσότεροι μιλούν για νέα ξεκινήματα, "detox" δίαιτες, αποτοξίνωση δηλαδή από το φαγητό των εορτών και νέες «υγιεινές» συνήθειες. Συχνά όμως αυτές οι συμβουλές δεν βοηθάνεή ακόμη χειρότερα μπορούν να διατείνουν τον φαύλο κύκλο της κακής σχέσης με το σώμα μας και την ψυχική μας υγεία.
Οι εξαντλητικές δίαιτες το μόνο που επιφέρουν είναι αντίθετα αποτελέσματα, όπως επίσης και η έντονη γυμναστική, η οποία δεν είναι για όλους. Όλοι μας φάγαμε κάτι παραπάνω κατά την διάρκεια των εορτών, ίσως σταματήσαμε για λίγο και τις δραστηριότητές μας, αλλά αυτό δεν είναι σημαίνει πως κάτι κακό συνέβη. Αν για κάποιο λόγο λοιπόν νιώθετε πως το παρακάνατε, μερικές αλλαγές στην καθημερινότητα επαρκούν για να νιώσετε και πάλι "ο εαυτός σας".
Διατροφή
Η κατακράτηση υγρών για παράδειγμα είναι κάτι το οποίο θα μποορύσε να αντιμετωπιστεί σε πρώτο στάδιο. Τι όμως προκαλεί την κατακράτηση υγρών;
Η υψηλή κατανάλωση αλατιού, ζάχαρης, αλκοόλ ή επεξεργασμένων τροφών, ακόμη και η χαμηλή κατανάλωση νερού, φρούτων και λαχανικών προκαλούν υπερβολική συσσώρευση υγρών μέσα στο σώμα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρήξιμο στο πρόσωπο, την κοιλιά, τα χέρια, τα πόδια, τα πέλματα ή τους αστραγάλους.
Αν λοιπόν προσέξουμε την ποσότητα αλατιού που ρίχνουμε στα φαγητά μας και μειώσουμε την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ζάχαρη θα δούμε πολύ γρήγορα διαφορά στο σώμα μας. Η μειωμένη πρόσληψη κορεσμένου λίπους και λιπαρών οξέων, η μείωση του κόκκινου κρέατος και των ροφημάτων-αναψυκτικών με ζάχαρη είναι επίσης μερικές συνήθειες που θα βοηθήσουν στην επαναφορά του οργανισμού μας σε κανονικά επίπεδα.
Ακόμη, το νερό και γενικά η διαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μας αποτελεί τον άξιο συμπαραστάτη μας σε αυτό. Φυσικά ο κάθε μεταβολισμός είναι διαφορετικός και θέλει το δικό του χρόνο για να μπορέσει να αφυπνιστεί και να ρυθμίσει την λειτουργία του αλλά αν προβούμε σε αυτές τις αλλαγές σίγουρα έχουμε κάνει ένα πρώτο βήμα προς την βελτίωση των διατροφικών μας συνηθειών.
Άσκηση
Ο περισσότερος κόσμος όταν ακούει τις λέξεις άσκηση ή γυμναστική συνήθως τρομάζει και θεωρεί ότι είναι κάτι ακατόρθωτο και πολύ εξαντλητικό. Αυτή όμως είναι μια αρνητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί λανθασμένα, απομακρύνοντας πολλούς από τα οφέλη της άσκησης.
Ωστόσο, μια μικρής διάρκειας και ήπια άσκηση δυο με τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να αποδεχθει επαρκής για να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.
Η πιο ήπια άσκηση, που ιδανικά θα πρέπει να γίνεται καθημερινά για να έχει αποτελέσματα και μάλιστα χωρίς κανένα κόστος, είναι το περπάτημα. Μπορείτε να ξεκινήσετε κάνοντας 7.000 με 8.000 βήματα την ημέρα και σιγά σιγά να ανεβάζετε την απόσταση αλλά και την ταχύτητα του περπατήματος.
Αν μπορέσετε να το βάλετε στο πρόγραμμα σας, ίσως μπορέσει να σας γίνει και συνήθεια και μετά να είναι ακόμα πιο εύκολο.
Θα βοηθούσε μάλιστα να κινητοποιήσετε και έναν φίλο με τον οποίο μπορείτε να ορίσετε ποιες ημέρες θα πηγαίνετε για περπάτημα στη γειτονιά σας ή στο πιο κοντινό σας πάρκο. Υπάρχουν βέβαια κι άλλες προτάσεις για ήπια γυμναστική όπως είναι η γιόγκα και το Pilates. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κάνετε κάτι που να σας ευχαριστεί!
Αν θέλετε να δοκιμάσετε και κάποια πιο έντονη άσκηση μπορείτε να συμβουλευτείτε κάποιον έμπειρο γυμναστή όπως επίσης και έναν διατροφολόγο, ώστε να σας κατατοπίσουν κατάλληλα και να προσαρμοστείτε ομαλά στις νέες συνθήκες.
Διαβάστε σχετικά ⇒ Περπάτημα: 5 λόγοι για να ξεκινήσετε - Τα οφέλη του στην υγεία
Ύπνος
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι η βελτίωση του ύπνου. Επαρκής και αδιατάρραχτος ύπνος μεταφράζεται σε υγεία, όπως έχουν δείχει αναρίθμητες έρευνες. Τα οφέλη του για το σώμα και το μυαλό είναι πολλαπλά. Στην Απλά διαβάστε όλα τα σχετικά άρθρα, αν δεν έχετε πειστεί. Για αυτό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανήρτησε στα social media, πέντε απλές συμβουλές που παραπέμπουν σε έναν καλό, ξεκούραστο και αποδοτικό ύπνο.
Άλλωστε, όλα τα παραπάνω λειτουργούν κυκλικά, αφού η τακτική και ήπια άσκηση έχει βρεθεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπνου, όπως επίσης και οι διατροφικές παρεμβάσεις.
Καλό είναι βέβαια η άσκηση να γίνεται τουλάχιστον 3 με 4 ώρες πριν τον ύπνο καθώς προκαλεί υπερένταση και δυσκολία στον ύπνο. Η άσκηση και η υγιεινή διατροφή έχει δείξει επίσης θετικά αποτελέσματα για την μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και της διπολικής διαταραχής.
Διαβάστε σχετικά ⇒Ύπνος: Πώς ο κορονοϊός επηρέαζει αυτόν και τα όνειρα σας - 5 + 3 συμβουλές για να κοιμηθείτε καλύτερα
Πληροφορίες: Within, Verywell Fit, ΠΟΥ.