Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, καθώς έχει εξελιχθεί στο κυρίαρχο στέλεχος κορονοϊού που επικρατεί στον πλανήτη και αναμένεται να φτάσει σε όλο τον κόσμο. Η συγκεκριμένη παραλλαγή έχει ταξινομηθεί ως στέλεχος ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς μπορεί να προσβάλλει άτομα που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση.
Ρίχνοντας μία ματιά στην πορεία των κρουσμάτων στις χώρες με υψηλά επίπεδα εμβολιασμού επιβεβαιώνεται η μεταδοτικότητα αυτού του στελέχους. Ευτυχώς δεν επιβεβαιώνονται ότι είναι πιο θανατηφόρο. Ειδικότερα, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στο Ισραήλ, όπου έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί, σημειώνεται μία μερική άνοδος των κρουσμάτων. Ωστόσο, χάρη στους εμβολιασμούς και στην προστασία που προσφέρουν ΔΕΝ συνοδεύεται και από σημαντική αύξηση των νοσηλειών ή των θανάτων.
Τα κρούσματα ανεβαίνουν αλλά νοσηλείες και θάνατοι παραμένουν χαμηλά
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η παραλλαγή Δέλτα οδήγησε σε άνοδο στα κρούσματα COVID-19. Από τη Δευτέρα, ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των νέων ημερήσιων περιπτώσεων ήταν 16.404, πέντε φορές υψηλότερος από τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, οι νοσηλείες και οι θάνατοι δεν ακολούθησαν αυτήν την τάση. Και οι δύο «ανεβαίνουν λίγο» αλλά παραμένουν χαμηλά, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τη Δευτέρα .
Στις 28 Ιουνίου, ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των νέων επιβεβαιωμένων θανάτων COVID-19 ήταν 17, σε σύγκριση με οκτώ τον προηγούμενο μήνα. Η πενταπλάσια αύξηση των λοιμώξεων συνδυάζεται με ένα διπλασιασμό των θανάτων. Το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα παίζει πιθανώς ρόλο σε αυτό. Από τις 27 Ιουνίου, το 48% του πληθυσμού εμβολιάστηκε πλήρως και το 65% είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, σύμφωνα με το Our World in Data.
Το Ισραήλ βλέπει μια παρόμοια τάση, όπως φαίνεται στους 2 πίνακες με τον 7ημερο ημερήσιο κυλιόμενο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από το Our World in Data. Ο 7ημερος αριθμός των ημερήσιων αναφερόμενων κρουσμάτων είναι συγκριτικά χαμηλός, με 283 νέες καθημερινές περιπτώσεις στις 28 Ιουνίου. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί από περίπου 15 νέα κρούσματα ημερησίως κατά το πρώτο μισό του Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας .
Και εκεί, οι θάνατοι COVID-19 παρέμειναν χαμηλά, κυμαινόμενοι μεταξύ ενός και μηδενικού επιβεβαιωμένου θανάτου COVID-19 τις τελευταίες δύο εβδομάδες. «Προς το παρόν δεν υπάρχει αύξηση του αριθμού των ατόμων που νοσηλεύονται», δήλωσε ο Μπένετ την Κυριακή.
Στην «ανεμβολίαστη» Ρωσία προελαύνει ο κορονοϊός
Συγκριτικά, η Ρωσία, η οποία έχει εμβολιάσει πλήρως περίπου το 11% του πληθυσμού της, έχει δει απότομη αύξηση των νέων θανάτων που σχετίζονται με τη COVID-19. Την τελευταία εβδομάδα κατεγράφησαν κατά μέσο όρο 575 ημερήσιοι νέοι θάνατοι από COVID-19 στις 28 Ιουνίου, συγκριτικά με περίπου 370 τον προηγούμενο μήνα.
Ισραήλ και Ηνωμένο Βασίλειο απορρίπτουν ένα νέο lockdown
Καθώς τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, η απάντηση τόσο του Ισραήλ όσο και της Μ. Βρετανίας είναι διαφορετική σε σχέση με τις προηγούμενες φορές που παρατηρήθηκαν εξάρσεις της COVID-19.
«Μάσκες αντί για περιορισμούς, εμβόλια αντί για lockdown» ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ την Κυριακή 27 Ιουνίου. Η χώρα είχε τις προηγούμενες φορές επιβάλλει πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα, μία προσέγγιση που έχει επιτυχώς οδηγήσει στη μείωση των κρουσμάτων στις αρχές Ιουνίου. Αυτή τη φορά, όμως, οι θάνατοι και οι νοσηλείες δεν αυξάνονται, όπως συμβαίνει με τα κρούσματα, χάρη στους εμβολιασμούς.
Αντίστοιχα, στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν απρόσκοπτα το σχέδιο τους για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 19 Ιουλίου.
Μετάλλαξη Δέλτα: 60% πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη Άλφα
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μετάλλαξη Δέλτα (βρέθηκε πρώτη φορά στην Ινδία) είναι η πιο επικίνδυνη παραλλαγή του κορονοϊού μέχρι σήμερα. Ειδικότερα, είναι 60% πιο μεταδοτική σε σχέση με την μετάλλαξη Άλφα (προήλθε από τη Βρετανία) και μπορεί πιο εύκολα να αντισταθεί στην προστασία που παρέχει η ΜΙΑ δόση των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca. Μόνο μία δόση από αυτά τα εμβόλια παρέχει προστασία μόλις 30% στην μετάλλαξη Δέλτα, όσον αφορά στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσου.
Ευτυχώς, όμως, ακόμα και μόνο μία δόση παρέχει μεγάλη προστασία από τη νοσηλεία μετά από λοίμωξη με COVID-19 σύμφωνα με βρετανικά δεδομένα (71% με AstraZeneca και 94% με Pfizer). Αν κάποιος είναι «πλήρως εμβολιασμένος» τότε είναι ακόμα πιο προστατευμένος από το ενδεχόμενο νοσηλείας.
ΠΗΓΗ: Businessinsider