Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι το δέντρο αυτό που στην ουσία πρόκειται για θάμνο, γνωστός με την ονομασία Queensland blushwood tree έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Ο χυμός του δέντρου αυτού μελετάται εδώ και καιρό γιατί θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσε σημαντικά και στην θεραπεία του καρκίνου. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια οι ερευνητές μελετούν κατά πόσο η αλοιφή που δημιουργήθηκε με βάση τον χυμό αυτό μπορεί να βοηθήσει να στην θεραπεία των ανοικτών πληγών.
Οι ανοιχτές πληγές στο δέρμα έχουν αποτελούν μεγάλο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια καθώς είναι πολλοί οι άνθρωποι που υποφέρουν από διαβήτη. Οι άνθρωποι με την ασθένεια αυτή έχουν μειωμένη ροή αίματος στα πόδια, γεγονός το οποίο τους κάνει επιρρεπής σε χρόνιες, μη θεραπευσιμες πληγές στο δέρμα. Αυτές οι πληγές μένουν ανοικτές και είναι δύσκολο να επουλωθούν.
Επίσης, οι πληγές αυτές είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε βακτηριακές μολύνσεις και είναι πολύ δύσκολο να θεραπευτούν, γιατί τα βακτήρια δημιουργούν ένα είδιος φιλμ που εμποδίζει την δράση των αντιβιοτικών. Επίσης, οι γιατροί προτιμούν να μην χρησιμοποιούν σε αυτές τις περιπτώσεις παραδοσιακά αντιβιοτικά, γιατί με αυτόν τον τρόπο οι ασθενείς αποκτούν πολύ γρήγορα ανοσία σε αυτές τις θεραπείες.
Με αυτή τη νέα προσπάθεια οι ερευνητές εξετάζουν κατά πόσο ο χυμός του δέντρου μπορεί πράγματι να βοηθήσει. Ανίχνευσαν ένα μόριο το οποίο εμφανίζεται πολλά υποσχόμενο για να βοηθήσει ανοιχτές πληγές που έχουν μολυνθεί από βακτηριακές λοιμώξεις. Αυτό το μόριο που ονομάζεται EBC-103, παρεμβαίνει στην δομή των βιοφιλμ αυτών και επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να ετοιμάσει επίθεση. Επίσης, παρατήρησαν ότι το μόριο αυτό βοήθησε την περιοχή που είναι μολυσμένη να θεραπευτεί. Τη «δουλειά» δηλαδή την κάνει το μόριο αυτό.
Έτσι, οι ερευνητές έφτιαξαν την αλοιφή χρησιμοποιώντας το μόριο αυτό και την εφάρμοσαν πάνω στις πληγές. Όπως παρατήρησαν η αλοιφή αυτή όχι μόνο εμπόδισε τη βακτηριακή μόλυνση αλλά επιτάχυνε και την επούλωση. Οι πληγές αυτές θεραπεύτηκαν πλήρως κατά 75% μετά από 28 ημέρες σε σύγκριση με το 25% που δεν επουλωθηκε.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Science Translational Medicine.
Με πληροφορίες από το https://medicalxpress.com