Θα λέγαμε λοιπόν ότι η «μήτρα» του ναρκισσισμού είναι η επιθετικότητα η οποία «κάνει παρέα» με τη βία.
Ο ναρκισσισμός σχετίζεται με 21% της αύξησης της επιθετικότητας και 18% της αύξησης της βίας σύμφωνα με την επισκόπηση 437 ερευνών γύρω από τον ναρκισσισμό και την επιθετικότητα κατά την οποία και εξετάστηκαν 123.000 συμμετέχοντες.
Η επισκόπηση αυτή έγινε για το ‘’The Conversation’’ και αναδεικνύει στην ουσία γιατί βλέπουμε καθημερινά να περνά μπροστά από τις οθόνες μας και και τη ζωή μας η «αδελφή» της επιθετικότητας, η βία.
Ο ναρκισσισμός ορίζεται ως «η αξία που δίνει κανείς στον εαυτό του». Ο όρος προέρχεται από τον μυθικό χαρακτήρα τον Νάρκισσο, ο οποίος ερωτεύτηκε τον εαυτό του την ώρα που κοιτούσε τον αντικατοπτρισμό του στο νερό. Επιθετικότητα από την άλλη ορίζεται ως οποιαδήποτε συμπεριφορά η οποία έχει σκοπό να βλάψει κάποιο άλλο πρόσωπο το οποίο δεν επιθυμεί να το βλάψουν, ενώ παράλληλα η βία είναι η επιθετικότητα η οποία περιλαμβάνει ακραία σωματική βλάβη όπως είναι ο τραυματισμός ακόμα και ο θάνατος.
Προκαλείς δεν προκαλείς δεν έχει σημασία...
Όπως παρατήρησαν οι ειδικοί τα άτομα που έχουν αρκετά στοιχεία ναρκισσισμού είναι ιδιαίτερα οξύθυμα όταν τους προκαλούν, ωστόσο είναι το ίδιο επιθετικά ακόμα και όταν δεν τους προκαλούν. Οι συμμετέχοντες με υψηλά...σκορ στον ναρκισσισμό εμφανίζουν μεγαλύτερα επίπεδα φυσικής επιθετικότητας, λεκτική βία, κουτσομπολεύουν, κάνουν bullying ενώ επιδείκνυαν επιθετικότητα σε αθώους ανθρώπους που απλά έτυχε να βρεθούν στο πέρασμά τους. Η επίθεσή τους είναι τόσο θερμή όσο...ψυχρή. Ο ναρκισσισμός εμφανίζεται τόσο σε γυναίκες όσο σε άνδρες όλων των ηλικιών τόσο στις Δυτικές όσο στις Ανατολικές χώρες.
Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να κάνουν επίθεση σε όσους θεωρούν ότι είναι κατώτεροι από τους ίδιους.
Σε κάθε περίπτωση η έρευνα δείχνει ότι όλοι έχουμε κάποια επίπεδα ναρκισσισμού, ωστόσο κάποιοι έχουν ακόμα πιο μεγάλα επίπεδα από άλλους. Όσο πιο μεγάλο είναι το επίπεδο του ναρκισσισμού παντως τόσο πιο μεγάλη είναι η επιθετικότητα παρατήρησαν οι ερευνητές.
Οι άνθρωποι αυτοί συνήθως είναι πολύ κακοί σύντροφοι ενώ συνήθως τείνουν να διαχωρίζουν τους άλλους και έχουν χαμηλά επίπεδα ενσυναίσθησης. Δυστυχώς όμως ο ναρκισσισμός κυριαρχεί και τα social media παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό αναφέρει η μελέτη.
Πώς «γεννιέται» ένας νάρκισσος;
Αρκετά σημαντικό μέρος της έρευνας γιατί οι άνθρωποι φτάνουν σε αυτή την κατάσταση. Για παράδειγμα, μια έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι καμιά φορά υπερεκτιμούν και «παραχαϊδεούν» τα παιδιά τους, γεγονός το οποίο «χτίζει» τον ναρκισσισμό τους με την πάροδο του χρόνου. Αυτοί οι γονείς πιστεύουν ότι το δικό τους παιδί είναι μοναδικό και καλύτερο σε σχέση με τα άλλα παιδιά. Η ίδια έρευνα έδειξε πάντως ότι αν οι γονείς θέλουν το παιδί να «χτίσει» την αυτοεκτίμησή του και όχι μη υγιή ναρκισσισμό τότε πρέπει να τους δώσουν ζεστασιά και ανιδιοτελή αγάπη.
Η επισκόπηση αυτή έδειξε ότι υπάρχει σύνδεση του ναρκισσισμού και της επιθετικότητας σε ατομικό επίπεδο, ωστόσο υπάρχει σύνδεση και σε επίπεδο ομάδας. Κι όμως ο συλλογικός ναρκισσισμός - το κλασικό, η ομαδα μου είναι καλύτερη από την δική σου - συνδέεται και με την εσωτερική επιθετικότητα ειδικά όταν μια ομάδα (εμείς) απειλείται από μια άλλη εξωτερική (αυτοί).
Η μελέτη που έγινε ονομάζεται Μεθοδολογία της Συστηματικής Ανασκόπησης και Μετα-ανάλυσης και συνδυάζει δεδομένα από πολλές μελέτες οι οποίες ερευνούν το ίδιο αντικείμενο με στόχο την διεξαγωγή ενός συμπεράσματος το οποίο στατιστικά είναι ακόμα πιο ισχυρό καθώς συμπεριλαμβάνει πολλούς συμμετέχοντες. Η μέθοδος αυτή μπορεί να αποκαλύψει πλαίσια τα οποία δεν είναι προφανή σε μια μόνο έρευνα. Στην ουσία κοιτάς όλο το δάσος συνολικά και όχι ένα ένα τα δέντρα ψάχνοντας.
Απόδοση από το https://theconversation.com