Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν διπλάσια ποσότητα αλατιού από τα 5g που προτείνει ο ΠΟΥ, θέτοντας τον εαυτό τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων που σκοτώνουν περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.
Έτσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κυκλοφόρησε ένα νέο σύνολο παγκόσμιων σημείων αναφοράς για τα επίπεδα νατρίου σε περισσότερες από 60 κατηγορίες τροφίμων που θα βοηθήσουν τις χώρες να μειώσουν την περιεκτικότητα σε νάτριο σε τρόφιμα για να βελτιώσουν τις δίαιτες και να σώσουν ζωές.
Στην ουσία είναι ένας οδηγός για τις χώρες και τη βιομηχανία για τη μείωση της περιεκτικότητας σε νάτριο σε διαφορετικές κατηγορίες επεξεργασμένων τροφίμων. Σε όλο τον κόσμο, η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων είναι μια ταχέως αυξανόμενη πηγή νατρίου.
Τα εναρμονισμένα παγκόσμια σημεία αναφοράς του ΠΟΥ θα δείξουν στις χώρες πώς μπορούν να μειώσουν σταδιακά τους στόχους τους, με βάση τα τοπικά περιβάλλοντα τροφίμων και να ενθαρρύνουν τη βιομηχανία να μειώσει την περιεκτικότητα σε νάτριο στα μεταποιημένα τρόφιμα και να προχωρήσει προς τον στόχο του ΠΟΥ για μείωση κατά 30% της παγκόσμιας πρόσληψης αλατιού / νατρίου έως το 2025.
Οι δείκτες αναφοράς παγκόσμιου νατρίου του ΠΟΥ στοχεύουν ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών επεξεργασμένων και συσκευασμένων προϊόντων διατροφής που συμβάλλουν σημαντικά στην υπερβολικά αλμυρή διατροφή. Το μεταποιημένο και συσκευασμένο ψωμί, τα αλμυρά σνακ, τα προϊόντα κρέατος και το τυρί συγκαταλέγονται μεταξύ των κατηγοριών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο που προσδιορίζονται για τα νέα παγκόσμια σημεία αναφοράς.