Τη «μάχη» με τον καρκίνο των ωοθηκών «νίκησε» η γνωστή ηθοποιός, Δώρα Χρυσικού, όπως γνωστοποίησε η ίδια συγκινημένη από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.
Συγκεκριμένα, η ηθοποιός όπως είχε αποκαλύψει τον Σεπτέμβριο του 2021 είχε διαγνωσθεί με αυτό το είδος καρκίνου κατά την προσπάθεια της να κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση.
Έτσι λοιπόν, από τότε μέχρι σήμερα η κα Χρυσικού όχι μόνο δεν έπαψε να «παλεύει» με αυτό το είδος καρκίνου αλλά συνέχισε κανονικά τη ζωή της κάνοντας παράλληλα αυτό που αγαπά, να πρωταγωνιστεί δηλαδή σε γνωστή τηλεοπτική σειρά.
Ο «αγώνας» της αυτός την έκανε να βγει νικήτρια όπως αποκάλυψε η ίδια με την χθεσινή της ανάρτηση (22/06) στην οποία ποζάρει με τα φυσικά σγουρά της μαλλιά, τα οποία κατα την ίδια «σηματοδοτούν» την νίκη της.
«Από σήμερα, λοιπόν, στη σειρά θα παίζω με τα φυσικά μου μαλλιά. Για μένα αυτή η αλλαγή σηματοδοτεί πολλά περισσότερα από μία αλλαγή στην εμφάνιση», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Δώρα Χρυσικού.
«Είναι η υπενθύμιση της ίδιας της ζωής, του χρόνου που πέρασε από τη νόσο, κάθε χιλιοστό του νέου μαλλιού είναι δευτερόλεπτα από τη νέα ζωή που κέρδισα», πρόσθεσε.
«Είμαι ευγνώμων που είμαι γερή και που μπορώ να δουλεύω σε κάτι που αγαπώ. Ευγνώμων και για τους συνεργάτες μου, που τόσο πολύ μου στάθηκαν. Με αγάπη και κατανόηση. Συνεχίζουμε», κατέληξε η γνωστή ηθοποιός στην ανάρτησή της.
Τι είναι ο καρκίνος των ωοθηκών;
Ο καρκίνος των ωοθηκών παρόλο που είναι λιγότερα συχνός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή τον καρκίνο του ενδομητρίου, είναι ο πιο θανατηφόρος, χωρίς να υπάρχει για αυτόν αξιόπιστο τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου.
Πολλές φορές τα συμπτώματα συγχέονται με άλλες, λιγότερο σοβαρές ασθένειες (όπως το ευερέθιστο έντερο) και οι περισσότερες γυναίκες αναζητούν βοήθεια αφού ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη θεραπεία.
Τα συμπτώματα «καμπανάκι»
Σε μια παγκόσμια έρευνα η οποία βασίζεται στις απαντήσεις από περισσότερες από 1.500 γυναίκες που ζουν με καρκίνο των ωοθηκών, διαπίστωσε ότι 9 στις 10 γυναίκες παρουσίασαν πολλαπλά συμπτώματα πριν από τη διάγνωση, ανεξάρτητα από το στάδιο της διάγνωσης ή τον τύπο του καρκίνου των ωοθηκών.
Κάτι ανησυχητικό που εντόπισε η μελέτη είναι ότι πάνω από τα δύο τρίτα των γυναικών δεν είχαν ακούσει για τον καρκίνο των ωοθηκών ή δεν γνώριζαν τίποτα για αυτόν, πριν από τη διάγνωσή τους.
Μερικά από τα συμπτώματα που εμφανίζει αυτό το είδος καρκίνου είναι τα εξής:
-
Επίμονο αίσθημα φουσκώματος στην κοιλιά
-
Αίσθημα κορεσμού μετά την κατανάλωση μικρού γεύματος
-
Πόνος στην πύελο ή την κοιλιά
-
Αλλαγές στο ουροποιητικό σύστημα (Επείγουσα ούρηση, ή συχνοουρία).
-
Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου
-
Μη φυσιολογική αιμορραγία – Οποιαδήποτε μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία θα πρέπει πάντα να ελέγχεται από τον γιατρό σας
-
Υπερβολική κούραση χωρίς αιτία
-
Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Πιθανοί παράγοντες κινδύνου
Οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο των ωοθηκών είναι η ηλικία, ο τρόπος ζωής, το ιστορικό αναπαραγωγής και το οικογενειακό ιστορικό.
Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε γυναίκες με συγκεκριμένες κληρονομικές γενετικές ανωμαλίες, όπως μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2, ή άλλες αλλοιώσεις στο γενετικό προφίλ, που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του.
Η διάγνωση και η θεραπεία
Η έγκαιρη διάγνωση είναι πάρα πολύ σημαντική για την σωστότερη θεραπεία.
Η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία αλλά και ο συνδυασμός των δύο οδηγούν σε καλύτερα ποσοστά επιβίωσης.
Για αυτό το λόγο η ενημέρωση για τους παράγοντες κινδύνου, η γνώση των συμπτωμάτων και των ενδείξεων, καθώς και το οικογενειακό ιστορικό είναι όλα εξίσου σημαντικά για τον εντοπισμό της νόσου νωρίτερα.
Οι τρόποι διάγνωσης είναι συνδυαστικά η πυελική εξέταση, το διακολπικό ή πυελικό υπερηχογράφημα και η εξέταση αίματος για την πρωτεΐνη CA-125.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αξονική τομογραφία ή PETscan ως μέρος της διαγνωστικής διαδικασίας.
Όμως ο μόνος σίγουρος τρόπος για να διαπιστωθεί εάν μία ασθενής έχει καρκίνο των ωοθηκών είναι μέσω της βιοψίας.
Επίσης, επειδή δεν υπάρχει κανένα συνηθισμένο, απλό τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για την ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην αμελείτε το ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο.
Πληροφορίες από: worldovariancancercoalition