Μετά την είδηση ότι η ηθοποιός Kirstie Alley πέθανε από καρκίνο του παχέος εντέρου σε ηλικία 71 ετών, αρκετοί γιατροί και ειδικοί στον καρκίνο προέτρεψαν τους ανθρώπους να κάνουν τις συνιστώμενες εξετάσεις για τη νόσο.
Ο μάνατζερ του Alley επιβεβαίωσε την Τρίτη στα αμερικανικά δίκτυα ότι ο ηθοποιός πέθανε από καρκίνο του παχέος εντέρου. Η οικογένεια του Alley ανέφερε σε δήλωση το βράδυ της Δευτέρας ότι ο καρκίνος ανακαλύφθηκε μόλις πρόσφατα.
«Ήταν περιτριγυρισμένη από την πιο στενή οικογένειά της και πολέμησε με μεγάλη δύναμη, αφήνοντάς μας με βεβαιότητα την ατελείωτη χαρά της ζωής και όποιες περιπέτειες περιμένουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Πηγή: @Kirstiealley/ Instagram
Καρκίνος του παχέως εντέρου: Η 2η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου στον κόσμο
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τέταρτη πιο κοινή μορφή καρκίνου στις ΗΠΑ και η δεύτερη πιο θανατηφόρα μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου εκτιμά ότι φέτος θα διαγνωστούν περίπου 151.000 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ωστόσο, ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με εκείνα άλλων καταστάσεων όπως οι αιμορροΐδες ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
«Δυστυχώς, ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν έχει πολλά συμπτώματα μέχρι να είναι προχωρημένος, γι' αυτό ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι τόσο σημαντικός», δήλωσε η Δρ Paula Denoya, διευθύντρια του Προγράμματος Παρακολούθησης Χειρουργικής Παχέος Εντέρου στο Stony Brook Medicine.
Η πανδημία επίσης πιθανότατα καθυστέρησε την ανίχνευση ορισμένων νέων περιπτώσεων, σύμφωνα με τον Δρ Σκοτ Κόπετζ, καθηγητή στο τμήμα ιατρικής ογκολογίας του γαστρεντερικού στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας.
«Οι ασθενείς δεν είχαν εύκολη πρόσβαση στην κολονοσκόπηση ρουτίνας κατά τη διάρκεια του Covid. Ως αποτέλεσμα, οι καρκίνοι που θα είχαν εντοπιστεί σε προγενέστερο στάδιο παρουσιάζονται τώρα σε πιο προχωρημένο και μεταγενέστερο στάδιο», είπε.
Ειδικές προληπτικές εξετάσεις μπορεί να τον «προλάβουν»
Ένας προ-συμπτωματικός έλεγχος, προσφέρει τη δυνατότητα έγκαιρης αφαίρεσης των προκαρκινικών αυτών αλλοιώσεων πριν δημιουργηθεί η κακοήθεια ή επιτρέπει τη διάγνωση του καρκίνου σε πρωϊμότερο στάδιο με αποτέλεσμα την αποφυγή της νοσηρότητας πολύπλοκων χειρουργικών και ογκολογικών παρεμβάσεων για την επίτευξη της ίασης.
Ο προληπτικός έλεγχος απευθύνεται στα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας μεταξύ 50 και 75 ετών, όπου αναμένεται στο 25% των περιπτώσεων να ανευρεθεί αδενωματώδης πολύποδας.
Ωστόσο, λόγω της αύξησης της επίπτωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου στις νεαρότερες ηλικίες αναμένεται στο άμεσο σχετικά μέλλον η μείωση του ηλικιακού ορίου στα 45 έτη.
Η απόφαση για τη διενέργεια προληπτικού ελέγχου στα άτομα άνω των 75 ετών εξατομικεύεται.
Στις πληθυσμιακές ομάδες με προδιαθεσικούς παράγοντες όπως είναι το οικογενειακό ιστορικό, η παρουσία συγκεκριμένων γενετικών συνδρόμων και οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (νόσος Crohn και ελκώδης κολίτιδα) ακολουθείται ένα διαφορετικό, ενίοτε εξατομικευμένο χρονοδιάγραμμα επιτήρησης.
Διαβάστε επίσης:
Πλεύρης: Έρχεται «πακέτο» προληπτικών εξετάσεων για παχύ έντερο, τράχηλο της μήτρας και καρδιά - Ποιους θα αφορά