Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Lancet Ongology σήμερα από το Ηνωμένο Βασίλειο Coronavirus Cancer Monitoring Project (UKCCMP), διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με καρκίνο του αίματος ήταν ιδιαίτερα σε κίνδυνο με 57% υψηλότερες πιθανότητες σοβαρής νόσου, εάν μολυνθούν από COVID-19. Αυτό αποδείχθηκε σε σύγκριση με άλλους καρκινοπαθείς, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο οποίος αποδείχθηκε ότι έχει τον χαμηλότερο κίνδυνο συνολικά.
Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε ήδη για την πανδημία, η ηλικία αποδείχθηκε ότι παίζει έναν παράγοντα στη συνολική έκβαση, με τους ασθενείς με καρκίνο ηλικίας άνω των 80 ετών διαπιστώθηκε ότι έχουν την υψηλότερη συχνότητα θνησιμότητας.
Καθώς ο COVID-19 εξαπλώθηκε παγκοσμίως στις αρχές του 2020, οι καρκινοπαθείς αναγνωρίστηκαν ως υπο-ομάδα που ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19 και δυνητικά να υποστούν πιο σοβαρές συνέπειες της νόσου. Αυτή η ανησυχία οδήγησε στη δημιουργία του εθνικού σχεδίου UKCCMP.
Δεδομένου ότι οι θεραπείες για τον καρκίνο πρέπει να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η μελέτη αυτή δίνει κλινικούς ιατρούς και ασθενείς σημαντικές πληροφορίες για να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία αυτή. Η παραγωγή των πινάκων κινδύνου για διαφορετικούς τύπους καρκίνου θα αφήσει τους γιατρούς να συζητήσουν τους κινδύνους και τα οφέλη με τους ασθενείς, έτσι ώστε μαζί μπορούν να επιλέξουν τον καλύτερο τρόπο για τη θεραπεία του καρκίνου κάθε ατόμου. Η μελέτη παρέχει επίσης μια βάση αποδεικτικών στοιχείων από την οποία τα νοσοκομεία και άλλοι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να σχεδιάσουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι διατηρούν την πρόσβαση σε θεραπείες που σώζουν ζωές με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο.
Από τον Μάρτιο περισσότερα από 60 κέντρα καρκίνου σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εισαγάγει δεδομένα στη βάση δεδομένων UKCCMP με πληροφορίες σχετικά με ενήλικες ασθενείς με καρκίνο που προσβλήθηκαν από COVID-19. Το έργο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους ερευνητές και τους κλινικούς ιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα ποιες ομάδες καρκινοπαθών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής COVID-19.
Χρησιμοποιώντας δημογραφικά δεδομένα όπως η ηλικία, το φύλο και ο τύπος του όγκου, οι ερευνητές ήταν σε θέση να καθορίσουν ότι οι ασθενείς με αιματολογικούς καρκίνους, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι ασθενείς και οι ασθενείς με λευχαιμία, είχαν μια πιο σοβαρή πορεία COVID-19 σε σύγκριση με τους ασθενείς με συμπαγείς όγκους οργάνων.
Η καθηγήτρια Rachel Kerr, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Χρησιμοποιώντας αυτά τα νέα δεδομένα εργαζόμαστε γρήγορα για να εντοπίσουμε τάσεις και συσχετίσεις, γεγονός που θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε ένα κλιμακωτό εργαλείο εκτίμησης κινδύνου, ώστε να μπορούμε να καθορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τον κίνδυνο για έναν δεδομένο καρκινοπαθή και να απομακρυνθούμε από μια γενική "ευάλωτη" πολιτική για όλους τους καρκινοπαθείς, σε περίπτωση δεύτερου κύματος COVID-19».
Ο Δρ Lennard Lee, Ακαδημαϊκός Κλινικός Λέκτορας, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Για πρώτη φορά, έχουμε μια ολοκληρωμένη ανάλυση για να καθορίσουμε ποιος είναι περισσότερο σε κίνδυνο από τον COVID-19. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ οι καρκινοπαθείς είναι πιο ευάλωτοι, η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος ασθενής με COVID-19 παραμένει χαμηλή. Τα άτομα με καρκίνο μπορούν να είναι καθησυχαστεύονται ότι γίνονται τα πάντα στα κέντρα καρκίνου του Ηνωμένου Βασιλείου για την αποτελεσματική ελαχιστοποίηση του κινδύνου μόλυνσης, έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να χορηγούνται θεραπείες διάσωσης».
Ο καθηγητής Gary Middleton, Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και πρόεδρος του προγράμματος παρακολούθησης του καρκίνου coronavirus του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Οι ασθενείς στρέφονται προς τους ογκολόγους τους και θέλουν να γνωρίζουν ακριβώς ποιος είναι ο κίνδυνος τους από covid-19. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ο αριθμός των περιπτώσεων στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι εργαστηριακός. Το UKCCMP θα συνεχίσει να εργάζεται για την κατανόηση της επίδρασης του COVID-19 στους καρκινοπαθείς και στις υπηρεσίες για τον καρκίνο, ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή φροντίδα τους επόμενους μήνες».
ΠΗΓΗ: ox.ac.uk