Οι ασθένειες μαστίζουν την ανθρωπότητα εδώ και πολλούς αιώνες. Αν και οι επιδημίες είναι κάτι συνηθισμένο στην μοντέρνα εποχή, μόνο ελάχιστοι ιού έχουν εξελιχθεί σε πανδημίες. Παρακάτω σας παραθέτουμε τις πιο θανατηφόρες πανδημίες στην ιστορία, και το φόρο αίματος σε σχέση με τον παγκόσμιο πληθυσμό της εποχής.
O φόρος αίματος με βάση το ποσοστό πληθυσμού
Στα μέσα του 14ου αιώνα, μία πανούκλα γνωστή ως ο Μαύρος Θάνατος αφαίρεσε τη ζωή περίπου 200 εκατομμυρίων ανθρώπων - περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εκείνη την εποχή.
Η συγκεκριμένη αιτία του Μαύρου Θανάτου είναι ακόμη προς συζήτηση. Πολλοί εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται ότι η πανδημία του 14ου αιώνα προκλήθηκε από μια βουβωνική πανώλη, που σημαίνει ότι δεν υπήρχε μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν πιθανώς πνευμονική . Είναι ενδιαφέρον ότι η πανούκλα εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα - ωστόσο, είναι σημαντικά λιγότερο θανατηφόρα, χάρη στα σύγχρονα αντιβιοτικά.
Ο παρακάτω πίνακας απεικονίζει το φόρο αίματος σε μορφή ποσοστού του πληθυσμού της εποχής για άλλες σημαντικές πανδημίες, συμπεριλαμβανομένης της COVID-19 μέχρι στιγμής.
Χρειάστηκαν 200 χρόνια για να ανακάμψει ο πληθυσμός από τον «Μαύρο Θάνατο». Όπως, φαίνεται από το παρακάτω γράφημα η, COVID-19 εκτιμάται ότι έχει στερήσει τη ζωή στο 0,04% του παγκόσμιου πληθυσμού. Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα πάνω από 4 εκατ. άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους παγκοσμίως από τον SARS-CoV-2. Μπορεί να μοιάζει με χαμηλό ποσοστό αλλά αν αναλογιστεί κανείς ότι διαθέτουμε το εμβόλιο στα χέρια μας, καθώς και τα ιατροτεχνολογικά μέσα που κατέχουμε, καταλαβαίνουμε ότι η COVID-19 δίκαια συγκαταλέγεται στις πιο θανατηφόρες πανδημίες.
Χρειάστηκαν 200 χρόνια για να ανακάμψει η Ευρώπη από τον «Μαύρο Θάνατο»
Ο «Μαύρος θάνατος» αφαίρεσε τη ζωή 200 εκατομμύρια ατόμων αφανίζοντας το 51% του πληθυσμού. Εκείνη την εποχή ο παγκόσμιος πληθυσμός εκτιμόταν σε 390 εκατομμύρια άτομα. Ήταν τέτοιος ο αντίκτυπος του «Μαύρου Θανάτου που χρειάστηκαν περίπου 200 χρόνια για να επιστρέψει ο πληθυσμός της Ευρώπης στα επίπεδα πριν την πανούκλα.
Η τρίτη πιο θανατηφόρα πανδημία ήταν η ευλογιά, η οποία αφαίρεσε τη ζωή σε 56 εκατ. άτομα το 1500 μ.Χ όταν και εμφανίστηκε. Αυτό σημαίνει ότι αφάνισε 12,1% του τότε πληθυσμού. Ευτυχώς, το πρώτο εμβόλιο που ανακαλύφθηκε στην ανθρώπινη ιστορία ήταν και η αιτία εξάλειψης του ιού και επισήμως το 1979.
Επίσς, η «διάσημη» ισπανική γρίπη κατάφερε το 1919 να στερήσει τη ζωή σε 45 εκατ. άτομα. Τότε ο πληθυσμός της γης υπολογίζεται ότι έφτανε το 1,82 δις άτομα. Συνεπώς, το 2,5% του παγκόσμιου πληθυσμού έχασε τη ζωή του από την ισπανική γρίπη.
Τέλος από το AIDS μετράμε 30 εκατ. απώλειες μέχρι σήμερα. Το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει χάσει τη ζωή του από τον ιό HIV, ο οποίος εξακολουθεί μέχρι σήμερα να «σκοτώνει» κόσμο, καθώς δεν έχει βρεθεί το κατάλληλο εμβόλιο.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά τουλάχιστον μαθαίνουμε
Ενώ σαφώς δεν έχουμε εξαλείψει εξ ολοκλήρου τις ασθένειες των λοιμώξεων, τουλάχιστον έχουν διευρυνθεί οι γνώσεις μας για το τι προκαλεί την ασθένεια.
Στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι θεοί και τα πνεύματα προκαλούσαν ασθένειες και ευρεία καταστροφή. Αλλά μέχρι τον 19ο αιώνα, ένας επιστήμονας με το όνομα Louis Pasteur (βάσει των ευρημάτων του Robert Koch) ανακάλυψε τη θεωρία των μικροβίων - την ιδέα ότι οι μικροοργανισμοί προκάλεσαν ασθένειες.
ΠΗΓΗ: visualcapitalist