Εάν έχετε καρδιακές παθήσεις, πιθανότατα είστε εξοικειωμένοι με έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Τρώτε με σύνεση, κάνετε τακτική σωματική δραστηριότητα, ελέγχετε το βάρος σας, την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος. Αν καπνίζετε, τότε πρέπει να το σταματήσετε. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι ο επαρκής, καλός ύπνος και ο έλεγχος του στρες προσφέρουν επίσης γνήσια οφέλη στην καρδιά σας.
Τα οφέλη του ύπνου για την καρδιά
Η στέρηση ύπνου και η άπνοια ύπνου έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Στέρηση ύπνου. Με τον καιρό, ο ανεπαρκής ή κακής ποιότητας ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ορισμένα χρόνια προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων. Μελέτες έχουν συνδέσει τη βραχυχρόνια στέρηση ύπνου με αρκετούς γνωστούς συντελεστές καρδιακών παθήσεων, όπως υψηλή χοληστερόλη, υψηλά τριγλυκερίδια και υψηλή αρτηριακή πίεση.
Απνοια ύπνου. Αυτή η συνηθισμένη αιτία δυνατού, διαταραγμένου ροχαλητού κάνει τους ανθρώπους να σταματήσουν προσωρινά να αναπνέουν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έως και το 83% των ατόμων με καρδιακές παθήσεις έχουν επίσης άπνοια ύπνου, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.
Στην πιο κοινή μορφή, την αποφρακτική άπνοια ύπνου, ο μαλακός ιστός στο άνω μέρος του στόματος ή στο πίσω μέρος του λαιμού εμποδίζει εντελώς τον αεραγωγό. Τα επίπεδα οξυγόνου μειώνονται και ο εγκέφαλος στέλνει μια επείγουσα εντολή για άμεση αναπνοή. Αυτό το σήμα σας ξυπνάει για λίγο από τον ύπνο σας και σας κάνει να αναπνέετε. Αυτό το σήμα ενεργοποιεί επίσης την ίδια ορμόνη στρες και τα νευρικά μονοπάτια που διεγείρονται όταν είστε θυμωμένοι ή φοβισμένοι. Ως αποτέλεσμα, η καρδιά χτυπά γρηγορότερα και η αρτηριακή πίεση αυξάνεται - μαζί με άλλα πράγματα που μπορούν να απειλήσουν την υγεία της καρδιάς, όπως φλεγμονή και αύξηση της ικανότητας πήξης του αίματος.
Εάν ροχαλίζεστε συχνά και δυνατά - ειδικά εάν αισθάνεστε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας - μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την αξιολόγηση της άπνοιας στον ύπνο.
Ελέγξτε το άγχος σας και τις αρνητικές σκέψεις πριν πέσετε για ύπνο
Ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων δείχνει ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στον καρδιακό κίνδυνο. Το άγχος από τις καθημερινές προκλήσεις και γεγονότα παίζει σημαντικό ρόλο στα καρδιαγγειακά συμπτώματα και την έκβαση, ιδιαίτερα στον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Το ίδιο ισχύει και για την κατάθλιψη, το άγχος, τον θυμό, την εχθρότητα και την κοινωνική απομόνωση. Ενεργώντας μόνος, κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες αυξάνει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε καρδιακά προβλήματα. Αλλά αυτά τα ζητήματα εμφανίζονται συχνά μαζί, για παράδειγμα, το ψυχολογικό άγχος συχνά οδηγεί σε άγχος, η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση και ούτω καθεξής.
Κατά πόσο μειώνει το άγχος ή αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται σε αυτό και κατά πόσο μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων ή καρδιακής προσβολής; Η απάντηση δεν είναι απολύτως σαφής, αλλά πολλές μελέτες δείχνουν ότι η απάντηση είναι καταφατική. Υπάρχουν πολλά να μάθουμε για το πως αυτό συμβαίνει ακριβώς. Η έρευνα δείχνει ότι το συνεχές στρες συμβάλλει βιολογικά σε παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο σχηματισμός αποθέσεων απόφραξης της αρτηρίας. Άλλες έρευνες διαπιστώνουν ότι το χρόνιο άγχος μπορεί να σε δυσκολέψει να κοιμηθείς, να φας καλά, να σταματήσεις το κάπνισμα και να ασκηθείς.
Ευτυχώς, υπάρχουν τεχνικές για να ανταποκριθείτε στο άγχος που μπορεί να βοηθήσουν την καρδιά σας και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σας. Αυτές περιλαμβάνουν ασκήσεις χαλάρωσης (βαθιά αναπνοή, καθοδηγούμενες εικόνες), σωματική δραστηριότητα (περπάτημα, γιόγκα) και η κοινωνικοποίηση με φίλους, συναδέλφους, μέλη της οικογένειας.
ΠΗΓΗ: HarvardMedicalSchool