Έχουν περάσει εννέα μήνες από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την επιδημία της COVID-19, που προκλήθηκε από τον ιό SARS-CoV-2, μια "κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος". Έκτοτε, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 44 εκατομμύρια κρούσματα και έχουν χαθεί πάνω από ένα εκατομμύριο ζωές. Το οικονομικό κόστος είναι τεράστιο. Η παγκόσμια ανάκαμψη θα πάρει χρόνια.
Ένα ασφαλές, αποτελεσματικό εμβόλιο COVID-19 αναμένεται να αναπτυχθεί σε χρόνο ρεκόρ και μπορεί να εγκριθεί για παραγωγή, διανομή και αποδοχή κάποια στιγμή το 2021. Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας αναφέρουν ότι τουλάχιστον το 70% κάθε κοινότητας πρέπει να εμβολιαστεί με εμβόλιο COVID-19 για να επιτύχει ένα αποδεκτό επίπεδο ανοσίας για την προστασία των μελών της.
Μία έρευνα της οποίας ηγήθηκε ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Georgetown, Λόρενς Ο Γκόστιν, θέλησε να μάθει κατά πόσο ο κόσμος είναι πρόθυμος να εμβολιαστεί όταν υπάρξει διαθέσιμο εμβόλιο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 13.426 άτομα σε 19 χώρες. Συμπεριέλαβε δύο από τα πιο πυκνοκατοικημένα και ορατά έθνη της Αφρικής, τη Νιγηρία και τη Νότια Αφρική, τα οποία είναι από τα πιο επηρεασμένα από τη COVID-19 στην ήπειρο.
Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι το 71,5% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι θα λάβουν ένα "αποδεδειγμένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο", ενώ το 14% θα το αρνηθεί κατηγορηματικά. Ένα επιπλέον 14% δήλωσε ότι θα διστάσει να λάβει το εμβόλιο.
Μία καλύτερη ματιά δείχνει διστακτικότητα για το εμβόλιο
Αλλά αυτός ο μέσος αριθμός είναι παραπλανητικός. Η μεγάλη αποδοχή επηρεάστηκε από τις ευνοϊκές απαντήσεις από δύο ασιατικές χώρες που επίσης σημείωσαν πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές συστάσεις για την υγεία. Πάνω από το 80% των Κινέζων ερωτηθέντων και το 75% των Νοτιοκορεατών δήλωσαν ότι θα δεχτούν εμβόλιο. Οι Νοτιοαφρικανοί ήρθαν πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στο πρότυπο του 70%, σχεδόν 65%. Ωστόσο, μόνο το 46,3% των Νιγηρίας δήλωσε ότι θα το πράξει. Αυτό είναι ελαφρώς υψηλότερο από τα αποτελέσματα που διαπιστώθηκαν στην Ισπανία, τη Σουηδία, την Πολωνία, τη Βραζιλία και τον Ισημερινό.
Αυτοί οι διστακτικοί άνθρωποι δεν είναι απαραιτήτως αρνητές των εμβολίων. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς εμβολιάζουν με συνέπεια τα παιδιά τους κατά των πολυάριθμων παιδικών ασθενειών. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το ολοένα και πιο καλά συντονισμένο παγκόσμιο κίνημα κατά των εμβολίων έχει επανασχεδιαστεί να αμφισβητεί την ίδια την πραγματικότητα της COVID-19, καθώς και τη χρησιμότητα ενός νέου εμβολίου για την πρόληψή του. Έχουν αξιοποιήσει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν αυτές τις αμφιβολίες.
Στην έρευνα επιχειρήθηκα να δοθεί απάντηση στο πόση εμπιστοσύνη οι άνθρωποι θα είχαν σε ένα εμβόλιο COVID-19 εάν ο εργοδότης τους το συνιστούσε. Λίγο περισσότερο από τρεις στους πέντε (61,4%) από όλους τους ερωτηθέντες μας δήλωσαν ότι θα το πράξουν. Οι αριθμοί μειώθηκαν σε λιγότερο από το ήμισυ των Νοτιοαφρικανών (46%) και των Νιγηρίας (44%).
Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν μια ανησυχητική τάση προς την διστακτικότητα των εμβολίων που έχει βρεθεί σε άλλες παγκόσμιες και εθνικές μελέτες. Η καθηγήτρια Heidi Larson, συν-συγγραφέας της εργασίας μας, και η ομάδα της στο Vaccine Confidence Project στο London School of Hygiene and Tropical Medicine ανέφεραν πρόσφατα τις τάσεις στην εμπιστοσύνη των εμβολίων που παρατηρήθηκαν σε 149 χώρες μεταξύ 2015 και 2019. Διαπίστωσαν ότι η πολιτική αστάθεια και ο θρησκευτικός εξτρεμισμός ήταν κρίσιμοι παράγοντες για τη μείωση της εμπιστοσύνης των εμβολίων σε πολλές από αυτές τις χώρες.
Οι πρόσφατες πολιτικές αναταραχές στη Νιγηρία, την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής με πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους, δεν βοηθούν επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού COVID-19 εκεί. Μόνο η Νότια Αφρική και η Αιθιοπία έχουν καταγράψει περισσότερα κρούσματα COVID-19 στην ήπειρο.
Πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της δημόσιας υγείας θυμούνται επίσης ένα τεράστιο μποϊκοτάζ κατά του εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στη βόρεια Νιγηρία. Προκλήθηκε από μια μόνο φήμη, και όχι από ένα ανεπιθύμητο γεγονός. Αυτό το μποϊκοτάζ οδήγησε στα χρόνια περισσότερων μολύνσεων και θανάτων από πολιομυελίτιδα στη Νιγηρία και καθυστέρησε την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας από την ήπειρο στο σύνολό της.