Επ’ ευκαιρία της ημέρας αυτής, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου, η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν και η Δρ. Αντρέα Αμμόν, Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:
«Η πολιομυελίτιδα εξακολουθεί να είναι μια διεθνής απειλή για την υγεία. Είναι μια απειλή που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και για την οποία έχουμε στη διάθεσή μας ένα εργαλείο πρόληψης. Χάρη στον εμβολιασμό, η πολιομυελίτιδα δεν εμφανίζεται στην ΕΕ εδώ και 20 χρόνια.
Ωστόσο, η πρόσφατη ανακάλυψη ενός ιού της πολιομυελίτιδας που προέρχεται από εμβόλιο και ενός κρούσματος παραλυτικής πολιομυελίτιδας στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Όσο υπάρχουν μη εμβολιασμένες ή ανεπαρκώς εμβολιασμένες πληθυσμιακές ομάδες στις ευρωπαϊκές χώρες, διατρέχουμε τον κίνδυνο επανεμφάνισης του ιού στην Ευρώπη.
Η πολιομυελίτιδα μπορεί να προκαλέσει παράλυση και να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία. Για να περιοριστεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης και συνεχιζόμενης μετάδοσης αυτής της εξαιρετικά λοιμώδους νόσου, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη σε επίπεδο ΕΕ στον γενικό πληθυσμό και να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη σε θύλακες υποεμβολιασμένων πληθυσμών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την οριστική εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και να επικεντρωθούμε σε περιοχές όπου είναι ακόμα ενδημική, όπως στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Η Επιτροπή στηρίζει τις παγκόσμιες προσπάθειες εξάλειψης ενισχύοντας τα συστήματα ανοσοποίησης και στηρίζοντας τον εμβολιασμό. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ έχει κινητοποιήσει 110 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση της πολιομυελίτιδας στις χώρες που πλήττονται περισσότερο, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν, συνεργαζόμενη παράλληλα με διεθνείς εταίρους όπως η UNICEF, ο ΠΟΥ και η συμμαχία Gavi.»