Αντιθέτως, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι νέοι που παίζουν ατομικά σπορ, όπως τένις, γκολ, ενόργανη - έχουν μεγαλύτερο ρίσκο προβλημάτων ψυχικής υγείας από τα παιδιά που δεν κάνουν κανένα άθλημα. Τα ευρήματα προέρχονται από μία μεγάλη μελέτη πάνω από 11.200 παιδιών από την Αμερική ηλικίας 9-13 ετών.
Προηγούμενη έρευνα έχει επίμονα υποστηρίξει ότι η συμμετοχή παιδιών σε οργανωμένα σπορ θα μπορούσε να τα βοηθήσει κατά των προβλημάτων ψυχικής υγείας. Ωστόσο, κάποιες μελέτες έχουν συνδέσει τη συμμετοχή παιδιών σε αθλήματα με χειρότερη πνευματική υγεία. Για να βρουν απαντήσεις σε αυτό, μία ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανέλυσε δεδομένα για τις αθλητικές συνήθειες και την πνευματική υγεία 11.235 παιδιών. Οι γονείς και οι κηδεμόνες συμπλήρωσαν μία λίστα συμπεριφοράς των παιδιών τους.
Η ομάδα επιστημόνων εξερεύνησε συσχετίσεις ανάμεσα στα δεδομένα ψυχικής υγείας και τις αθλητικές συνήθειες των παιδιών ενώ παράλληλα υπολόγιζε και άλλους παράγοντες που ίσως επηρεάζουν την πνευματική υγεία, όπως τα έσοδα του νοικοκυριού και τη συνολική φυσική δραστηριότητα.
Τα ευρήματα συμφώνησαν με τις προσδοκίες των ερευνητών. Η ανάλυση έδειξε ότι τα παιδιά που αναμειγνύονταν σε ομαδικά σπορ ήταν λιγότερο πιθανό να δείξουν σημάδια άγχους, κατάθλιψης, απόσυρσης, κοινωνικά προβλήματα ή ζητήματα προσοχής.
Ωστόσο, κόντρα σε αυτό που αναμενόταν, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που έπαιζαν μόνο ατομικά σπορ έτειναν να έχουν σημαντικότερα προβλήματα ψυχικής υγείας από τα παιδιά που ασχολούνταν με κανένα άθλημα.
«Συνολικά, αυτά τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε ένα αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων ότι τα ομαδικά αθλήματα συνδέονται θετικά με την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων», λέει ο Δρ Χόφμαν, σύμφωνα με δήλωση του SWNS.
«Τα παιδιά και οι έφηβοι που έπαιζαν αποκλειστικά ομαδικά αθλήματα, όπως μπάσκετ ή ποδόσφαιρο, είχαν λιγότερες δυσκολίες ψυχικής υγείας από εκείνους που δεν συμμετείχαν σε κανένα οργανωμένο άθλημα. Ωστόσο, προς έκπληξή μας, οι νέοι που συμμετείχαν μόνο σε ατομικά αθλήματα, όπως η γυμναστική ή το τένις, είχαν περισσότερες δυσκολίες ψυχικής υγείας σε σύγκριση με εκείνους που δεν συμμετείχαν σε οργανωμένα αθλήματα», καταλήγει ο ερευνητής.
Τα ευρήματα, της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PLOS One