Η αιματολόγος στον Άγιο Σάββα και σύμβουλος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Αναστασία Σιώνη μιλώντας στο News4health για το πολλαπλούν μυέλωμα θέλησε να τονίσει ότι «oι θεραπευτικές στρατηγικές που μπορεί να ακολουθήσει ο ασθενής είναι πολλές και σήμερα υπάρχουν εκείνα τα φάρμακα που βοηθούν σημαντικά την υγεία του μετατρέποντάς το πολλαπλούν μυέλωμα σε χρόνια νόσο» στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας.
Τι είναι πολλαπλούν μυέλωμα
«Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι μια αιματολογική κακοήθεια που μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια νόσο με μεγάλο προσδόκιμο ζωής» δήλωσε η Αναστασία Σιώνη, αιματολόγος στον Άγιο Σάββα στο News4health.
Το πολλαπλούν μυέλωμα πρόκειται δηλαδή για μια νεοπλασματική νόσο, μια αιματολογική διαταραχή. «Πρόκειται για υπέρμετρη αύξηση των πλασματοκυττάρων στο αίμα. Η νόσος εκδηλώνεται αφού αυτά τα κύτταρα που υπάρχουν στον οργανισμό μας έτσι και αλλιώς αυξάνονται αδιακρίτως χωρίς να υπάρχει αντίστοιχο ερέθισμα και μεταμορφώνονται σε επιθετικά» εξήγησε στο news4health.gr η ειδική αιμοτολόγος Αναστασία Σιώνη.
Όπως περιέγραψε η ίδια, «η νόσος εκδηλώνεται όταν τα πλασματοκύτταρα που εδράζονται στον μυελό των οστών αυξάνονται αδιακρίτως και πολλαπλασιάζονται παράγοντας μια ανοσοσφαιρίνη που χαρακτηρίζεται ως παραπρωτεϊνη».
Η διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται συνήθως βιοχημικά και μπορεί να είναι και τυχαία. Η ηλεκτροφόρηση των πρωτεϊνών του ορού είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος μέτρησης η οποία μπορεί να δείξει τι συμβαίνει. Αρκετοί ασθενείς κάνουν εξετάσεις για αναιμία ή για κάποια νεφρική δυσλειτουργία και ανακαλύπτουν τη νόσο. Επίσης, αρκετοί απευθύνονται σε ορθοπεδικό μετά από κάταγμα σε οστό. Η οστεόλυση, η «τρυπούλα» στο οστό όπως εξήγησε η αιματολόγος μπορεί να γίνει αφορμή για περαιτέρω διερεύνηση. Παράλληλα, και άλλες ιατρικές ειδικότητες όπως ο ρευματολόγος ή ο ενδοκρινολόγος μπορούν να εντοπίσουν τι συμβαίνει από την ηλεκτροφόρηση λευκωμάτων ορού.
«Το ιστορικό του ασθενούς αποκαλύπτει το νόσημά του. Το πιο σημαντικό είναι να ακούμε τους ασθενείς μας, τον πόνο τους, τα παράπονά του γιατί έτσι μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τι τους συμβαίνει» είπε η κ. Σιώνη.
Όπως είπε, «συνήθως όταν τα πλασματοκύτταρα στο μυελό των οστών είναι πάνω από 10% είναι ένδειξη διαταραχής και ο έμπειρος αιματολόγος μπορεί να το διακρίνει». Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις που μπορεί να «παρουσιάσουν» ότι κάτι πάει «στραβά» πριν την δημιουργία της νόσου. Οι πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες και η παρουσία παραπρωτεϊνης είναι τα «σημάδια» που μπορεί να δείξουν τι συμβαίνει όπως είπε η αιματολόγος.
Θεραπείες
«Οι θεραπευτικές στρατηγικές που μπορεί να ακολουθήσει ο ασθενής είναι πολλές και σήμερα υπάρχουν εκείνα τα φάρμακα που βοηθούν σημαντικά την υγεία του ασθενή μετατρέποντάς το πολλαπλούν μυέλωμα σε χρόνια νόσο» απάντησε η κ. Σιώνη σε ερώτηση του news4health.gr για τα θεραπευτικά σχήματα και τα φάρμακα που υπάρχουν, υπογραμμίζοντας ότι η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία συμβαδίζει με τα διεθνή δεδομένα και δεν είναι ουραγός των εξελίξεων.
«Όλοι οι άνθρωποι που πάνε στις δομές σήμερα παίρνουν τα φάρμακα που χρειάζεται να πάρουν» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό για τον ασθενή να παίρνει την αγωγή που πρέπει χωρίς κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις.
Προσδόκιμο ζωής, Υποτροπή και Επιπλοκές
Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι μια αιματολογική κακοήθεια που μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια νόσο με μεγάλο προσδόκιμο ζωής. « Η αισιοδοξία είναι μέρος της δουλειάς μας και τώρα πια που έχουμε να δώσουμε τις θεραπείες που πρέπει, οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τη νόσο με σοβαρότητα, σφαιρική παρακολούθηση και να μην ξεχνάμε ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική».
Σε ερώτηση σχετικά με τις επιπλοκές και την υποτροπή της νόσου αν μπορούν να παρουσιαστούν και ποιες είναι η γιατρός εξήγησε ότι η νεφρική δυσλειτουργία, τα κατάγματα και οι πόνοι είναι κάποια από τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν ως επιπλοκές της νόσου.
«Οι συνάδελφοι χειρούργοι - ορθοπαιδικοί μπορούν να βοηθήσουν όταν παρουσιάζονται αυτές οι επιπλοκές όπως και οι ακτινοθεραπευτές ογκολόγοι, οι οποίοι μπορεί να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο και να «σβήσουν» τις επιπλοκές» τόνισε.
Παράλληλα, εξήγησε ότι η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει ενδοφλέβια φάρμακα, υποδόριες ενέσεις αλλά και φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα. Οι θεραπείες αυτές μπορεί να χορηγούνται σε συνδυασμό ή και κατά μόνας ανάλογα με την περίπτωση. Πολλές φορές κρίνεται ότι είναι απαραίτητη και η αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού των οστών σε πιο δύσκολες περιπτώσεις.