Η μελέτη, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στο ετήσιο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, συνέδεσε την έλλειψη επαρκών ωρών ύπνου με την υπέρταση, με τους ειδικούς μάλιστα να διαπιστώνουν ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο.
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 16 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2000-2023, σε δείγμα ενός εκατομμυρίου ανθρώπων από έξι χώρες, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Οι επιστήμονες, λαμβάνοντας υπόψιν και άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης - όπως το κάπνισμα, ο ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) και η ηλικία - ανακάλυψαν ότι μια σύντομη διάρκεια ύπνου μικρότερη των επτά ωρών σχετίζεται με 7% υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Αν δε η διάρκεια του ύπνου είναι ακόμα μικρότερη, κάτω των 5 ωρών, ο κίνδυνος αυξάνει περαιτέρω, φτάνοντας στο 11%.
Γιατί επηρεάζεται η πίεση μας
Σύμφωνα με τον σύμβουλο υγείας Kubanych Takyrbashev, υπάρχουν τρεις τρόπους με τους οποίους ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση: ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, ορμονική ανισορροπία και φλεγμονή.
«Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, το σώμα μας αντιλαμβάνεται την κατάσταση αυτή ως στρεσογόνο παράγοντα, προκαλώντας αύξηση της δραστηριότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος», επισημαίνει.
«Η ενεργοποίησή αυτού του συστήματος οδηγεί στην απελευθέρωση ορμονών του στρες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη», προσθέτει ο ίδιος.
Όπως εξηγεί, αυτές οι ορμόνες αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό και επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα την δημιουργία μεγαλύτερης αντίστασης στη ροή του αίματος και έτσι την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί επίσης να δημιουργήσει ορμονική ανισορροπία.
Η ρενίνη και η αλδοστερόνη, οι ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση της ισορροπίας υγρών και ηλεκτρολυτών στο σώμα, μπορεί να απορυθμιστούν, προκαλώντας αύξηση του νατρίου. Αυτό το πρόσθετο νάτριο οδηγεί σε κατακράτηση υγρών και να συμβάλει στην εμφάνιση υπέρτασης.
Και αυτές δεν είναι οι μόνες ορμόνες που επηρεάζονται. Οι ανεπαρκείς ώρες ύπνου επιδρούν αρνητικά και στην λεπτίνη, η οποία ρυθμίζει την όρεξη και την ενέργεια, οδηγώντας σε λιγούρες και αλλαγές βάρους. Η αύξηση βάρους συνδέεται επίσης με υψηλή αρτηριακή πίεση.
Οι ειδικοί προσθέτουν ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου επιπλέον συνδέεται με αυξημένους δείκτες φλεγμονής.
Η χρόνια φλεγμονή βλάπτει την ενδοθηλιακή επένδυση των αιμοφόρων αγγείων, καθιστώντας τα ευάλωτα στη συσσώρευση πλάκας. Αυτό οδηγεί σε στένωση αρτηριών και περιορισμό της ομαλής κυκλοφορίας του αίματος.
Πώς μπορούμε να κοιμόμαστε περισσότερο
Αυτό που συστήνουν ως αρχικό βήμα οι γιατροί είναι ο αποκλεισμός κάποιου παθολογικού προβλήματος που μπορεί να κρύβεται πίσω από έναν κακής ποιότητας ύπνο, όπως είναι η υπνική άπνοια.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η βραδινή ξεκούραση πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον 7-9 ωρών. Ακριβώς όπως το πρωινό ξύπνημα, έτσι και η προετοιμασία για ύπνο, είναι καλύτερο να περιλαμβάνει μια ρουτίνα που θα προετοιμάζει το σώμα για ξεκούραση.
Αποφύγετε, λένε οι γιατροί, ηλεκτρονικά ερεθίσματα λίγο πριν ξαπλώσετε. Χαμηλώστε την ένταση του φωτισμού και δοκιμάστε να χαλαρώσετε με την βοήθεια ενός βιβλίου. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα άνετο περιβάλλον ύπνου, με την σωστή θερμοκρασία και όσο το δυνατόν λιγότερο θορυβώδες.
Σε πολλές περιπτώσεις, ο καλός ύπνος ξεκινά κατά την διάρκεια της μέρας ακόμα... η άσκηση, ο περιορισμός στην κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης, όπως και η διατροφή, με το βραδινό μας να είναι τουλάχιστον 3 ώρες πριν ξαπλώσουμε, είναι παράγοντες που μπορεί να βοηθήσουν την προσπάθεια για έναν καλό, ξεκούραστο βραδινό ύπνο.
Πηγή: healthline.com